GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Archive for the ‘Направи си сам’ Category

DIY домашна топлоелектроцентрала

December 1, 2013

solar-panels-for-homes

Една дълга седмица без електричество след урагана Санди (който връхлетя през октомври 2012 източното крайбрежие на САЩ) е причината Дейвид Фукс да се съсредоточи върху търсенето на решение за локално генериране на електроенергия, което да е практично, лесно, мащабно, евтино и основано на налични ресурси. „Ако премахнете всички фактори, отклоняващи вниманието, и дадете на инженер от немски произход една седмица време да работи по даден проблем, това често е достатъчно за решаването на проблема.“ – казва самият той. Като при всеки инженерен проект е необходимо първо да бъдат описани желания резултат и лимитиращите фактори. Поради ограничените средства, винаги се налага да се правят някакви компромиси.
Read the rest of this entry »

Теми: двигател на Стърлинг, енергийна независимост, енергоефективни къщи, зелен дом, съхранение на енергия, Технологии за дома

Направи си сам: Соларно зарядно за мобилен телефон (публикация на Дневник)

May 16, 2012

 „Дневник“  публикува разказа на своя читател Панчо Панчев за изработването на соларно зарядно устройство за телефон с подръчни материали.

Може ли човек да си направи соларно зарядно устройство за телефона в домашни условия? Може, стига да има желание.

Освен желание са необходими също 4 градински лампички със слънчеви батерии – могат да се купят в магазините за осветителни тела или градинско оборудване за около 5 лв. всяка. Тези соларни клетки са с размер 3 х 3 см, което дава в най-добрия случай 1.5 V.
Read the rest of this entry »

Теми: DIY, енергия от слънцето, Направи си сам, соларно зарядно

Направи си сам: електрогенератор от стара пералня

May 12, 2012

На видеото по-долу е показано стъпка по стъпка как можете да използвате стара автоматична пералня и да я преобразувате в генератор с pelton wheel, който генерира 780 watts. Произведената енергия авторът на клипа и на генератора съхранява в домашна батерия и захранва всички уреди в жилището си. Водата, която се използва е от поток в имота, след което отново се връща в него. Падът на водата следва да е минимум 5 метра, в този случай е 45 метра.
Read the rest of this entry »

Теми: DIY, възобновима енергия, електрогенератор, Направи си сам, чиста енергия

Nokiа пуска зарядно за телефони, което черпи енергия от велосипеди

June 5, 2010


За всички, които ползват велосипед сравнително често и изминават с него прилични разстояния, новото зарядно за мобилни телефони на Nokia би било чудесна придобивка. Комплектът се състои от самото зарядно устройство + устройство за монтирането му към кормилото.
Read the rest of this entry »

Теми: алтернативна енергия, Енергийна ефективност, иновативен дизайн, Направи си сам

Геосоларна система „Злато & Камък“

May 5, 2010

Ето че назря времето да ви видите нещо, което е резултат от сътрудничеството на двама от потребителите на greentech-bg.net. Следвайки съвета да не се плашим от лошите идеи , си позволяваме да ви представим:

Геосоларна система „Злато & Камък“


Read the rest of this entry »

Теми: геосоларна, слънчева къща

Направи си сам: соларни панели – видео курс

January 9, 2010

За любителите на „направи си сам“ избрахме няколко интересни видео демонстрации от Green Power Science. Приятно гледане!
Read the rest of this entry »

Теми: концентриращи лещи, Направи си сам, соларни панели, Стърлингов двигател

Направи си сам: фотьойл от пластмасови бутилки

December 13, 2009

IMG_3078

Мнозина няма да видят на горната снимка нищо повече от стек празни пластмасови
бутилки. Не малка част от тях /тези късметлии, които живеят в градове, където има разделно изхвърляне на отпадъците/ биха изхвърлили своите бутилки в подходящите контейнери, за да бъдат насочени за рециклиране. Обаче Станимир Станев е видял в този стек възможност да направи нещо полезно и удобно – без пари.
Read the rest of this entry »

Теми: креативност, Направи си сам, Рециклиране

Pimp up my house – шведска версия

October 27, 2009

Glasshaus2

Всичко започнало с идеята на две млади шведски семейства, които искали да имат светъл и уютен дом за децата си на мястото на скучноватите си демодирани къщички.

Read the rest of this entry »

Теми: Енергийна ефективност, енергия от слънцето, Технологии за дома

Направи си сам: компостер

September 2, 2009

105999644GNWDvI_ph
Ако имате възможност да компостирате, това е една чудесна опция за сметка на вашите отпадъци да се сдобиете с пълноценна и здравословна подхранваща смес за вашата градина /ако имате такава/.

