GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Archive for the ‘Батерии’ Category

Системи за съхранение на енергия от ВЕИ със замразен въздух

October 17, 2012

Много интересен метод за съхранение на излишната енергия от ВЕИ-инсталациите се базира на използването на супер охладен въздух, който се съхранява докато енергията стане необходима. Системата се разработва от британската компания Highview Power, която изгражда пилотен проект недалеч от топлоелектрическа централа край Slough.
Read the rest of this entry »

Теми: енергия от ВЕИ, съхранение на енергия

Научна разработка позволява да „боядисате“ халбата си като батерия

July 1, 2012

Соларните клетки, които могат да се отпечатат или нанесат като боя върху определена повърхност,  допринасят значително за намаляване на цената на соларната енергия и увеличаване на практическите възможности за нейното използване. Сега учените от Rice University са разработили и подобни батерии. Те са създали нови литиево-йонни батерии, които могат да се нанасят върху всякакви повърхности като боя – дори и върху бирени халби!, фаянсови и теракотни плочки, пластмаси, стъкло и метал. Тъй като те могат да се комбинират с миниатюрни соларни клетки, учените предвиждат създаването на огромен брой джаджи, които да се зареждат със слънчева енергия и да я съхраняват едновременно за тъмната част на денонощието.
Read the rest of this entry »

Теми: Батерии, енергия от слънцето, зелен дизайн, Нови материали, съхранение на енергията, Технологии за дома

800 километра с едно зареждане – IBM работи по революционна батерия

January 16, 2012

Един от големите недостатъци на електрическите автомобили е ограниченият пробег, който е възможен с едно зареждане на батерията. Сега IBM предлага фундаментално решение на проблема със създаването на батерия, която да позволи изминаването на 800 километра с едно зареждане, с което вече електрическите автомобили стават напълно конкурентни на традиционните двигатели с вътрешно горене.
Read the rest of this entry »

Теми: Батерии, електрически автомобили, Нови материали

Графит + вода = бъдещето на батериите

July 17, 2011

Комбинацията на две съвсем обикновени вещества – вода и графит – може да доведе до създаването на устройства за съхранение на енергия, които превъзхождат литиево-йонните батерии, презареждат се само за секунди и имат неограничен живот. Доктор Dan Li от Monash University, Department of Materials Engineering, и неговият екип, работят с графен за създаването на ултрабързи „батерии“ на бъдещето.
Read the rest of this entry »

Теми: графен, електрически автомобили, енергия от ВЕИ, изобретения, Нови материали, потребителска електроника, съхранение на енергия

Samsung направи нетбук със слънчеви батерии

June 8, 2011

Samsung NC215S е първото в света нетбук устройство, което освен със стандартния акумулатор, е снабдено и със слънчеви батерии. Те осигуряват по един час допълнително време за работа с всеки два часа зареждане на слънце.

Read the rest of this entry »

Теми: слънчеви батерии

Израел може да набавя 90% от електричеството си от слънце

April 5, 2011

National Solar Energy Center от Израел подготвя публикация с резултатите от задълбочено изследване, според което страната може да набавя 90% от своята енергия от възобновяеми източници с помощта на ванадиеви батерии (vanadium-redox flow batteries) и ПАВЕЦ, използвани за балансиране на потребяваната и генерираната енергия.
Read the rest of this entry »

Теми: Батерии, енергийна независимост, енергия от слънцето, съхранение на енергия

Ванадиеви батерии за по-добро съхранение на енергията от ВЕИ

April 4, 2011

Привържениците на метала ванадий вярват, че той ще подобри икономиката на вятърната и соларната енергия достатъчно, за да ги направи конкурентни с цените на изкопаемите горива. Батериите, които използват ванадий имат голяма мощност, подходящи размери и добри характеристики за зареждане и разреждане, което ги прави добри за съхраняване на вятърна или соларна енергия, за да може да се използва по време на пиковите моменти.

