GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Archive for the ‘Software’ Category

Направи си сам: мебели от картон със Sketch Chair

July 26, 2010

Новозеландският дизайнер Greg Saul разработва софтуер, който дава възможност на потребителите бързо и лесно да проектират и изработят техни собствени продукти. Sketch Chair e първото готово приложение от серията, което дава възможност за двуизмерно проектиране на обекти, които след това се трансформират в триизмерни и принтират върху картон. Готовите „кройки“ се изрязват с лазерни ножове и просто се сглобяват.

Read the rest of this entry »

Теми: Дизайн, иновативни решения, креативност, софтуер

Една добра новина за любителите на планинското колоездене

March 23, 2010

Компанията Cannondale е разработила компютърно управляема вилка за планински велосипеди способна да мени степента на твърдост на окачването автоматично или според желанието на велосипедиста, който при нужда може да избира между няколко режима. Системата, която между другото се казва Саймън (Simon) се предвижда предимно за планиско колоездене, където се предполага, че условията са по-екстремни. Така нареченото Адаптивното променливо окачване не е някаква новост, но досега се е ползвало предимно при високопроходими автомобили и то в над средният ценови клас. Новото е, че вече се ползва и за велосипеди, и че промяната е възможна по време на колоездене (вилки с променлива твърдост има, но за да я нагласите, слизате от велосипеда), а цената вече е друг въпрос.

Read the rest of this entry »

Теми: велосипеди, еко, електромотор, окачване

Добре дошли в бъдещето или лаптоп на колела

November 8, 2009

mavizen-electric-motorcycle-photo01

Новият електрически мотоциклет на Mavizen – TTX02 използва … Linux?!!!

Наричат го „Лаптоп на колела“, защото цялата електроника, която го управлява е събрана в бордови компютър, който работи с Linux, има wifi-връзка и web браузър.
Read the rest of this entry »

Теми: Батерии, електрически мотоциклети, софтуер, Транспорт

Скоростта на вятъра вече може да измерите с IPhone app

October 30, 2009

wind-app
Тук и там по света /дори и в България/ започнаха да се появяват все повече малки вятърни генератори. Да се измери скоростта на вятъра в дадената локация е твърде скъпо удоволствие за един малък проект. На помощ на тези, които искат да се избавят от бремето на компаниите монополисти, но искат да инвестират разумно, на помощ идва нов софтуерен продукт, който в комбинация с iPhone може да им помогне да планират добре своето вложение.
Read the rest of this entry »

Теми: алтернативна енергия, вятърен генератор, енергия от вятъра

Безплатен софтуер за проектиране на енергоефективни сгради

October 21, 2009

screen_shot_ep_sketchup
Архитектите, които ще проектират следващото поколение зелени сгради вече имат на разположение нов мощен инструмент. Софтуерните инженери към американската National Renewable Energy Laboratory (NREL) пуснаха миналата седмица нова версия на техния plug-in за SketchUp /open-source програмата на Google за 3D моделиране/. Новата версия на безплатния OpenStudio plug-in позволява на архитектите да създават по-детайлни симулации на енергийната ефективност на проектираните от тях сгради и представлява още една стъпка по посока на широко достъпни и напълно безплатни средства за авангардно проектиране на „зелени” сгради.
Read the rest of this entry »

Теми: Google Sketchup, Архитектура, Енергийна ефективност, енергийно неутрални къщи

Better Place демонстрира AutOS във Франкфурт

September 20, 2009

electric-car-software-autos

В началото на седмицата Better Place демонстрира своя специализиран софтуер AutOS на Автомобилното изложение във Франкфурт, който разкрива неподозирани нови възможности за това, което очакваме от типичния електрически автомобил на близкото бъдеще.

Better Place работи по изграждането на мрежи от зарядни станции и станции за подмяна на батериите на електрическите автомобили. Софтуерът AutOS ще дава информация на собствениците на автомобили къде и кога да зареждат батериите, като същевремнно ще събира информация за техните сметки.
Read the rest of this entry »

Теми: Project Better Place, електрически автомобили, зарядни станции, софтуер

Електрическият Leaf на Nissan ще разполага с уникален софтуер

August 19, 2009

Nissan-Leaf-iphone
Новият изцяло електрически модел на Nissan – Leaf – ще може да се зарежда безконтактно, но нещо още по-авангардно в плановете на японците е разработването на специален интерфейс за него. Автомобилът ще изпраща информация до своя собственик през специален център и тази информация ще постъпва на неговия iPhone. Специалният софтуер генерира съобщения относно количеството енергия, постъпила в батериите, цената за едно пълно зареждане според различните тарифи в денонощието, както и ще изпраща извънредно съобщение, когато автомобилът е напълно зареден.
Read the rest of this entry »

Теми: електрически автомобили, софтуер

Безплатен софтуер за малките

June 24, 2009

greedBIG_28041s
Sugar on a Stick v1 Strawberry е Оpen-source софтуер, предназначен за деца от 5 до 12 години. Първоначално е разработен за нуждите на проекта „$100 laptop“ или както е известен още One Laptop per Child (OLPC).
Read the rest of this entry »