Отдавна се каня да пиша за компостирането, но някак си тази тема все остава за утре. Днес обаче няма повече да отлагам и ви представям тази чудесна колекция от видео-демонстрации, която е събрал Derek Markham от Тwilightearth.
Read the rest of this entry »

Теми: компостиране, Направи си сам, отпадъци, растителни отпадъци

Направи си сам – градински мебели

June 21, 2009

Вчера открих един великолепен сайт, където са събрани цял куп „направи си сам“-проекти. Това, което ми хареса е практичността, ниската цена на вложените материали и факта, че всички те могат да се нарекат „зелени“.
041009_palettes

Ако имате желание да се снабдите с градински мебели, но ви притесняват високите цени, вижте какво може да си направите от транспортни палети. Да си намерите палети с подходящите за вашия случай размери едва ли ще е трудно, но тук трябва да внимавате за нещо друго – по-голямата част от тях се обработват с коктейл от токсични химикали, включително арсеник, за да им се придаде по-голяма устойчивост на влага. Затова е разумно да потърсите палети, които не са преминали подобно третиране.

Read the rest of this entry »

Теми: DIY, Направи си сам, Технологии за дома

Направи си сам: шпионски самолет

June 20, 2009

chris-jordi

Възможно ли е да полети  самоделен самолет без пилот, сглобен с материали на стойност под 1000$ и да изпълни успешно мисия? Да, и даже с помощта на един подобен Chris Anderson е надхитрил Google, като заснел с помощта на камера на мобилен телефон техния кампус, както и Lawrence Berkeley Laboratory!

Ако заради жегата все още не бързате да си подадете носа навън, определено това видео заслужава да му отделите половин час! Вижте демонстрацията на Chris Anderson, водещ редактор на Wired, на 4-тия годишен Maker Faire 2009 в Сан Франциско Bay Area.
Read the rest of this entry »

Теми: DIY, креативност, Направи си сам

Направи си сам: вертикална вятърна турбина

May 14, 2009

windmill

Едно чудесна поредица от три видео-демонстрации  за всички наши читатели, които имат сръчни ръце и достатъчно кураж да експериментират. В началото с изненада, а сега с голямо задоволство констатираме, че независимо колко често и какво публикуваме, има една доста голяма група читатели, които ежедневно песащават категорията „Направи си сам“. И това са между 50 и 100 посещения всеки ден, месеци наред!

Надяваме се и днешния проект да бъде полезен. За да го реализирате не са нужни скъпи материали, единствен проблем може да се окаже намирането на подходящите инструменти, но ако ги нямате, приятелите сигурно могат да помогнат.

Освен това спокойно можете да пропуснете видео 1 и 2, съществената част е 3. Първите две части на мен лично ми бяха интересни заради техниката на работа, а не по същество заради самия  проект.
Read the rest of this entry »

Теми: DIY, алтернативна енергия, ВЕИ, възобновима енергия, вятърна енергия, енергия от ВЕИ, Направи си сам

Един не толкова полезен опит

May 13, 2009

experiment

В контекста на предпоследната статия искам да разкажа за един мой опит от ученическите ми години касаещ кондензаторните или електростатичните говорители. По принцип не искам статията да се приема за нещо от рода „Направи си сам“, а по-скоро като опитна постановка, също така искам да кажа изрично, че за щети вследствие повтарянето на опита, отговорност носи експериментиращият. Всичко което ви трябва е работеща радиоточка (по-точно да имате сигнал в контакта, защото както знаете точката е само говорител), малко трансформаторче 12 / 220 (V) и един ненужен полистиролен кондензатор. Последния трябва да е изправен и да ви е ясно, че ще го съсипете. Няма да упоменавам повече подробности, съзнавам, че така споменати нещата не говорят много, затова си позолих една малка презентация, необременяваща със термини и продължителност.

Read the rest of this entry »

Теми: Направи си сам, опит

Направи си сам: Стойка за лаптоп

May 7, 2009

3048382263_b7babdb9f4_o_display_medium

Ако прекарвате достатъчно много часове пред своя лаптоп, вероятно тази стойка, която може да си изработите сами, ще допринесе за повече комфорт и по-малко болки във врата, гърба и китките.

Проектът е определено ниско бюджетен и не изисква специални умения от вас, освен желание, кашон и макетен нож.
Read the rest of this entry »

Теми: DIY, Направи си сам

Оригинална зеленчукова градина

May 3, 2009

lettuce
Климатът в Аляска и почвите не са никак подходящи за градинарство. Но една находчива американка от Айова не е оставила никое от двете да и попречат да отглежда свежи собствени зеленчуци, след като семейството и се премества на север.
Read the rest of this entry »

Теми: DIY, креативност, Направи си сам, Технологии за дома