GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Наноматериалите напускат лабораториите

August 23, 2008

Наноматериалите уверено напускат лабораториите и се настаняват на пазара. Пример за това е фирма Industrial Nanotech Inc. – световен лидер в комерсиализиране на наноматериали. Те финансират и участват в разработките на водещи световни лаборатории в тази сфера, а след това предлагат на пазара продукти на база новите постижения. „Ние произвеждаме материали, които работят за вас…Това не са просто думи, това не е просто теория, това са изумителни технологии” – казват от фирмата.

Техният Nansulate®, е патентован нанокомпозитен материал за изолация, съдържащ около 70% Hydro-NM-Oxide и 30% акрилна смола и пълнители, за който е документирано, че в момента е продуктът с най-добри изолационни характеристики на пазара. Той е на водна основа и отделя много малко количество VOC /летливи органични вещества/ – още едно предимство. Подходящ е за използване както в жилища, така и в индустриални условия. Резултати от използването на това покритие може да намерите на страницата  case study page

Nansulate® PT. е използван за вътрешна изолация на мострени жилища, които се изработват по поръчка на правителството на Австралия и са част от проект за осигуряване на модерни, достъпни и устойчиви домове. Използването му води до съществено намаляване на разходите за поддържане на домовете. Осигурява едновременно температурна изолация, предотвратява корозията на металните тръби и конструкции и в същото време не позволява развитието на плесени.

Фирмата има невероятно развита световна дистрибуторска мрежа – имат изключителни представители и в повечето съседни на нас страни: Турция, Гърция, Румъния, Словения, Словакия.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Екология, Енергийна ефективност, енергоспестяване, нанотехнологии, Нови материали, Технологии за дома

 1. Joro
  25 Aug 08
  10:30 pm

  А какво правим когато наноматериалите излязат от употреба и се превърнат в отпадък? 😉

 2. Севдалина Пеева
  26 Aug 08
  9:32 am

  Ами наноматериалите имат най-различни приложения и не може да се обобщи. Зависи къде, как и за какво се ползват. Ако правилно съм разбрала въпроса…

 3. Joro
  26 Aug 08
  10:22 am

  Да, правилно го разбра. Наистина няма еднозначен отговор, известно е само че са нови материали с недостатъчно изучени свойства и просто не е ясно как ще се държат ако попаднат в природата. Би трябвало да се означат като опасни и да се регламентира тяхото третиране. Могат да се окажат най-токсичните вещества или да предизвикат карциногенни мутагенни ефекти и което е гадно – тези свойства могат да се проявят доста след „освобождаването“ на тези материали от опаковка или излизането им от употреба – Под действието на UV например.. Мисля че тези възможности вече се обсъждат и се работи по въпроса.

 4. Севдалина Пеева
  26 Aug 08
  2:05 pm

  Напълно съм съгласна, даже вече има неоспорими доказателства, че ако частиците имат нишковидна форма, подобно на азбестовите частици, предизвикват ракови заболявания /доказано при мишки/. Така че се препоръчва да не се ползват наноматериали, състоящи се от такива частици /става въпрос за структура, а не за химичен състав/. Като продължат изследванията, може да се появят и други „злосторници“.
  Обаче аз съм непоправим оптимист – когато става дума за сериозна наука и отговорен бизнес – хората ще си свършат работата и ще проверят всички аспекти на въпроса. Иначе става опасно.
  Освен това ми прави впечатление, че въпреки многото упреци към бюрократичния ЕС, тук законодателството е най-стриктно от гледна точка безопасност и контрол и даже американците ни завиждат за това, и то много /еха- колко хубаво звучи това „ни“ – колко хубаво би било ако се спазва и тук, в бг!/

 5. Joro
  26 Aug 08
  3:18 pm

  Усещам те, че май си непоравим оптимист и по отношение на БГ… Може пък аз да греша във възгледите си. Дано..

 6. Севдалина Пеева
  26 Aug 08
  7:14 pm

  🙂 сещам се за един подходящ виц:
  Двама приятели изпаднали в много трудно положение и песимистът казал: „от това по-зле не може да стане…, а оптимистът го успокоил : „а,може, може…“
  🙂

 7. Joro
  27 Aug 08
  5:35 am

  🙂 🙂 🙂

 8. Росен Русев
  28 Aug 08
  1:04 am

  Ей наистина, с наноматериалите а и особенно с бананоматериалите трябва да се внимава много.
  Особенно когато бананоматериалите уверено напускат лабораториите и се настаняват някъде другаде!
  Сорри ама днес съм в приповдигнато настроение
  нетрябваше да споменавате нишковидните форми ((::

 9. Севдалина Пеева
  28 Aug 08
  8:23 am

  С този наш български език, беден откъм термини и толкова двусмислен, скоро и техническите писания ще трябва да се маркират като „adult content“….
  🙂
  🙂

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>