GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Archive for the ‘Hardware’ Category

Vestas въвежда нов суперкомпютър

June 22, 2011

Vestas заяви, че компютър наречен „Firestorm“ ще се използва за определяне на най-добрата позиция на всяка турбина в бъдещите проекти.

Read the rest of this entry »

Теми: вятърна енергия, компютри, нови технологии

All-In-One компютър на Asetek с течно охлаждане

July 3, 2010

Уникалният all-in-one компютър на Asetek вчера беше на страниците на всички техно-блогове и онлайн издания за електроника и джаджи. Това естествено не е първият опит за all-in-one компютър, но това, което привлече нашия интерес към него е течната система за охлаждане.
Read the rest of this entry »

Теми: електроника, Енергийна ефективност, иновативни решения, хардуер

Чипсет увеличава производителността на фотоволтаиците с 20%

June 2, 2010


National Semiconductor – едно от най-големите имена в полупроводниковата индустрия – диверсифицира своята продуктова гама с чипсет,който оптимизира производителността на соларните панели. Компанията обяви във вторник, че има готовност да пусне на пазара своята SolarMagic – технология под формата на чипсет, който може да се интегрира директно в соларните панели. Досега, хардуерът, оптимизиращ производството на електроенергия, който за пръв път беше представен миналата година, можеше да се ползва само като допълнителна екстра.
Read the rest of this entry »

Теми: електроника, енергия от слънцето, фотоволтаици

НР готвят революция в света на електрониката

April 10, 2010


Изследователите от HP Labs, основният изследователски екип на HP, са установили, че резисторите, които притежават собствена памет – т.нар. мемристори, могат също така да извършват и логически действия. Това означава, че чиповете, които съхраняват информация ще могат да извършват и изчисления, което прави процесорите (CPU) излишни . Това откритие означава, че компютрите могат да станат по-компактни и много по-ефективни от досегашните.
Read the rest of this entry »

Теми: електроника, изобретения, научни изследвания

Защо да рециклираме?

March 31, 2010

Изключителната важност на отговорното рециклиране на стара електроника.

Икономическа изгода
Докато предимствата в технологиите дава на потребителите възможността за надстройване към по-нов, по-лъскав и по-енергийно ефективен електронен продукт, важно е да се помни, че старите електронни изделия и устройства все още не са максимално използвани, т.е. все още имат някаква остатъчна стойност.

Read the rest of this entry »

Теми: електроника, ефективност, монитори, опазване на околната среда, Рециклиране

Какво е е-отпадък?

February 28, 2010

Какво е е-отпадък?

Е-отпадък е термин, покриващ почти всички видове електрическо и електронно оборудване, което може да влезе в потока на отпадъците. Въпреки, че е-отпадъците е общ термин, той най-често се използва за телевизори, компютри, мобилни телефони, бяла техника (хладилници, перални машини, сушилни т.н.), за домашно забавление и стереосистеми, играчки, тостери, чайници – почти всички домакински или бизнес уреди с електронни или електрически компоненти, захранвани от мрежата или с батерии.

Защо е-отпадъците нарастват?

Read the rest of this entry »

Теми: батерии компютри, електрически, електронни, монитори, отпадъци, Рециклиране

Добре дошли в бъдещето или лаптоп на колела

November 8, 2009

mavizen-electric-motorcycle-photo01

Новият електрически мотоциклет на Mavizen – TTX02 използва … Linux?!!!

Наричат го „Лаптоп на колела“, защото цялата електроника, която го управлява е събрана в бордови компютър, който работи с Linux, има wifi-връзка и web браузър.
Read the rest of this entry »

Теми: Батерии, електрически мотоциклети, софтуер, Транспорт

Зелена електроника

October 8, 2009

green electronics
Фактът, че електронните устройства се превръщат в токсични отпадъци, след като ни омръзнат, отдавна е преглътнат от повечето от нас, като цената, която трябва да платим за удобството и екстрите, които те са за нас. Но вероятно това няма да продължи дълго!
Седем компании, лидери в бранша, са разработили решения, в които токсичните хлорни и бромни съединения са елиминирани. Добра новина и за потребителите, и за околната среда.
Read the rest of this entry »

Теми: Екология, зелена електроника, токсични отпадъци, хардуер

Японски производители обещават енергийноефективни процесори

September 11, 2009

080214_energy
Консорциум от седем японски водещи производители на електроника е получил финансиране от Японското правителство за съвместен проект, чиято цел е да се намали консумацията на електроенергия от различни устройства с впечатляващите 70%.
Read the rest of this entry »

Теми: Green IT, електроника, енергоефективност, енергоспестяване

Сървърен център с 50% по-малък разход на енергия

May 30, 2009

greendatacenter4-small
В кампуса на Syracuse University , с подкрепата на властите на щата Ню Йорк, започва многогодишен проект за изграждане на нов сървърен център, в който ще бъдат вложени най-модерни инфрасткруктурни и компютърни технологии, в резултат на което той ще бъде енергийно най-ефективния сървърен център в света. Той ще използва 50% по-малко енергия спрямо типичните сървърни центрове, които работят в момента.
Read the rest of this entry »

Теми: Green IT, Енергийна ефективност, хардуер

Компактно и икономично охлаждане за лаптопи

May 19, 2009

chipb_x220
Компактно и икономично устройство може да замести обемистите вентилатори в лаптопите. Миниатюризирането на мобилните устройства налага търсенето на нови алтернативни решения за охлаждане на процесорите, които естествено освен малки, е желателно да са ефективни и тихи.
Read the rest of this entry »

Теми: Green IT, Енергийна ефективност, иновативен дизайн, иновации

MacBook Pro 17″ ще издържа 8 часа с едно зареждане на батерията

March 3, 2009

cycles20090106

Apple очевидно знаят как да предложат на клиентите си продукти и функционалност, които са не само уникални на пазара, но и съвпадат с исканията на потребителите. Батерията на новият MacBook Pro 17″ ще издържа над 8 часа работа и 1000 презареждания.

Read the rest of this entry »

Теми: macbook, адаптивно зареждане, Батерии, батерия, литиево-полимерни

Време за upgrade – Nehalem е тук!

November 3, 2008

Процесорите от ново поколение, базирани на микроархитектурата Nehalem на Intel, излизат на пазара през този месец. Те са създадени така че освен изключителната бързина, да предлагат и изключителна енергоефективност.
Read the rest of this entry »

Теми: Intel, Nehalem, Енергийна ефективност, енергоспестяване, ново поколение, процесори

HP EliteBook 6930p работи 24 часа с едно зареждане на батерията

September 9, 2008

Вчера от компанията НР обявиха, че са успели да постигнат забележителните 24 часа работа с едно зареждане на батерията на новия HP EliteBook 6930p. Разбира се при някои условия, но въпреки това новината е впечатляваща. Специалната батерия се предлага като опция към модела, има изисквания към операционната система и други.

Read the rest of this entry »

Теми: laptop, notebook, Батерии

Умна зелена електроника за дома и офиса

May 14, 2008

Безжични електронни устройства за „умните зелени домове“

„Умният зелен дом или офис“ изглежда като в сцена от научно-фантастичен филм: сензори реагират на човешкото присъствие и съответно регулират нивото на температурата, осветлението и вентилацията. Излизате и лампите сами угасват след вас, отоплението преминава на икономичен режим, но когато се върнете всичко се връща в оптималния режим на комфорт, който вие сами сте програмирали. Или пък анализират количеството на дневната светлина в офиса или хола ви и вместо вас включват и изключват осветлението.

Read the rest of this entry »

Теми: електроника, енергоспестяване, зелен дом, зелен офис