GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Archive for the ‘Автомобили’ Category

Mazda с ново поколение супер икономични бензинови двигатели

March 30, 2014

mazdatalksup

Японският автомобилен гигант Mazda разработва следваща версия на своя икономичен бензинов двигател SkyActiv, при която въглеродните емисии ще бъдат по-ниски дори от тези на електрическите автомобили. Въпреки че електрическите автомобили не отделят директно СО2, електричеството, което те ползват за зареждане, е с различен произход, най-често от изгаряне на изкопаеми горива.
Read the rest of this entry »

Теми: Автомобили, ДВГ, двигатели с вътрешно горене, емисии, Транспорт

Пет изключителни постижения за чистите технологии през 2013

June 1, 2013

524598_472057762863521_192270960_n

През изминалите пет месеца на 2013 вече са отбелязани няколко забележителни постижения в областта на чистите технологии. Ето и петте най-значими от тях:

1. През 2013 Португалия ползва чиста енергия

През първото тримесечие на годината 70% от електроенергията в Португалия е генерирана от възобновяеми източници. Това са три последователни месеца, в които ВЕЦ са генерирали 37%, вятърните централи – 27% (и известен дял имат и соларни мощности) от генерираното електричество в страната. Благоприятните климатични условия и намаленото потребление също са допринесли за това забележително постижение за Португалия, която иначе внася изцяло изкопаемите горива, които ползва.
Read the rest of this entry »

Теми: LED, енергия от ВЕИ, енергия от вятъра, светодиодно осветление, чисти технологии

В Холандия започва строежът на ултрамодерна магистрала

January 15, 2013

studio

До средата на 2013 година в Холандия ще бъде изградена футуристична магистрала, която ще спестява енергия и ще подобрява безопасността на движението. С изграждането и са заети две компании: Studio Roosegaarde и Heijmans Infrastructure. Какви са особеностите на магистралата:
– светеща в тъмното пътна маркировка, която ще бъде нанесена с фотолуминисцентна боя, която се зарежда през деня от слънцето и свети до 10 часа на тъмно;
– термореактивна боя, която индикира хлъзгавостта на пътя, когато температурата падне под нулата;
Read the rest of this entry »

Теми: Автомобили, иновации, креативен дизайн, Транспорт

Сгъваем електрически автомобил тръгва в градовете през 2013 година

January 29, 2012

Революционна сгъваема кола, създадена в испанската провинция Баския обещава елегантно решение за намаляване на градския стрес, задръстванията и недостигащите паркоместа, както и намаляване на замърсяването от автомобилния трафик в градовете. „Hiriko“ (баската дума за градски) беше показана по-рано тази седмица в Брюксел. Вероятно по улиците на Европа тя ще се появи още в началото на следващата година.
Read the rest of this entry »

Теми: електрически автомобили, зелени градове, Транспорт

Better Place пусна в движение първите си 100 електрически автомобила в Израел

January 29, 2012

Проектът на Better Place  отбеляза нов етап в Израел – 100 електрически автомобила Renault Fluence ZE са в движение в страната от миналата седмица. Автомобилите са снабдени с литиево-йонни батерии и имат пробег 160 км с едно зареждане, след което могат да бъдат заредени в къщи или батерията да бъде изцяло подменена в автоматизираните станции на компанията.
Read the rest of this entry »

Теми: Better Place, Project Better Place, електрически автомобили

800 километра с едно зареждане – IBM работи по революционна батерия

January 16, 2012

Един от големите недостатъци на електрическите автомобили е ограниченият пробег, който е възможен с едно зареждане на батерията. Сега IBM предлага фундаментално решение на проблема със създаването на батерия, която да позволи изминаването на 800 километра с едно зареждане, с което вече електрическите автомобили стават напълно конкурентни на традиционните двигатели с вътрешно горене.
Read the rest of this entry »