Read the rest of this entry »

Теми: Батерии, Нови материали

В Лондон започва инсталация на система за безжичен пренос на електричество

November 6, 2010


Във Великобритания наистина се подготвят за зелена революция в транспорта. В Лондон вече дебютира първата система за безжично зареждане на електрически автомобили. IPT (Induction Power Transfer) е първата подобна система на пазара, въпреки че преди нея са дискутирани много подобни концепции. Тя е продукт на стартиращата компания HaloIPT. От компанията описват тази уникална система за зареждане като възможно най-сигурния, ефикасен и ефективен метод за безжичен пренос на електричество и планират да инсталират специалните си зарядни падове по магистрала М25.
Read the rest of this entry »

Теми: безжичен пренос на електричество, електрически автомобили, зарядни станции

Израелски учени работят по нов тип магнезиеви батерии

November 2, 2010

В лабораториите на Bar-Ilan University в Тел Авив професор Doron Aurbach работи по следващо поколение презаредими батерии. Със значителен научен принос за развитието на литиево-йонните батерии, сега той е насочил своите усилия към батерии с магнезий. Магнезият има редица предимства пред лития, заради които заслужава да бъде предпочетен – той е лек елемент, който се среща в голямо изобилие в природата, евтин е и по-безопасен.
Read the rest of this entry »

Теми: аалтернативна енергия, Батерии, Нови материали

Волво работят по проект за интегриране на батериите в корпуса на автомобилите

September 30, 2010

С превръщането на целия корпус на автомобила в една огромна батерия, дизайнерите на едни от най-здравите и надеждни автомобили в света може би са намерили верния път към конструирането на по-леки и по-мощни електрически автомобили.
Read the rest of this entry »

Теми: Батерии, електрически автомобили, Нови материали

Електрическите автомобили в Израел ще харчат за енергия 3 пъти по-малко от традиционните

July 16, 2010

Две новини от последната седмица стопяват песимизма по отношение на практичността и конкурентността на електрическите автомобили.

Първата е изявлението на Shai Agassi, основателят на Better Place. Той заяви в понеделник, че услугите на предлаганите от неговата компания станции за смяна на батерии ще стартират от цени от 2 до 2,5 долара, което е по-ниско от цената на бензина на повечето места в света. До края на десетилетието цената ще спадне до 1 долар на галон. Разбира се тук под галон трябва да разбираме енергията, достатъчна за изминаване на разстоянието, което средно един автомобил с ДВГ би изминал с 1 галон бензин.
Read the rest of this entry »

Теми: Better Place, Батерии, електрически автомобили, станция за смяна на батерии

Силози с чакъл може да заменят ПАВЕЦ

May 3, 2010

Нов проект за гигантски „батерии“, пълни с чакъл, може да е дълго търсеното решение на проблема за съхранение на енергията, добивана от ВЕИ и големите отклонения според климатичните условия, сезона или частта на денонощието. Иновативното решение е на инженерите от Кембридж.

Read the rest of this entry »

Теми: Батерии, иновативен дизайн, съхранение на енергия

Hitachi удвоиха живота на литиево-йонните батерии

April 7, 2010

В понеделник от Hitachi обявиха, че са намерили начин да удвоят живота на литиево-йонните батерии – новина, която засяга всички – не само ползващите лаптопи и всякакви електронни джаджи, но и бъдещето на електрическите автомобили, както и добива на електроенергия от ВЕИ, където съхранението на енергията е ключов въпрос. Според компанията техните батерии ще издържат до 10 години, без нужда от подмяна.
Read the rest of this entry »

Теми: Батерии, електрически автомобили, енергия от ВЕИ, съхранение на енергия

Био-алтернативна батерия от Nokia

January 8, 2010


Като алтернатива на вездесъщите вече литиево-йонни батерии дизайнерът Daizi Zheng предлага елегантно решение – биобатерия!

Зарежда се с въглехидратен разтвор, който с помощта на ензими се разлага и се получава електричество. Дизайнерът обещава че неговата батерия ще издържа 3 до 4 пъти по-дълго с едно зареждане от масовите батерии за мобилни телефони, които се ползват в момента.
Read the rest of this entry »

Теми: Батерии, еко, еко джаджи

Литиево-йонна батерия за дома

December 24, 2009

Panasonic Corp. планират да пуснат на пазара литиево-йонна батерия за домашно ползване, която може да осигури захранване на едно домакинство за цяла седмица.

„Ние сме първата компания, която ще предложи на своите клиенти модул за съхранение на енергия за домашно ползване. Освен това ние сме най-близо до осигуряването на всекидневни удобства, които не са свързани с отделяне на въглеродни емисии.“- похвали се в интервю президентът на Panasonic – Fumio Otsubo.

Read the rest of this entry »

Теми: Батерии, съхранение на енергия