Теми: Green IT, one laptop per child, софтуер

По-евтини фотоволтаици чрез контрол на производството в реално време

June 23, 2009

accustrata
AccuStrata, малка стартираща компания, основана в рамките на бизнес инкубатора към University of Maryland обещава да подпомогне производителите на фотоволтаици в постигането на по-голяма ефективност и намаляване на производствените разходи.
Read the rest of this entry »

Теми: иновации, софтуер, тънкослойни фотоволтаици

Отново новини от Сан Франциско

June 15, 2009

ecofinderiphone-117x300
Още не е изсъхнало мастилото на предишната статия /образно казано разбира се/ и на страниците на Cleantechnica самият Gavin Newsom ни поднася следващата зашеметяваща новина – властите на Сан Франциско са в оосновата на ново iPhone приложение – “EcoFinder”, определено от него като Government 2.0 инструмент в действие. Новото софтуерно приложение е било демонстрирано днес и неговата мисия е да улеснява гражданите в рециклирането на техните отпадъци.
Read the rest of this entry »

Теми: отпадъци, Рециклиране, софтуер

NASA тества междупланетен Интернет

November 28, 2008

Космически кораб на разстояние 32 милиона километра от Земята неотдавна изпрати снимки чрез една изцяло нова технология за космически комуникации: Междупланетен интернет.
Системата е разработена от Jet Propulsion Laboratory (JPL). Проектът е ръководен от вицепрезидентът на Гугъл Vint Cerf, който е създател на много от мрежовите протоколи, залегнали в основата на създаването на „земния” интернет в началото на 70-те години на миналия век.
Read the rest of this entry »

Теми: jet propulsion laboratory, nasa, Networking, tolerant networking, vint cerf, интернет, софтуер, технологии

Енергийно моделиране и анализ на сгради с Google Sketchup

September 29, 2008

Integrated Environmental Solutions (IES) наскоро публикуваха безплатен plug-in за Google Sketchup, който позволява на всеки да използва енергийно моделиране в архитектурните проекти. Софтуерът ще е добър помощник при анализирането на енергийните разходи, емисиите на СО2, разходи за осветление, отопление, въздушни потоци и други параметри, все функционалност достъпна в момента само при мощните и скъпи софтуерни продукти.

Read the rest of this entry »

Теми: Google, Google Sketchup, Архитектура, енергиен анализ, ефективност, осветление, СО2, софтуер

Победителят в TechCrunch50 е известен

September 11, 2008

Победителят в TechCrunch50 е Yammer – това е нещо като корпоративна версия на Twitter . За разлика от Twitter, където основният въпрос е „Какво правиш в момента”, тук въпросът е „ Какво работиш в момента”. Всеки служител, с валиден корпоративен email може да се включи, което напомня началния модел на Facebook.
Read the rest of this entry »

Теми: ефективност, обмен на информация, социални мрежи

Защита за Лаптопите срещу Зомби атаки

March 24, 2008

Intel разработват по-прецизни системи за диагностициарне на инфектирани  системи

ZombieAttacks

Новият софтуер е предназначен за големи компании, в които мобилни устройства и лаптопи се ползват по различно време от различни служители. Обикновено IT  специалистите ползват един и същ защитен софтуер на всички нива. Уеднаквената защита е бърза и лесна, но потребителите имат различни навици. В повечето случаи се се залагат някакви прагове на активност, които се приемат за нормални. Така изпращането на голямо количество информация от един човек може да бъде разпознато като признак за инфектиране, докато друг служител, който генерира малък трафик може да допусне заразяване, което да не бъде засечено от системата.

Read the rest of this entry »

Теми: Intel, laptop, notebook

Напредък в триизмерното моделиране на снимки

March 8, 2008

rome_x220 Или как най-обикновена снимка може да бъде преработена в 3-D формат с помощта на Make3D.

Изследователи от Станфордския Университет са разработили Web приложение наречено  Make3D , с чиято помощ потребителите могат да превърнат обикновен двуизмерен образ във впечатляващ триизмерен модел. Това позволява да се получат много вълнуващи визуални ефекти на дадена снимка, които позволяват „прелитане“ над обектите.

За преработване на фотографските образи в триизмерни обекти , Andrew Ng, професор по компютърни науки и Ashutosh Saxena, докторант , развиват машинен алгоритъм, който свързва визуални характеристики като цвят, размер и структура с определени стойности за дълбочина, получени в резултат на анализ на двуизмерни снимки и събрани съответстващи на тях триизмерни данни. Например тревата има определена структура, поради която изглежда много различно отблизо и отдалече. В алгоритъма е заложена промяната в структурата, която дава представа за разстоянието до една тревна пътека например.

Read the rest of this entry »

Теми: Make 3D, моделиране, снимки