Теми: Батерии, електрически автомобили, Нови материали

Urbee – хибриден автомобил, създаден изцяло с 3-D печат

October 1, 2011

Считате, че хибридите са автомобилите на бъдещето? А как ви се струва хибриден автомобил, който е отпечатан в буквалния смисъл на думата? Stratasys и Kor Ecologic неотдавна обединиха усилията си, за да създадат Urbee, първият в света автомобил, който изцяло е създаден чрез 3-D печат (чрез отпечатване на слоеве от материал върху предишния слой, докато се появи окончателния продукт) и още някои допълнителни производствени операции.
Read the rest of this entry »

Великобритания започва изграждането на първата национална мрежа от зарядни станции за електроколи

August 28, 2011

 

Великобритания обяви изграждането на първата национална мрежа от зарядни станции за електрически автомобили, съобщава Guardian. Ползването на зарядните станции ще бъде безплатно за потребителите, всяка една от тях ще се захранва с вятърна енергия и ще бъдат достъпни във всички части на страната.

Великобритания ще инсталира тези станции по магистралите, а не в големите градове. Коментара на Dale Vince от Guardian:
Read the rest of this entry »

Теми: електрически автомобили, електрически зарядни станции, енергия от ВЕИ

Соларна зарядна станция за електрически автомобили

May 27, 2011

General Electric откри вчера соларна зарядна станция за електрически автомобили в Кънектикът, с капацитет 13 автомобила дневно. На следващото видео можете да видите репортаж от официалната церемония.
Read the rest of this entry »

Теми: електрически автомобили, зарядни станции

Китай може да изпревари САЩ във въвеждането на електрически превозни средства

February 24, 2011

Има нови доказателства, според които се предполага, че Китай има преднина пред САЩ в надпреварата за разработване на нисковъглеродни транспортни технологии. В доклад на консултантската фирма Accenture се показва, че Китай може да изпревари САЩ в производството на електрически превозни средства и създаване на подходяща интфраструктура, която да улесни масовото им използване.
Read the rest of this entry »

Теми: биогорива, електрически автомобили, Транспорт

Нonda air

November 27, 2010

Нonda air е концептуален модел, създаден за автомобилния гигант от дизайнерското студио на компанията в Пасадена,Калифорния, специално за Авто шоуто в Лос Анжелис.  Автомобилът ще тежи едва 360 килограма и ще се движи с компресиран въздух.
Read the rest of this entry »

Теми: Автомобили, иновативни идеи, оригинален дизайн

Волво работят по проект за интегриране на батериите в корпуса на автомобилите

September 30, 2010

С превръщането на целия корпус на автомобила в една огромна батерия, дизайнерите на едни от най-здравите и надеждни автомобили в света може би са намерили верния път към конструирането на по-леки и по-мощни електрически автомобили.
Read the rest of this entry »

Теми: Батерии, електрически автомобили, Нови материали

Liquid Wood – зелената алтернатива на пластмасите

September 18, 2010

Немски изобретатели са разработили нов материал, който обещава да измести вездесъщите днес пластмаси с една далеч по-устойчива и екологична алтернатива – т.нар. Liquid Wood. Търговското му наименование е Arboform. Произвежда се чрез комбиниране на лигнин (отпадък от обработката на дървесината) и натурални смоли, лен и други натурални влакна.
Read the rest of this entry »

Теми: Екология, електрически автомобили, зелени продукти, Нови материали

Изцяло електрическият Nissan LEAF официално в продажба в САЩ

September 4, 2010

От 1-ви септември Nissan LEAF е вече официално на пазара в Щатите – първият изцяло елетрически автомобил, предназначен за масова продажба. Това е значителен напредък, който радва всички, които желаят да видят електрическите автомобили по пътищата. Но и повод за някои сериозни притеснения.
Read the rest of this entry »

Теми: Батерии, електрически автомобил, Транспорт

Алтернативни автомобили на Фолксваген

August 21, 2010

През последните дни имаше доста интересни новини, свързани с алтернативни проекти на компанията Volkswagen. Завършиха успешно тестовете на новия им водороден модел Bora Hy.Power – автомобилът беше изпитван в реални условия на дълъг път между Франция и Италия.  В сравнение с други водородни автомобили, той има значителни усъвършенствания – нов тип мембрани в горивнита клетка, както и високоефективни ултракондензатори.
Read the rest of this entry »

Теми: Автомобили, водородни горивни клетки, хибридни автомобили