GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Archive for the ‘Архитектура’ Category

Уникален „сламен“ небостъргач генерира енергия от вятъра

May 23, 2013

dezeen_Strawscraper-by-Belatchew-Arkitekter_ss_1-thumb

Този „рошав“ небостъргач в Стокхолм е в действителност компютърен модел, създаден от шведското студио Belatchew Arkitekter – сюреалистична вятърна ферма, която покрива отдолу догоре 40-етажна сграда, която генерира енергия от вятъра чрез пластмасови „сламки“. Основата на сградата вече съществува – Henning Larsen’s Söder Torn е завършена през 1997 година и в момента има 26 етажа. Belatchew планират да добавят още 14 етажа и да „облекат“ сградата с тръбички, които са леки и реагират и на най-слабия порив на вятъра, като генерират електричество. Според проекта, ако идеята работи, то и двете части на сградата – и старата, и новата, ще се превърнат в самостоятелни енергопроизвеждащи централи.
Read the rest of this entry »

Теми: Архитектура, възобновима енергия, градска среда, енергия от ВЕИ, енергия от вятъра, зелени технологии

В Хамбург е открита първата наистина „зелена“ сграда

April 14, 2013

BIQ-House-by-Arup-2-537x357

BIQ House – първата в света сграда, захранвана с енергия от водорасли, вече е открита в Хамбург. Тя е снабдена със специална био-адаптираща се фасада и ще послужи за реално тестване на устойчиво производство на енергия в градски условия, както и за развитието на концепцията за самодостатъчни „живи“ сгради. Зад BIQ House стоят съвместните усилия на международната дизайнерска компания Arup, германската SSC Strategic Science Consultants и австрийската Splitterwerk Architects. Откриването на „живата“ сграда е част от изложението, провеждащо се в Хамбург – International Building Exhibition.
Read the rest of this entry »

Теми: Архитектура, енергия от водоросли, енергия от слънцето, зелен свят, иновативни решения, пасивна къща, чиста енергия

Първа по рода си пасивна къща с биофасада се изгражда в Хамбург

November 10, 2012


image via eVolo

В Хамбург, Германия,  започва строителство на енергийно неутрална къща – наречена BIQ, която ще използва микроводорасли за производство на необходимата и енергия. Според информация от Evolo този проект ще бъде първият реален тест за нова фасадна система, която използва микроводораслите едновременно като източник на енергия и на засенчване за сградата. Проектът трябва да бъде завършен през 2013 г., когато Хамбург ще бъде домакин на International Building Exhibition (IBA) и една от демонстрираните строителни новости на изложението ще бъде именно Био-адаптивната фасада.
Read the rest of this entry »

Теми: Архитектура, зелени водорасли, зелени сгради, микроводорасли, пасивни къщи, чиста енергия

Зелен покрив + фотоволтаици = неочаквано добра комбинация

October 13, 2012

Обединяването на две чисти технологии, приложими в градска среда, води до значителен положителен ефект – комбинирането на зелен покрив и покривна фотоволтаична инсталация.

Растенията на зелените покриви понижават околната температура на въздуха чрез изпарението, което осъществяват. Именно поради този охлаждащ ефект фотоволтаичните панели функционират по-добре върху зелени покриви. Другият елемент, който подпомага фотоволтаиците на зеления покрив, е това, че зеленината поглъща праха във въздуха и така запазва по-чиста повърхността на соларните панели и по този начин повишава тяхната ефективност. Това прави едновременно по-лесна поддръжката на панелите и повишава тяхната производителност.
Read the rest of this entry »

Супер прозорци – иновация от Полша

September 13, 2012

Във всяка сграда прозорците са най-слабото звено в нейната термоизолация. Има множество възможни решения за подобряване на термичната изолация на стените като технологии и материали. Но за прозорците, особено с условието да се запазва тяхната прозрачност, в момента не се предлагат модерни и практични решения. Но на проведената в Хановер International Passive House Conference една иновативна полска компания – Super Windows предизвика истински фурор с представените прототипи на термично изолиращи стъклени панели с чудесна видимост.
Read the rest of this entry »

Теми: Енергийна ефективност, иновативни продукти, креативност

1,5 см. плоскост намалява енергийните разходи на сградите с 40%

August 4, 2012

Изследователи от Universidad Politécnica de Madrid (UPM) са патентовали гипсови плоскости, които намаляват енергийната консумация на сградите с 40%. Плоскостите, комбинирани с пасивни стратегии като използване на слънчевата светлина и естествена вентилация, могат да допринесат за намаляване на енергийната криза, особено в Испания, която внася 80% от енергийните си суровини.
Read the rest of this entry »

Теми: Архитектура, Енергийна ефективност, Нови материали, топлинна изолация

6 топ зелени съоръжения на Лондон 2012

July 29, 2012

Олимпийските игри в Лондон имат всички шансове да се превърнат в най-зелената Олимпиада за всички времена. Въпреки упреците, че сред спонсорите са компании като BP и Dow Chemical и издигането на най-големия в света McDonald’s (макар и временен), както и странния ход на кмета на Лондон Boris Johnson да контролира замърсяването на въздуха чрез химически агенти, досега нито едни организатори на олимпийски игри не са се трудили по-упорито да превърнат това колосално събитие в по-екологично отговорно.
Read the rest of this entry »

Теми: Архитектура, Екология, зелен свят

DeZona: Под прикритие… в бетонната гора!

