GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Archive for the ‘Енергийна ефективност’ Category

Развитието на проекта за интелигентна магистрала в Холандия

September 9, 2015

Smart-Highway-Glowing-Lines-Daan-Roosegaarde-6

От 2014-та година в Холандия на автомагистрала N329 край Oss, отдалечен на около 90 км. от Амстердам, се тества концепцията за светеща пътна маркировкка върху участък с дължина от 1 452 m (първите 500 метра са пуснати в експлоатация 6 месеца по-рано). Това е един от ключовите елементи на проекта за УМНА МАГИСТРАЛА на дизайнерското студио Roosegaarde, изграден в партньорство със строителната компания Heijmans. „Интелигентното“ в случая е замяната на не особено естетичното електрическо осветление, което консумира много енергия, със светеща в тъмното пътна маркировка, която очертава контурите на пътното платно. Гелоподобният, фотолуминсцентен материал – представете си нещо като светеща в тъмното боя (glow-in-the-dark paint on steroids) – феерично осветява платното в продължение на 10 часа, след като се е „заредил“ от слънчевата светлина. При облачно време енергията се осигурява от соларни панели.
Read the rest of this entry »

Теми: Енергийна ефективност, иновативен дизайн, иновации, умна магистрала

Mazda с ново поколение супер икономични бензинови двигатели

March 30, 2014

mazdatalksup

Японският автомобилен гигант Mazda разработва следваща версия на своя икономичен бензинов двигател SkyActiv, при която въглеродните емисии ще бъдат по-ниски дори от тези на електрическите автомобили. Въпреки че електрическите автомобили не отделят директно СО2, електричеството, което те ползват за зареждане, е с различен произход, най-често от изгаряне на изкопаеми горива.
Read the rest of this entry »

Теми: Автомобили, ДВГ, двигатели с вътрешно горене, емисии, Транспорт

Нов рунд в битката Тесла срещу Едисон

November 21, 2012

Спорът с над 100-годишна давност, който ограничаваше използването на постояннотокови електропреносни линии с голям волтаж, се разгаря отново. Мултинационалната компания ABB обяви, че нейните инженери са проектирали и разработили хибриден постоянно токов прекъсвач, който може да прекъсне прав ток, произведен от голяма електрическа централа за не повече от 5 милисекунди. Хибриднията постояннотоков прекъсвач комбинира в себе си иновативни ултрабързи механични задвижващи механизми (actuators) и електроника, разработена от самата компания. Според ръководството на ABB техните устройства ще променят коренно „правилата на играта“ в областта на енергетиката.
Read the rest of this entry »

Теми: високоволтови постояннотокови електропреносни линии, постоянен ток, променлив ток

Безжично светодиодно осветление от Филипс

November 6, 2012

Philips показа първата в света безжична персонална светодиодна система за осветление, която може да се закупи директно чрез магазините на Apple. Комплектът на Philips съдържа три светодиодни крушки, които могат да се монтират във всяка стандартна фасунка и модул за връзка със съществуващите безжични рутери.
Read the rest of this entry »

Теми: светодиодно осветление

Как правилният избор на уреди може да намали сметките ни

October 27, 2012

Във времето на непрекъснати технически иновации, вероятно не отдавате особено значение на това дали телевизори с един и същ размер и от един тип биха консумирали еднакво количество енергия. А би трябвало. Най-икономичните – LED-телевизорите – консумират средно около 20-25% по-малко електроенергия в сравнение с LCD и плазмените телевизори. Но това съвсем не разкрива пълната картина – ако вземем средния размер телевизор, продаван през 2012 (в САЩ) – 37-инча – се появява разлика от 400% в ефективността на най-икономичния и най-неикономичния модел с този размер. Само в Съединените щати се продават приблизително 40 милиона нови телевизора годишно. Това означава потенциални спестявания в размер на 11,2 милиарда киловатчаса електроенергия или 1,34 милиарда долара по-малко разходи годишно, ако бъдат избирани най-икономичните модели.
Read the rest of this entry »

Теми: Енергийна ефективност

Намалява ли енергийната ефективност проблема с парниковите емисии и върховота консумация

July 21, 2012

Енергийната ефективност е ключов компонент в политиката за борба с промените в климата и се промотира като евтин начин за намаляване на парниковите емисии и върховата консумация. Тя е също така ключов елемент в т.нар. “soft energy path”, формулиран от Amory Lovins през 1976 в прочутата му статия в сп. Foreign Affairs като решение за проблемите с енергийните доставки и намаляващите ресурси, след което е приета като решение срещу климатичните промени.
Read the rest of this entry »

