GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Archive for the ‘Транспорт’ Category

Развитието на проекта за интелигентна магистрала в Холандия

September 9, 2015

Smart-Highway-Glowing-Lines-Daan-Roosegaarde-6

От 2014-та година в Холандия на автомагистрала N329 край Oss, отдалечен на около 90 км. от Амстердам, се тества концепцията за светеща пътна маркировкка върху участък с дължина от 1 452 m (първите 500 метра са пуснати в експлоатация 6 месеца по-рано). Това е един от ключовите елементи на проекта за УМНА МАГИСТРАЛА на дизайнерското студио Roosegaarde, изграден в партньорство със строителната компания Heijmans. „Интелигентното“ в случая е замяната на не особено естетичното електрическо осветление, което консумира много енергия, със светеща в тъмното пътна маркировка, която очертава контурите на пътното платно. Гелоподобният, фотолуминсцентен материал – представете си нещо като светеща в тъмното боя (glow-in-the-dark paint on steroids) – феерично осветява платното в продължение на 10 часа, след като се е „заредил“ от слънчевата светлина. При облачно време енергията се осигурява от соларни панели.
Read the rest of this entry »

Теми: Енергийна ефективност, иновативен дизайн, иновации, умна магистрала

Halfbike – полувелосипед, който дава двойно удоволствие

March 30, 2014

d587c6ff109042bf198ca00bb4c47807_large

Оприличен на low-tech версия на Segway, Halfbike на Kolelinia предизвиква искрена симпатия и интерес с минималистичния си дизайн и обещанието да върне удоволствието при придвижване в градската среда. Поредното предложение на архитектите Мартин Ангелов и Михаил Кленов в момента събира подкрепа чрез kickstarter, така че можете да подкрепите младите български иноватори и велоентусиасти, за да стартират производството на своя полувелосипед.
Read the rest of this entry »

Теми: велосипеди, иновативен дизайн, Транспорт, чиста градска среда

Доставка на товари с велосипед в Европа – възможност за по-чисти и уютни градове

July 28, 2012

Повече от 30 европейски компании се обединиха в European Cycle Logistics Federation (ECLF), целта на която е да се подобрят градските доставки с велосипеди и да лобират за политики, които ги насърчават. „Ние ще убедим всички заинтересовани страни, че товарните велосипеди са практична и приложима опция за доставка на товари, особено в централните части на градовете.“ – казва Rob King, основател на Outspoken Delivery, британска компания, базирана в Cambridge, която беше домакин на стартовата конеференция.
Read the rest of this entry »

Теми: зелен свят, зелени градове, товарни велосипеди, Транспорт

Хиперзвуков самолет ще лети за 30 минути от Лондон до Истанбул

March 8, 2012

Полет от Париж до Токио за време, малко повече от необходимото да бъде изгледан  филм и с минимално количество отпадни газове? Именно това са целите на европейския проект Zehst – Zero Emission Hypersonic Transport за конструиране на хиперзвуков самолет с ракетни двигатели.
Read the rest of this entry »

Теми: авиация, Транспорт

С1 – напълно закрит електрически мотоциклет

January 7, 2012

Доста хора считат, че мотоциклетите имат много предимства пред автомобилите – по-икономични са, ускоряват по-бързо, по-маневрени са и паркирането им е далеч по-лесна задача, както и не са обременени с допълнително тегло заради повече места за пасажери, които никога няма да пътуват с вас. Но пък мотоциклетите не могат да защитят своите пътници от дъжда, снега и вятъра, както и съществува опасност да се преобърнат на пътя, без да осигуряват никаква защита. Обаче всички тези недостатъци са елиминирани при уникалния мотоциклет С1 на Lit Motors. Това е напълно закрит мотоциклет, който разполага с електронно-контролирана жироскопична система за стабилизиране, която го поддържа винаги изправен при спиране и дори при страничен удар.
Read the rest of this entry »

Теми: електрически мотоциклети, икономичен транспорт

Радикален план за транспорта в Европа до 2050 г.

April 3, 2011

Бензинови и дизелови автомобили няма да се движат в градовете на Европа през 2050 година, за да се намали зависимостта от петрола и да се адресират проблемите в климата – това е становището на Европейската комисия, оповестено на 28 март 2011 г. Това обаче няма да стане за сметка на личната мобилност. Според радикалния транспортен план на ЕК трансформацията ще увеличи мобилността, ще намали задръстванията и емисиите на парникови газове. Комисарят по транспорта Siim Kallas заяви, че „разпространеното схващане, че трябва да се намалят пътуванията, за да се справим с климатичните промени просто е погрешно.“
Read the rest of this entry »