June 25, 2012

Едно модерно и искрено мнение на арх. Петър Захаринов от студио Praktrik за промените в Закона за горите, конфликта между инвестициите и природата, екологичното строителство и нуждата да се преосмисли демодирания модел на развитие на туризма в България, което открихме в DeZona:

„Няма да ви занимавам с тълкувания на членове и алинеи от закони, въпреки че ходя по протестите още от самото им начало. За мен най-проблематични си остават идеалите и ценностите на хората, прокарващи същите тези промени. Те не винаги са непременно лоши, но почти винаги са демоде!
Read the rest of this entry »

Теми: активизъм, Екология, зелено строителство, промени в Закона за горите

Pearl River Tower – енергийно най-ефективния небостъргач в света

May 6, 2012

„Днес съвсем случайно без да искам попаднах в центъра точно до Pearl River Tower. Това е най-енергийно ефективния небостъргач в света за момента. Висок е 310 метра и е проектиран да си произвежда сам енергията от вятъра и слънцето, може и да отдава енергия и на съседните сгради.“
Read the rest of this entry »

Теми: Архитектура, ВЕИ, Енергийна ефективност, устойчиво градско развитие

The New London Skyline

April 28, 2012

Отклонявайки се от стандартния си обект – продуктовия дизайн, Yanko Design представят удивителната анимирана инсталация   “London”, представена в  Samsung Westfields Shopping Centre.  Невероятната графика при която се наслагват неусетно детайлите ( instillation ) е единият елемент, който привлича вниманието. Другият детайл е футуристичната архитектурна визия, която вплита в бъдещето на Лондон нова транспортна система, вятърни генератори и фотоволтаични панели, вписани органично в градския пейзаж.  Дизайнерите очевидно „предвиждат“ зелено бъдеще за тази „хипер-столица“, както обичат да я наричат самите лондончани.
Read the rest of this entry »

Теми: алтернативна енергия, Архитектура, вятърни генератори, енергия от вятъра, енергия от слънцето, Транспорт

Уникален стол от стари вестници печели престижна награда

February 22, 2012

PaperChair е еко-кресло, направено от 100% рециклирани материали, сред които пшенично брашно с изтекъл срок на годност и стари вестници. Авторите са Peter Plantan и Nusa Zupanc – студенти от Словенския Факултет по архитектура. С този проект те печелят първа награда в Architecture Workshop AWR Awards.
Read the rest of this entry »

Теми: иновативност, креативност, Рециклиране

Соларни панели като пчелни пити за фасадите

July 16, 2011

Стартиращата компания SolarOr от Израел е изработила брилянтен нов продукт – прозрачни соларни панели,които могат да се интегрират във фасадите на сградите или като прозорци, които генерират енергия. Израелските инженери са взаимствали от природата сложната конструкция на пчелна пита и са нарекли новите панели BeeHive PV.
Read the rest of this entry »

Теми: Архитектура, ВЕИ, фотоволтаици

Гигантски хангар край Берлин е превърнат в тропически курорт

January 22, 2011

Въпреки студената и мрачна зима в Берлин, жителите му могат лесно да си позволят бягство в тропически рай – и то само на километри от града си. Тук цъфтят пищни орхидеи и се оглеждат в кристални води – под купола на гигантски хангар, превърнат в атракцията Tropical Islands.
Read the rest of this entry »

Теми: зелен дизайн, зелен свят, иновативен дизайн

Приказни зелени сгради от Австрия

August 16, 2010

Ако обичате разнообразието и разчупените форми, сигурно сте се замисляли колко скучни и еднообразни са повечето съвременни сгради с техните правилно подредени и напълно еднакви прозорци и балкони. В такъв случай повечето от сградите на австрийския архитект Friedensreich Hundertwasser биха били истински празник за вашите очи и сетива. Ако пък сте почитатели на архитектура, която естествено и ненатрапчиво се вписва в природната среда около нея, то някои от знаковите му сгради вероятно ще оцените като най-значимите архитектурни шедьоври на миналия век.  Един от най-прочутите му проекти е  KunstHaus Wien Museum, който (както вече сте се досетили) се намира във Виена.
Read the rest of this entry »

Теми: Архитектура, зелени градове, зелени покриви, устойчива градска среда

Лувърът преминава на енергоефективно осветление

July 1, 2010

Парижкият Лувър планира цялостна подмяна на осветлението с енергийноефективни светодиодни лампи. В сряда беше обявено подписването на споразумение с Toshiba, които ще осигурят новите осветителни тела. Подмяната започва първо от прочутата стъклена пирамида,външното осветление в Napoleon Court и Cour Carree, подземията, входните зали и посетителския център.
Read the rest of this entry »

Теми: Енергийна ефективност, осветление, светодиодно осветление