Теми: Jevon’s Paradox, Енергийна ефективност, парникови газове, промени в климата

Настолна светодиодна лампа с живот 50 години

June 24, 2012

В света на скъпата електроника с твърде кратък живот,  дизайнерското студио  на Jake Dyson (да, това е синът на James Dyson) е създало джаджа, която да служи цял живот на притежателя си.  Неговата настолна лампа използва съвсем същите светодиоди като всички други продукти на пазара, но чрез хитроумен дизайн животът и е удължен до 50 години. При това никога няма да видите тази лампа да изгуби яркостта си или да промени цвета на светлината, освен ако не я купите много млади и не живеете поразително дълго.
Read the rest of this entry »

Теми: LED, Дизайн, иновации, креативност, светодиодно осветление, Технологии за дома

Енергийната ефективност на компютрите се удвоява на всеки 18 месеца

September 20, 2011

Изследване на професор Jonathan Koomey от Университета в Станфорд показва, че енергийната ефективност на компютрите се удвоява на всеки 18 месеца и тази тенденция се наблюдава още от времето на първия компютър с общо предназначение – Electronic Numerical Integrator and Computer (ENIAC), който е създаден през 1956.
Read the rest of this entry »

Теми: Енергийна ефективност, зелена електроника

Samsung направи нетбук със слънчеви батерии

June 8, 2011

Samsung NC215S е първото в света нетбук устройство, което освен със стандартния акумулатор, е снабдено и със слънчеви батерии. Те осигуряват по един час допълнително време за работа с всеки два часа зареждане на слънце.

Read the rest of this entry »

Теми: слънчеви батерии

Електричество от отпадна топлина

May 19, 2011

Милиарди долари се пилеят всяка година във вид на отпадна топлина от различни индустриални процеси. Тя ефективно може да бъде трансформирана в електричество последством технология, разработена в американската Oak Ridge National Laboratory.
Read the rest of this entry »

Вдъхновение от природата за нова генерация соларни клетки

April 8, 2011

Изследователи от университета в Сейнт Луис и департамента по енергетика на Oak Ridge National Laboratory са използвали нов неутронен метод за анализиране на структурата на „chlorosome“ в зелената фотосинтезираща бактерия. Chlorosome е ефективен в преобразуването на слънчева светлина в енергия, даже при слаба светлина и неблагоприятна среда.

Read the rest of this entry »

Теми: ефективност, фотоволтаици

Виртуалните електроцентрали не са само виртуални, те са истински

March 28, 2011

Японската трагедия с ядрена енергия създаде интерес към виртуалните електроцентрали.

В Япония започва възстановяване след разрушителното земетресение. Възстановяването трябва да се извърши със значителен недостиг на електроенергия. За да се компенсира недостигът на електроенергия Япония трябва да увеличи генерирането на електроенергия от централите, които използват въглища, петрол и природен газ.

Read the rest of this entry »

Теми: алтернативна енергия, Енергийна ефективност

„Зелена“ бира

March 18, 2011

Американското данъчно и търговско бюро неотдавна одобри ензима Ondea Pro на Novozyme, който първоначално е въведен за европейския пазар, за да помогне на производството на бира, която е „по-зелена“ или известна още като устойчива.

Read the rest of this entry »

Теми: въглероден двуокис, Екология, ефективност

Нов европейски рекорд за ефективност и ниски цени

March 14, 2011

Kesterites комбинира ниската цена на тънкослойната технология за соларни клетки с изключително нисък разход на материали. Техните основни компоненти се състоят от мед, цинк, калай и сяра или селен, които са изобилни и ниско струващи елементи. Загубата на калай по време на изработката ограничава способността да се контролира процесът на отлагане. Лабораторията за фотоволтаици вече е разработила процес на отлагане, при който се контролира загубата на калай и още при първия опит е постигнат рекорд за ефективност.

Read the rest of this entry »

Теми: Енергийна ефективност, енергия от слънцето, тънкослойни фотоволтаици, фотоволтаици

Плаващи соларни панели

March 4, 2011

В момента много от соларните системи на пазара имат 2 основни недостатъка: те изискват огромни площи земя, за да бъдат изградени, както и разходите свързани с производство и поддръжка са високи. Нова технология е на път да преодолее тези недостатъци, както и много други. Това са плаващи слънчеви електроцентрали.

Read the rest of this entry »

Теми: алтернативна енергия, Енергийна ефективност, енергия от слънчето, наука