GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Archive for the ‘Нови материали’ Category

„Суперстъкло“ благодарение на ново покритие

August 4, 2013

2689029973_f3180b9300_z

Здраво, ултрахлъзгаво стъкло, може да се използва за направата на самопочистващи се, устойчиви на надраскване прозорци, лещи, очила, медицински изделия и соларни панели благодарение на новоразработено покритие от научен екип от Харвардския университет, включващ изследователи от още няколко водещи северноамериански университети. „Новото покритие е вдъхновено от природата и придава на обикновеното стъкло механична устойчивост, способността да се самоочиства, като същевременно е супер хлъзгаво“ съобщават от Харвард на 31 юли в Nature Communications.
Read the rest of this entry »

„Нано-цветя“ ще доведат до по-евтини и по-ефективни соларни клетки и батерии

October 14, 2012

„Нано-цветя“ – новосъздадени структури, състоящи се от германиев сулфид (GeS), имат потенциала да отворят път за следващата генерация соларни клетки и устройства за съхранение на енергия. Тези „цветя“, създадени от изследователите в North Carolina State University от полупроводников материал, се отличават с изключително голяма активна повърхност благодарение на многобройните тънкослойни „листенца“.
Read the rest of this entry »

Теми: Нови материали, съхранение на енергията, фотоволтаици

Научна разработка позволява да „боядисате“ халбата си като батерия

July 1, 2012

Соларните клетки, които могат да се отпечатат или нанесат като боя върху определена повърхност,  допринасят значително за намаляване на цената на соларната енергия и увеличаване на практическите възможности за нейното използване. Сега учените от Rice University са разработили и подобни батерии. Те са създали нови литиево-йонни батерии, които могат да се нанасят върху всякакви повърхности като боя – дори и върху бирени халби!, фаянсови и теракотни плочки, пластмаси, стъкло и метал. Тъй като те могат да се комбинират с миниатюрни соларни клетки, учените предвиждат създаването на огромен брой джаджи, които да се зареждат със слънчева енергия и да я съхраняват едновременно за тъмната част на денонощието.
Read the rest of this entry »

Теми: Батерии, енергия от слънцето, зелен дизайн, Нови материали, съхранение на енергията, Технологии за дома

Металните окиси са ключът към евтина зелена енергия

April 24, 2012

Ефикасното превръщане на слънчевата енергия в електричество може да се окаже много лесно чрез фино „настройване“ на оптичните и електронните свойства на метални окиси на атомно ниво чрез създаване на изкуствени кристални решетки или супер-„сандвичи“ според изследовател от Binghamton University, публикувано в Physical Review B.
Read the rest of this entry »

Теми: метални оксиди, Нови материали, полупроводници

Нови материали за по-ефективно съхранение на слънчевата енергия

April 10, 2012

Halotechnics, стартираща компания, е разработила два радикално нови типа материали за топлинно съхранение на слънчевата енергия. Те използват различни типове соли и нов тип стъкло. Това позволява слънчевата енергия да се съхранява при много по-високи температури, отколкото досега използваните стопилкови смеси. Това означава значително повишаване на ефективността и намаляване на оперативнинте разходи в слънчевите термални централи.
Read the rest of this entry »

Теми: енергия от слънцето, соларни централи, съхранение на енергия

Coca-Cola до 2020 с 100% бутилки от биополимери

December 26, 2011

Войните на Cola-гигантите навлизат в нова фаза – зелена. Те вече не са фокусирани единствено върху вкуса, Coke и Pepsi през последните две години се надпреварват кой пръв ще наложи на пазара бутилки от пластмаса, която не е нефтен дериват. Coke изпревариха с презентирането през 2009 година на тяхната PlantBottle, която съдържа 30% захарни полимери, но в същото време е напълно рециклируема заедно с останалите пластмасови отпадъци.
Read the rest of this entry »

Теми: био-полимери, замърсяване, отпадъци, Рециклиране

Графит + вода = бъдещето на батериите

July 17, 2011

Комбинацията на две съвсем обикновени вещества – вода и графит – може да доведе до създаването на устройства за съхранение на енергия, които превъзхождат литиево-йонните батерии, презареждат се само за секунди и имат неограничен живот. Доктор Dan Li от Monash University, Department of Materials Engineering, и неговият екип, работят с графен за създаването на ултрабързи „батерии“ на бъдещето.
Read the rest of this entry »