Теми: Автомобили, обществен транспорт, Транспорт

Китай може да изпревари САЩ във въвеждането на електрически превозни средства

February 24, 2011

Има нови доказателства, според които се предполага, че Китай има преднина пред САЩ в надпреварата за разработване на нисковъглеродни транспортни технологии. В доклад на консултантската фирма Accenture се показва, че Китай може да изпревари САЩ в производството на електрически превозни средства и създаване на подходяща интфраструктура, която да улесни масовото им използване.
Read the rest of this entry »

Теми: биогорива, електрически автомобили, Транспорт

„Супер улици“ пестят време и намаляват инцидентите

January 16, 2011

Перфектно проектирани „супер-улици“ могат да съкратят значително времето за придвижване, като същевременно намаляват драстично инцидентите и задръстванията. Това е реално постижимо според научен екип от North Carolina State University.
Read the rest of this entry »

Теми: градоустройство, Транспорт, устойчива градска среда

Google инвестира в нов вид транспорт

October 9, 2010

Google и техните инициативи често се появяват на страниците на нашия сайт. Причината е ясна – тяхната нестихваща страст по иновациите, стабилно подплатена с респект към опазването на природата и стремеж към едно по-зелено бъдеще. Този път те инвестират 1 милион долара в проект на компания от Нова Зеландия за развитие на изобретената от тях монорелсова транспортна система, която ползва human-power.
Read the rest of this entry »

Теми: Google, ВЕИ, възобновима енергия, иновативни идеи, Транспорт

Solar Roadways с готов прототип на фотоволтаични панели за магистралите на бъдещето

August 5, 2010


Миналия август ви представихме една оригинална идея – Solar Roadways. Сега, една година по-късно, вече можете да видите първите готови прототипи в следващото кратко видео.

Read the rest of this entry »

Теми: възобновима енергия, енергия от слънцето, иновативни идеи, Транспорт, фотоволтаични панели

Самолет престоя повече от денонощие във въздуха само с енергия от слънцето

July 9, 2010


Изцяло захранван с енергия от слънцето, еднопилотният самолет Solar Impulse постави рекорд по престой във въздуха – над едно денонощие. Той излетя рано сутринта във сряда от Payerne – на 30 километра югозападно от Берн, и кръжа над Jura Mountains 26 часа и 9 минути.
Read the rest of this entry »

Теми: авиация, възобновяема енергия, енергия от слънцето

Първата комерсиална зарядна станция за EV в Европа

May 23, 2010


Холандската компания Epyon е създала зарядна станция, която може да зареди за 30 минути до 80% Nissan LEAF, а някои  други електрически превозни средства дори до 15 минути . През миналата седмица компанията откри първата в Европа зарядна станция, която ще оперира на пазарен принцип.
Read the rest of this entry »

Теми: електрически автомобили, зарядни станции

Екип на MIT работи по иновативни прототипи на граждански самолети

May 18, 2010


Екип, ръководен от департамента по аеронавтика и астронавтика към MIT, е разработил прототипи на граждански самолети, които напълно покриват агресивната цел на NASA до 2035 година  в авиацията да се ползва 70% по-малко гориво от днес, като в същото време се отделят  75% по-малко азотни окиси.  Единият от двата „зелени“ прототипа има точно исканите от NASA характеристики. D “double bubble” е предназначен за 180 пътници, а Н “hybrid wing body” за 350, като те биха заместили респективно Boeing 737 и 777.
Read the rest of this entry »

Теми: авиация, икономия на гориво, иновации, Транспорт

Магнитна левитация за алтернативен градски транспорт

April 23, 2010

С нарастването на световното население паралелно нараства и броят на транспортните средства, които обслужват нуждите от придвижване. В същото се увеличава и делът на хората, които живеят в големи градски центрове и метрополиси. В опит да намери решение на един от най-сериозните проблеми на градските жители – транспортните задръствания – британският дизайнер Chris Hanley е проектирал иновационна система за обществен градски транспорт – Maglev. В неговата концепция пътуването, което напомня спускане с влакче на ужасите обаче е  точно толкова сигурно, колкото пътуването с обикновен автобус.
Read the rest of this entry »

Теми: иновативен дизайн, обществен транспорт, Транспорт

Една добра новина за любителите на планинското колоездене

March 23, 2010

Компанията Cannondale е разработила компютърно управляема вилка за планински велосипеди способна да мени степента на твърдост на окачването автоматично или според желанието на велосипедиста, който при нужда може да избира между няколко режима. Системата, която между другото се казва Саймън (Simon) се предвижда предимно за планиско колоездене, където се предполага, че условията са по-екстремни. Така нареченото Адаптивното променливо окачване не е някаква новост, но досега се е ползвало предимно при високопроходими автомобили и то в над средният ценови клас. Новото е, че вече се ползва и за велосипеди, и че промяната е възможна по време на колоездене (вилки с променлива твърдост има, но за да я нагласите, слизате от велосипеда), а цената вече е друг въпрос.

Read the rest of this entry »

Теми: велосипеди, еко, електромотор, окачване