GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Шумозаглушаваща система за ветрогенераторите

August 20, 2008

Един от недостатъците на вятърните генератори е шумът, който е особено неприятен, ако са в близост до населени места. Въпреки че няма изчерпателни научни анализи за неблагоприятното въздействие върху здравето, никой не оспорва оплакванията на гражданите и даже на много места има разпоредби, които регламентират допустимото разстояние между съоръженията и населените места. Императивно е прието това разстояние да бъде минимум 2 километра.

Има две основни причини за шума – движението на роторните перки и вибрациите, причинени от зъбните колела в трансмитерния блок. Въпреки внимателното проектиране, до момента нито един производител на вятърни генератори не е успял да конструира безшумно съоръжение. Една разпространена ограничителна мярка спрямо шума е при особено високи нива да се ограничава скоростта на въртене на перките, което е твърде неприятно, защото така не се ползва пълният капацитет на турбината.

Понякога се инсталират пасивни заглушители, но за съжаление те могат да абсорбират само определени звукови честоти и резултатът не е задоволителен, тъй като модерните вятърни генератори могат да регулират скоростта си на въртене, така че да генерират максимално електричество при различните скорости на вятъра. А това означава различна честота на съпътстващия работата им шум.

Един съвместен проект на Schirmer GmbH, ESM Energie, Schwingungstechnik Mitsch GmbH, Dr. Ziegler engineering office и изследователи от Дрезденския Fraunhofer Institute for Machine Tools and Forming Technology IWU обаче довежда до създаването на активна шумозаглушителна система, която да се ползва при ветрогенераторите.

Предимството и е, че тя реагира автономно на всяка промяна в честотата на звука и го заглушава, независимо с каква скорост вятърът задвижва перките на турбината. Ключовите елементи на системата са т.нар. piezo actuators, които генерират „негативни” вибрации, или образно казано „антишум”, който прецизно заглушава основните шумове. Системата се монтира там, където трансмитерната кутия се свързва с пилона. Контролира се с помощта на вградени сензори, които непрекъснато измерват вибрациите и подават резултатите към контролната система.

Предстои полевото тестване на разработената система. Да се надяваме да се представи добре и с нейна помощ да забравим досадното бучене на вятърните турбини. Което е твърде важно, доколкото надеждите ни са алтернативните източници на енергия да направят живота ни по-добър, а не да създават нови проблеми.

По материали от: http://www.physorg.com/news137678081.html

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, ветрогенератор, възобновима енергия, вятърна енергия, Екология, инженерни предизвикателства

 1. александър
  20 Aug 08
  4:06 pm

  Въпреки ефективността на т.нар. генератори на анти-шум никъде не съм видял доказателство за това че са безопасни. Такива активни елементи се използват например в информационните центрове на големи фирми или организации, за да намалят нивото на шума за хората работещи там. (представете си стая с 1000 мощни компютъра, климатици и т.н.)

  От личен опит мога да споделя, че при строежа на нова офис сграда + data center на фирмата, за която работя служителите бяха твърдо против активните шумозаглушители и никой не можа да представи убедително доказателство, че са безопасни.

 2. Севдалина Пеева
  20 Aug 08
  4:21 pm

  Доколкото разработката се прави в Германия, само мога да предположа, че ще си свършат перфектно работата и ако не са убедени в безопасността им,просто няма да ги пуснат в употреба. Имат поне две важни причини това да се случи: първо, защото Германия е световен лидер в производството на електроенергия от вятъра; второ – едва ли биха първо действали, после мислили, не е в техен стил.

 3. umnia-53
  10 Jul 09
  8:34 am

  Защо се заблуждаваме.Това са много стари модели,още от времето на вятърните мелници.Защо според мен се наливат средства и се оскапяват с технологии? Представете си-не вертикални а хоризонтални перки,които имат формата на ЕС,посредством елементарен привод и висок К.П.Д./Същия генератор е снабден с няколко дифузйора накоито ролята им е да усилят и насочат струята на вятъра.След като сме избрали най-ветровитото место,-високо плато,усойно между планински и плски ветрови течения и извън населени места,то ефекта ще бъде голям.И чак тогава можем да внедрим нова технология за още по -ефикасна и полезна работа.Разбира се че всичко това е много скъпо.За целта може да се започне с макет в специална лаборатория.

 4. ich``ich
  17 Jul 09
  9:40 pm

  до Севдалина : Германия е на 2-ро място по производство на ел.енергия чрез ветрогенератори. На първо място са САЩ. И по принцип такова устройство би могло да намери много добро приложение, щом хората са започнали да го разработват са си направили сметката , че би могло да е приложимо

 5. Севдалина Пеева
  17 Jul 09
  11:02 pm

  Мисля че именно през 2008 си размениха местата 🙂

 6. Tonchev
  29 May 10
  10:55 pm

  Шумозаглушаването е спорно от здравословна гледна точак, но е скъпо от всяка гледна точка. Затова е по-добре (и по-евтино) да се правят нискошумни ветрогенератори – вижте такива по български патенти на
  http://www.b2b.bg/malkiturbinibg.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>