GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Archive for the ‘Рециклиране’ Category

Нов безвреден метод за добив на злато

May 22, 2013

Gold-crystals.jpg.492x0_q85_crop-smart

Снимка: wikipedia

Напълно случайно откритие има потенциал да трансформира една противоречива от екологична гледна точка индустрия – златодобива. За извличане на златото от рудата се използва значително количество цианид, който представлява сериозен риск за околната среда. Представете си обаче, че извичането на златото може да става с нещо толкова безобидно, евтино и изобилно като царевичното нишесте! Изследователи от   Northwestern University изглежда са намерили (случайно) начин как това да се случи.
Read the rest of this entry »

Теми: безвредни процеси, зелени технологии, чисти технологии

13-метрова коледна елха в Каунас, Литва, от 40 000 пластмасови бутилки

December 26, 2011

За трета последователна година литовския град Каунас наема художничката Jolanta за съдействие при коледното разкрасяване на града. Като отчита финансовото състояние на кметството, Jolanta решава да изгради нещо, за което няма да се нуждае от общинско финансиране. Резултатът – 13 метрова Коледна елха, създадена от 40 000 изхвърлени пластмасови бутилки и връзчици. През нощта уникалната коледна елха се осветява отвътре, което и придава вълшебен, емералдов блясък. Определено тази елха допринася за доброто коледно настроение в Каунас!
Read the rest of this entry »

Теми: Дизайн, креативност, Рециклиране

Подземни вакуумни системи за събиране на отпадъците

October 4, 2011

В Стокхолм функционира  първата в Швеция автоматична система за събиране на отпадъците, инсталирана от инженеринговата компания Envac. Тя е инсталирана под земята и изпразва кошчетата за отпадъци автоматично, когато се напълнят до определено ниво. Това гарантира, че никога няма да има разпилени отпадъци около тях, ако не бъдат изпразнени своевременно. Системата е разположена в един от парковете на шведската столица – Mariatorget и има 6 рецепторни станции.
Read the rest of this entry »

Теми: waste to energy, Екология, зелени градове, отпадъци

През 2009 в Бразилия са рециклирани 98% от алуминиевите опаковки

October 30, 2010

През 2009 година Бразилия постигна рекорд в рециклирането на алуминиеви опаковки – 98,2% от всички продадени опаковки или 198 800 тона от 202 500 тона. Според  бразилските власти с този резултат страната е световен рекордьор за девета поредна година.
Read the rest of this entry »

Теми: ресурси, Рециклиране

Експедицията, прекосила Тихия океан на лодка от пластмасови бутилки, приближава Сидни

July 14, 2010

Направеният от 12,500 използвани бутилки от безалкохолни напитки плавателен съд Plastiki наближава Сидни – финалът на едно 115-дневно плаване през Тихия океан, с дължина повече от 11 000 морски мили.

Катамаранът отплава на 20-ти март от Сан Франциско и по маршрута си досега спря само веднъж на остров Кирибати. Целта на проекта беше привличане на вниманието на публиката към замърсяването на Световния океан, и в частност към North Pacific Garbage Patch – невъобразимото плаващо сметище с площ два пъти по-голяма от площта на щата Тексас. Вдъхновител на това плаване е наследникът на фамилията Ротшилд – Дейвид, предизвикан от данните в доклада на UNEP “Ecosystems and Biodiversity in Deep Waters and High Seas”, както и от експедицията на незабравимия Тур Хайердал от 1947 година с Кон-Тики.
Read the rest of this entry »

Теми: активизъм, Екология, замърсяване, отпадъци, Рециклиране

Кошмарът с е-отпадъците у нас

May 2, 2010

България продължава да бъде европейското е-сметище, където десетки „вносители” на ИТ оборудване втора ръка внасят боклуците на Европа: компютри, монитори, принтери и копирни машини. Огромна част от тези продукти са абсолютен брак, т.е. директно заминават към „онези” цехове. Само малка част след примитивни ремонти бива продадена за 50-100 лева на подвели се по ниската цена потребители. 7 от всеки 10 потребители, закупили такава техника, са изпитали разочарованието след бързия срив, с думите „за толкова пари какво искате”.

Read the rest of this entry »

Теми: електронни отпадъци, отпадъци, Рециклиране

Защо да рециклираме?

March 31, 2010

Изключителната важност на отговорното рециклиране на стара електроника.