Теми: графен, електрически автомобили, енергия от ВЕИ, изобретения, Нови материали, потребителска електроника, съхранение на енергия

Пробив при производството на графен

May 1, 2011

Изследователски екип от University of Technology в Сидни, Австралия, създаде изключително здрав графенов материал на базата на графит, който има 10 пъти по-висока якост от стоманата и не корозира. В същото време той е 6 пъти по-лек и два пъти по-твърд от стоманата, с 13 пъти по-голяма устойчивост при огъване.
Read the rest of this entry »

Теми: нанотехнологии, Нови материали

Разработиха слънчеви батерии без полупроводници

April 18, 2011

Новият тип “оптически батерии” използват специална технология, усилваща магнитния ефект на слънчевата светлина и дават възможност за създаването на относително евтини екологични енергоизточници, които не отделят големи количества топлина.

Read the rest of this entry »

Теми: слънчева енергия, фотоволтаици

Нов европейски рекорд за ефективност и ниски цени

March 14, 2011

Kesterites комбинира ниската цена на тънкослойната технология за соларни клетки с изключително нисък разход на материали. Техните основни компоненти се състоят от мед, цинк, калай и сяра или селен, които са изобилни и ниско струващи елементи. Загубата на калай по време на изработката ограничава способността да се контролира процесът на отлагане. Лабораторията за фотоволтаици вече е разработила процес на отлагане, при който се контролира загубата на калай и още при първия опит е постигнат рекорд за ефективност.

Read the rest of this entry »

Теми: Енергийна ефективност, енергия от слънцето, тънкослойни фотоволтаици, фотоволтаици

Плаващи соларни панели

March 4, 2011

В момента много от соларните системи на пазара имат 2 основни недостатъка: те изискват огромни площи земя, за да бъдат изградени, както и разходите свързани с производство и поддръжка са високи. Нова технология е на път да преодолее тези недостатъци, както и много други. Това са плаващи слънчеви електроцентрали.

Read the rest of this entry »

Теми: алтернативна енергия, Енергийна ефективност, енергия от слънчето, наука

Молибденит – нов материал с удивителни свойства

February 19, 2011

Молибденитът (мolybdenite) – минерал, който в момента се ползва като средство за смазване, се оказва, че има изключителни електронни свойства, когато се използва във вид на двуизмерни ленти. Изследователи от Швейцария са изработили дигитални транзистори с изключителни характеристики от тази форма на молибденита. Ако се използва под тази форма, минералът би могъл да допринесе за разработването на по-ефективни гъвкави соларни клетки, електронни устроства и дигитални микропроцесори.
Read the rest of this entry »

Теми: електроника, наноматериали, нанотехнологии, Нови материали

Най-интересното за 2010 в областта на новите материали

December 29, 2010

Графенът е материал, който се описва предимно със суперлативи – най-добрият проводник на електричество при стайна температура, най-здравият материал, който някога е бил тестван…  Andre Geim и Konstantin Novoselov от University of Manchester – учените, провели първите опити с графен, получиха Нобелова награда за физика за 2010, само шест години след техните основополагащи експерименти с този невероятен материал.
Read the rest of this entry »

Теми: Нови материали, чисти технологии

Нова генерация магнити намаляват нуждата от редки земни елементи

October 5, 2010

GE Labs работят по нова генерация постоянни магнити, които ще съдържат по-ниски количества от редките земни елементи. Според последните доклади Китайското правителство възнамерява да намали износа на редки елементи, което представлява сериозна заплаха за развитието на новите технологии, особено в областта на алтернативната енергия и батериите. Засега не е ясно дали последните събития са просто търговски спор между Китай и Япония или ще доведат до политическо решение.
Read the rest of this entry »

Теми: алтернативна енергия, Батерии, иновативни технологии, магнити, Нови материали

Волво работят по проект за интегриране на батериите в корпуса на автомобилите

September 30, 2010

С превръщането на целия корпус на автомобила в една огромна батерия, дизайнерите на едни от най-здравите и надеждни автомобили в света може би са намерили верния път към конструирането на по-леки и по-мощни електрически автомобили.
Read the rest of this entry »

Теми: Батерии, електрически автомобили, Нови материали