GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Archive for the ‘Климат’ Category

Eнергийния сектор в Европа и САЩ е уязвим от климатичните промени

June 10, 2012

По-високите температури и намаленият отток на реките в Европа и Съединените щати в последните години са довели до намалено производство и временни спирания на редица ядрени и топлоелектрически централи, което е станало причина и за повишаване на цените на електроенергията. Това буди сериозни притеснения относно бъдещата енергийна сигурност в условията на променящ се климат.
Read the rest of this entry »

Теми: АЕЦ, климатични промени, ТЕЦ

Изменението на климата – още една причина да изберем ВЕИ

May 1, 2011

Съществуващите енергийни системи са уязвими по отношение на по-екстремните метеорологични условия и климат.

Последните събития в Япония привлякоха внимание върху уязвимостта на съществуващите енергийни системи към природни бедствия. Значителни научни изследвания са разглеждали как някои енергийни опции са заплаха за климата, обаче много по-малко внимание се обръща внимание на другата страна на уравнението.

Американската национална природна федерация прави точно това, като разглежда как енергийната инфраструктура е застрашена от измененията на климата. Сериозните последици са още една причина, поради която енергията от възобновяеми източници е в нашия национален интерес.

Read the rest of this entry »

Теми: икономическа ефективност, Климат

The Story of Cap &Trade – Annie Leonard

December 7, 2009

The Story of Cap & Trade from Story of Stuff Project on Vimeo.

Why you can’t solve a problem with the thinking that created it

Теми: активизъм, въглероден двуокис, Екология, климатични промени

Една от най-малките нации в света ще ползва изцяло слънчева енергия

August 8, 2009

art.tuvalu
Tuvalu, една от най-малките островни държави в света /четвърта по ред/ обяви своите намерения до 2020 година да осигурява енергията си единствено от възобновяеми енергийни източници. Тя се намира в Тихия океан, между Хаваи и Австралия и определено вече чувства първите симптоми на глобалните промени в климата и повишаващото се ниво на океаните.
Read the rest of this entry »

Теми: енергия от слънцето, климатични промени, чиста енергия

Нови научни данни за влиянието на горите върху климата

November 3, 2008


Дърветата имат много по-голямо влияние върху климата, отколкото се считаше досега. Това е изводът, който правят в резултат на своите проучвания екип учени от Великобритания и Германия.

Иглолистните гори в северните зони – Канада, Скандинавия, Русия отделят т.нар. терпени, на които се дължи спесифичния им аромат. Но от години учените се опитват да разберат каква точно е ролята им. Последните открития показват, че терпените способстват за уплътняване на облаците над горите, като водните пари се превръщат в аерозоли. По-плътните облаци отразавят слънчевите лъчи и така водят до понижаване на температурата. „Според нас това има огромно значение” – казва Dominick Spracklen, от Institute for Climate and Atmospheric Science към Leeds University. „Можем да гледаме на горите като на естествени климатици”.
Read the rest of this entry »

Теми: гори, Екология, Климат, климатични промени, терпени

Пекин 2008 като безпрецедентен климатичен експеримент

August 13, 2008

Един от най-наблюдаваните проекти, съпътстващи Олимпийските игри в Пекин, са усилията на Китайското правителство да намали емисиите в града с 60%. Замърсяването на въздуха тук надвишава 5 пъти допустимите норми, определени от Световната здравна организация и смогът понякога е толкова гъст, че закрива слънцето. За да се справят с проблема, властите спряха от движение половината от автомобилите, временно затвориха десетки леярни заводи и други замърсяващи фабрики в столицата.
Read the rest of this entry »

Съхранение или трансформация на СО2

April 29, 2008

CO2_storage

Независимо какъв ще бъде изходът от спора между алармистите и скептиците за това дали човечеството със своята дейност е причина за глобалното затопляне /напоследък алармистите предпочитат термина климатични промени, след като множество факти поставиха под въпрос съществуването изобщо на глобално затопляне/, търсенето на иновативни похвати за намаляване на замърсяването продължава и някои от разработените методи са удивително добри. Остава да докажат своята жизнеспособност на пазара.

Read the rest of this entry »

Теми: Климат

Опровержение на теорията за глобално затопляне

April 22, 2008

Това е презентация от Професор Боб Картър от Австралия. Той е палеонтолог, геолог и има повече от тридесет години опит като учен. В презентацията си той се опитва да опровергае теорията за глобалното затопляне като представя данните с които учените разполагат и ясно показва как конвенционалната теория е научно необоснована и данните по никакъв начин не я потвърждават.

Read the rest of this entry »

Теми: ал гор, глобално затопляне, Климат

Учените твърдят, че светът трябва да се адаптира към промените в климата

March 28, 2008

ClimateChange

Разрушителните урагани и опустошителни наводнения от последните години бяха посочени като първите деца на глобалното затопляне.

Но Roger A. Pielke Jr. от Колорадския Университет търси връзка дали щетите за милиарди долари не са следствие от мащабното строителство в крайбрежните райони.

След като прави анализ на данните за разрушенията от последните няколко десетилетия Pielke заключава, че няма пряка зависимост между тях и повишаването на концентрацията на СО2. „Всичко се приписва на гърба на парниковите газове, които не могат да поемат подобна тежест.” – казва той. В анализа, публикуван през февруари в списание Natural Hazards Review, се излага схващането, че да се ограничи глобалното затопляне през столетието е възможно в много малка степен, обратно на твърденията на много негови колеги.

Read the rest of this entry »

Теми: Климат

МЕГАЛОМАНИЯ ПО КИТАЙСКИ – климатичен инженеринг

March 26, 2008

Как китайците смятат да променят времето по време на Олимпийските игри с помощта на суперкомпютри, самолети и артилерия.

За да предпазят от дъжд изцяло открития Олимпийски стадион с 91 000 места, който духовито гражданите на Пекин нарекоха „птиче гнездо“ китайските власти са подготвили тристепенна програма. China Meteorological Administration.

Първо, Метеорологичната служба ще следи промените в метеорологичната обстановка с помощта на сателити, самолети и радари. Събраната информация ще се обработва с IBM p575 supercomputer, който изпълнява 9.8 трилиона операции в секунда и прави ежечасни прогнози за всеки отделен километър на област от 44 000 кв. км. /площ равна на 40% от площта на България/.

Read the rest of this entry »

Теми: Китай, Климат