GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Intel демонстрира безжичен пренос на електричество чрез магнитно поле

August 25, 2008

Производителят на компютърни чипове Intel работи върху технология, която може да революционизира електронните устройства като PC-та и мобилни телефони, като позволява тяхното безжично зареждане от разстояние или чрез самото им поставяне върху бюро или друго повърхност.

От компанията казват, че успешно са използвали магнитно поле за да пренесат 60 вата енергия на разстояние от няколко метра. Усъвършенстването на тази технология ще позволи вграждането на безжични пренасители в сградите.

Експериментите показват загуба от 25% на енергията при преноса, което не е много икономично, но е и доста добре в началната фаза.

Физически, технологията разчита на резониращи на определена честота магнитни полета, които индуцират пренос на енергия от източник към приемател. Интересното е, че подобна технология се продава в момента на пазара, например вградена в продукти като четки за зъби. При тях обаче е необходимо уредът да се постави непосредствено върху зареждащата станция и зареждане от разстояние е все още нереализирано.

Самият аз очаквам с огромно нетърпение пробивите в безжичния пренос на енергия. Развитието на този отрасъл ще носи огромни ползи – икономически и практически в живота ни.

Източник: NextEnergyNews

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: Intel, безжичен пренос на електричество

 1. stanislav
  25 Aug 08
  11:39 am

  Свежо: Ех, колко много сме спорели по тази тема 🙂

 2. joro
  25 Aug 08
  11:48 am

  Толкова неграмотна и пълна с правописни грешки новина не бях чел.

 3. joro
  25 Aug 08
  11:53 am

  Как може да напишеш „чистота“? Това да не е новина за околната среда?! Ужас!!!

 4. Аууу sorry, plugin-a за firefox е виновен 🙁

 5. Марто
  25 Aug 08
  1:21 pm

  Нищо ново! За това се знае от десетилетия, но е толкова не рентабилно, че е излишно да се коментира;)
  Загубата от 25% е когато уредите са един до друг. При всеки милиметър отдалечаване и %-та се увеличава

  Нищо не се споменава за това, че не трябва да държиш никакъв метал в близост до зарядната станция… Да не говорим, че 60вата са достатъчни да ти постоплят пломбите в зъбите;)))

 6. александър
  25 Aug 08
  2:07 pm

  > Развитието на този отрасъл ще носи огромни ползи – икономически и практически в
  > живота ни.

  И непрестанното облъчване от магнитни полета ( *водещи до тумор на мозъка, според някои хора* ) + евентуални смущения в други ел. уреди (пр. тонколони, кинескопи).

  Аз лично бих предпочел в къщата си да нямам разни полета дето се развяват насам натам.

 7. Марто, изхождаш от позицията, че това което имаме сега ще си остана така в бъдеще. Александър също. Тук не отричам аргументите против технологията, които са всъщност аргументи срещу недостатъците и В МОМЕНТА. Безжичният пренос на енергия има огромен потенциал и да се казва че не си заслужава, защото има проблеми е все едно да казваш дайте да не разработваме алтернативни енергийни технологии, защото са по-скъпи от въглищата и петрола. Ами разбира се че са, след като на другите технологии не са отделени достатъчно средства, време и желание, за да достигнат високо ниво на безопасност и практичност. Но ако продължаваме да гледаме недостатъците, развитието ще се забави. Въпросът трябва да е как да се направи така, че тази технология да бъде максимално полезна, евтина и безопасна, а не да се отрича защото не е такава все още. Тва е 🙂

 8. yavori
  25 Aug 08
  2:48 pm

  Свежо: аз печеля 🙂

 9. Ники
  25 Aug 08
  5:01 pm

  Хммм…тази технология е била демонстрирана с значително по-малки загуби и на огромни разтояния в началото на 20-ти век от Никола Тесла. За съжаление я е отнесъл със себеси в отвъдното, както и много други гениални изобретения. По една или друга причина записките му изчезват…

 10. Росен Русев
  25 Aug 08
  8:52 pm

  Благодаря на Ангел за статията, с това е свързана толкова много история, и ми е присърце.
  Горкият Тесла, добре че не е жив та да види в какво се превръщат плодовете на труда му.
  Никола Тесла е разработил почти всички технологични решения свързани с производството и преноса на електроенергия които се използват почти непокътнати и днес, от алтернаторите за производството, линиите за пренос, та до променливотоковите двигатели които използваме днес.
  Още приживе е бил тотално ограбен(интелектуално).
  Лабораторията която изгражда със собственни средства бива опожарена(вероятно омишлен палеж, но не е доказано) Енергийната компания в която работи, патентова много от неговите разработки, за повечето дори не му признават авторските права.
  Вероятно става дума за документацията която изгаря заедно с лабораторията, но немисля че има нещо скрито покрито. Каквото са можели да използват от компанията са го използвали а после са го изритали.
  Постановката която виждам на картинката е същата като тази която Тесла е използвал за демонстрационни цели. Интересно дали от Intel казват това.
  Свойствата на такъв тип устройства са много добре изучени, тук няма място за спекулации.
  Има много псевдонаучни експеримвнтатори които спрягат името му за щяло и нещяло.
  Това дори се е превърнало в някакво течение, наред със такива които твърдят, че могат да черпят енергията на вакуума(или енергията на постоянен магнит), или пък такива които тъкмо открили електролизата за себеси и решават, че са открили студен термоядрен синтез. Няма лошо, обаче тези взеха да стават твърде много, а това дразни. А и това едвали може да помогне за технологичното развитие, води само до заблуда всред училите-недоучили люде.
  Няма лошо, че intel показват този експеримент, но да си правят реклама като вадят от шапката толкова стар фокус, още повече че се имат за високотехнологична компания, иноватор!!!

 11. Joro
  25 Aug 08
  10:24 pm

  Леле, какви адаши имам..
  Joro, моля те за малко повече уважение към автора на статията! Все пак си е направил труда човека. Ти безгрешен ли си? Вземи ти напиши ти нещо!
  Колкото до технологията – да, подобна технологии наистина се ползват – от някои неща дето се зареждат, дори си спомням един GSM отпреди 7 г.. Като казах GSM – по-малките джаждки дето се лепят върху GSM-ите които светят преди позвъняване се захранват именно по този начин. A, да – етикетите и картите „RFID“ (Radio frequency Identification) – ключовете по някои хотели, етикети в магазини или пропуските по разни учреждения дето работят през портфеила. Принципа е прост – скенера облъчва с RF картата и в същото време се „ослушва“ за сигнал (представляващ поредица от цифри, от които за системата е ясно кои кога е вляъл, излязъл, к`ви пари зема и пр,) от същата тази карта. Достатъчно инфо има в нета.
  А иначе „технологията“ е измислена малко преди Тесла – от Хайнрих Херц. Неговичт „резонатор“ представлява пресечена гривна с топчета в двата края „кондуктори“. Когато това „нещо“ се доближи до работеща Румкорфова спирала или друг високоволтов източник на искров разряд, между кондукторите прескачат искри. За ентусиастите – Не правете това вкъщи!
  И накрая – съгласен с Марто и Александър – с големи мощности, на по-големи разстояния от големината на апаратите или в близост до метал или други проводящи вещества – тези технологии не само не работят, но не са и безопасни. Може би истината за пренасяне на енергия без проводник е в лазерен или микровълнов лъч и следящо устройство но какво става ако между предавателя и приемника изникне преятствие? А ако е живо същество?

 12. Свежо: Има още един спор за решаване. 100 метра спринт 🙂

 13. yavori
  28 Aug 08
  1:07 pm

  Свежо: трябва да го решим скоро даммм… 😉

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>