GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

По-ефективни соларни клетки

August 18, 2008


Като променя начина за производство на соларните панели, стартиращата фирма Day4 Energy от Burnaby, British Columbia има претенции да намали цената на соларната енергия с 25%. Те са разработили нов електрод, който заедно с променена структура на соларните клетки позволява да се абсорбира повече светлина и да се работи при по-висок волтаж. Това увеличава ефективността на поликристалните силициеви панели от стандартните в момента 14% на 17%. George Rubin, президент на компанията, казва че инвестицията на ват с новите панели ще спадне от $4 на $3. Обърнато в цена на електричеството понижението е от 25 на 20 цента на киловат час.

Това не е толкова значително намаление, колкото очакваното от технологии като thin-film или различните концентратори, но за сметка на това пък от Day4 Energy обещават доста по-бързо да пуснат на пазара своя продукт – в рамките на максимум 18 месеца.

В традиционните соларни панели силицият, който превръща светлината в електричество е покрит с мрежа от сребърни нишки, които провеждат електроните и свързат помежду им отделните клетки в панела. Мрежата се състои от редици тънки сребърни жички, които се събират в снопове, наречени bus bars. Именно те са заменени с нов електрод, състоящ се от медни жички, покрити със специална сплав. Те са вградени в адхезив и подредени върху пластмасов филм. Поставят се върху сребърните жички перпендикулярно и така осъществяват свързване на съседните клетки. Новият електрод има по-добра електропроводимост в сравнение със сребърните, в резултат на което загубите са по-малки. Също така има по-малка площ, с което по-голяма част от силициевата основа остава открита и абсорбира светлината.

Другото предимство е в това, че с новите електроди горния слой на соларните клетки може да бъде доста по-тънък. Конвенционалните клетки се състоят от два силициеви слоя, като горния се нагрява при висока температура с цел „вграждане”, „дифузия” на среброто. Той трябва да бъде достатъчно плътен, за да не се получи проникване на среброто до подлежащия втори слой, което би довело до късо съединение между двата слоя. Същевременно колкото по-тънък е горния слой, толкова повече светлина достига до долния и се генерира по-голямо количество електричество.

Задачата на Day4 сега е да пренесе технологията си от лабораторни условия в промишлени без да допусне повишаване на цената. От компанията са започнали да произвеждат соларни панели с новите електроди, но все още не са започнали да правят панели с новите соларни клетки. Те твърдят, че могат да произвеждат годишно панели , които да генерират 47 мегавата електроенергия. При обещаните кратки срокове за комерсиализиране на новия дизайн на соларните клетки едва ли ще чакаме дълго, за да се уверим във верността на техните твърдения.

По материали от:Technology Review

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, възобновима енергия, електричество, енергия от слънцето, иновативен дизайн, слънчева енергия, слънчеви панели, соларна енергия, соларни панели, фотоволтаични панели, фотоволтаични соларни клетки, фотоклетки, чиста енергия

  1. George Kanev
    02 Jul 09
    12:14 pm

    Това е интересно постижение, но как ще се променят параметрите на тези клетки при реални условия, например при високи температури на околното среда?

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>