Икономическа изгода
Докато предимствата в технологиите дава на потребителите възможността за надстройване към по-нов, по-лъскав и по-енергийно ефективен електронен продукт, важно е да се помни, че старите електронни изделия и устройства все още не са максимално използвани, т.е. все още имат някаква остатъчна стойност.

Read the rest of this entry »

Теми: електроника, ефективност, монитори, опазване на околната среда, Рециклиране

Какво е е-отпадък?

February 28, 2010

Какво е е-отпадък?

Е-отпадък е термин, покриващ почти всички видове електрическо и електронно оборудване, което може да влезе в потока на отпадъците. Въпреки, че е-отпадъците е общ термин, той най-често се използва за телевизори, компютри, мобилни телефони, бяла техника (хладилници, перални машини, сушилни т.н.), за домашно забавление и стереосистеми, играчки, тостери, чайници – почти всички домакински или бизнес уреди с електронни или електрически компоненти, захранвани от мрежата или с батерии.

Защо е-отпадъците нарастват?

Read the rest of this entry »

Теми: батерии компютри, електрически, електронни, монитори, отпадъци, Рециклиране

Направи си сам: фотьойл от пластмасови бутилки

December 13, 2009

IMG_3078

Мнозина няма да видят на горната снимка нищо повече от стек празни пластмасови
бутилки. Не малка част от тях /тези късметлии, които живеят в градове, където има разделно изхвърляне на отпадъците/ биха изхвърлили своите бутилки в подходящите контейнери, за да бъдат насочени за рециклиране. Обаче Станимир Станев е видял в този стек възможност да направи нещо полезно и удобно – без пари.
Read the rest of this entry »

Теми: креативност, Направи си сам, Рециклиране

Пластмаси на бъдещето

June 22, 2009

plastic utensils

В дните на икономически подем след края на втората световна война са виждали пластмасите като едно от най-големите постижения на човечеството. Способността им да се ползват за изработването на почти всички вещи в едно домакинство ги прави символ на развитието.
Read the rest of this entry »

Теми: биополимери, компостиране, отпадъци, Рециклиране

Отново новини от Сан Франциско

June 15, 2009

ecofinderiphone-117x300
Още не е изсъхнало мастилото на предишната статия /образно казано разбира се/ и на страниците на Cleantechnica самият Gavin Newsom ни поднася следващата зашеметяваща новина – властите на Сан Франциско са в оосновата на ново iPhone приложение – “EcoFinder”, определено от него като Government 2.0 инструмент в действие. Новото софтуерно приложение е било демонстрирано днес и неговата мисия е да улеснява гражданите в рециклирането на техните отпадъци.
Read the rest of this entry »

Теми: отпадъци, Рециклиране, софтуер

Сгради, устойчиви на земетресения, благодарение на стари гуми

June 4, 2009

tirequake
Рециклирането на автомобилни гуми е една от най-успешните истории в този бизнес. От тях се изработват подметки за спортни обувки, синтетични настилки за спортни игрища и даже телефонни аксесоари.

Което не означава, че няма място за нови, оригинални и успешни продукти – в което са убедени и от  компанията Re-Tread от Ню Йорк. На проведената миналата седмица конференция Greener By Design в Сан Франциско те представиха своя уникален строителен продукт – еластични „трупи”, които ще осигурява устойчивост на сградите при земетресения.
Read the rest of this entry »

Теми: иновативност, Рециклиране

Мост от стар ЖП-вагон

June 2, 2009

georgie
Някъде в Грузия… над малка рекичка стои този стар съветски вагон, превърнат в мост.

Той не пленява с красотата си, но въпреки това е удивителен, защото вероятно наистина означава много за хората, които са се сетили по такъв изобретателен начин да улеснят живота си и да решат своя проблем.
Read the rest of this entry »

Теми: отпадъци, ресурси, Рециклиране

По-зелени мобилни оператори

November 25, 2008

През месец ноември Мобилтел и Глобул излязоха със зелени инициативи, които ние не можем да не приветстваме от все сърце:

Read the rest of this entry »

Теми: germanos, globul, Green, mtel, батерия, електроника, замърсяване, околна среда, ресурси, Рециклиране

Храм от бирени бутилки

October 27, 2008

Тайландските монаси от провинция Sisaket са използвали над 1 000 000 бирени бутилки за да построят своя храм, посветен на Буда. Всичко – от тоалетната до крематориума е изградено с този материал. Представете си какво въображение, колко творчество са били необходими, особено като се види колко съвършен е крайният резултат на тяхното начинание.
Read the rest of this entry »

Теми: Екология, Рециклиране