GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Кой ще накара африканското слънце да „стопли” Европа?

August 26, 2008

На среща на високо равнище на Европейския съюз (ЕС) и държавите от Средиземноморието, състояла се на 13 юли в Париж беше учреден „Съюзът на Средиземноморието”. Новата международна организация включва 27-те страни членки на ЕС и Мавритания, Мароко, Алжир, Тунис, Либия, Египет, Йордания, Палестина, Израел, Ливан, Сирия, Турция, Албания, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Монако. Египет ще е съпредседател на организацията заедно с Франция по време на френското ротационно председателство на ЕС (1 юли – 31 декември 2008 г.).

Някои от целите на съюза са борба с тероризма, контрол на нелегалната емиграция, разрешаване на политически спорове и др., но за нас  особено интересни са акцентите, които се поставят върху почистването на морето,  използването на питейна вода и най-вече възможността да се използва огромния потенциал за генериране на електричество от слънцето в страните от Северна Африка.

Доколкото интензитетът на слънчевото греене е изключително голям в Северна Африка и фотоволтаиците там са над три пъти по-ефективни в сравнение със същите панели, поставени в Северна Европа, то и учените, и политиците са изключително ентусиазирани за реализацията на проекта. Инвестициите за неговото осъществяване са огромни като средства и време – цената е изчислена приблизително на 450 млрд. Евро, а до 2050 г. се очаква от пустинята да постъпват около 100 GW електроенергия. Повечето от парите са предназначени за изграждането на нова електропреносна мрежа. Планира се правотокови линии с високо напрежение да свързват Мароко с Испания и Северна Африка с Италия.

Новата супер-мрежа ще бъде обща за всички страни-членки на ЕС.   Загубите в линиите (HVDC- high voltage direct current), по които се пренася прав ток са много по-малки, сравнени с тези с променлив ток. Основната задача на тази мрежа ще бъде преноса на електричество от Сахара до Европа. Планираните за изграждане на серии от огромни соларни централи в пустинята ще бъдат свързани към нея.

С новата супермрежа също така ще се балансира цялата енергийна система на ЕС – Великобритания и Дания ще могат да изнасят излишната енергия от вятърните паркове, Исландия – от геотермалните инсталации.

Подкрепата на Никола Саркози и Гордън Браун за създаването ѝ е сериозен отговор към всички скептици, които считат, че енергията от ВЕИ никога няма да замести добиваната по конвенционални способи. Най-вече поради непредсказуемостта на времето. Но точно една подобна всеобща мрежа ще елиминира този елемент на непредсказуемост, и дори някои от съоръженията в някоя част на континента да не работят с пълен капацитет, то работата на другите ще компенсира неблагоприятните условия.

По материали от: www.alternative-energy-news.infо

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, възобновима енергия, електрическа мрежа, електроцентрала, енергия от слънцето, производство, слънчеви панели, соларна енергия, фотоволтаични панели, фотоволтаични соларни клетки, чиста енергия

 1. дано го направят, и дано си платим на хората която земя ще използваме .. а не като американците да убиваме.

 2. мм
  26 Aug 08
  10:46 pm

  Интеренсно, е че тези проекти обикновено се предлагат от политици, еколози и очевидно ентусиазирани учени, но не съм чул някой да е търсил мнението на компетентни инженери, разбиращи що е то производство, пренос, разпределение и икономическа оценка на електроенергията.
  Много неща са възможни, въпросът е до колко са практични. Не забравяйте, че хората са изобретили летящ автомобил още в края на 60-те години (ако не се лъжа), но в крайна сметка са произведени 4-5 такива и само един е останал работещ – за атракция. Сигурно изобретателите му също са си представяли грандиозни неща, как пътищата ще останат ненужни и пр.но 50 години по-късно още сме стъпили здраво на колелата.
  Опитах се да направя една груба сметка на база на посочените цифри и да предположа, че трябва да има възвръщаемост за 10 години – без разходите по поддръжка на съоръженията. Излиза ми цена на ел.енергията 0,53 евроцента на киловатчас. Значи левче на киловат – нямам представа колко да добавя за поддръжката на съоръженията, но вероятно трябва да сложим между 50 и 100% отгоре.
  При възвръщаемост за 20 години /какъвто май е срокът на годност на панелите/ с 50% отгоре за поддръжка илзлиза 40 евроцента на киловатчас т.е. 80 стотинки. Всъщност дори за 50 години да предположим, че ще работят тези фантастични фотоволтаици излиза 32 стотинки. Като сложим и процентите за печалба, на преобразуването, преноса и разпределението излиза, че доста ще трябва да се плаща за това начинание.
  Ами така излиза по моите доста груби сметки и не мисля, че бъркам много. Ако някой може да ми докаже обратното да заповяда. До тогава ще си остана т.нар.“скептик“ или по-скоро реалист.

 3. Севдалина Пеева
  27 Aug 08
  9:56 am

  Към Вашите разсъждения трябва да се добави един много важен компонент: петролът и въглищата свършват, така че всъщност всички константи днес стават неизвестни утре. Обаче съм страшно впечатлена от практичния подход към темата, точно такъв начин на мислене е необходим, за да се реализира всяка добра идея, защото твърде много ентусиазъм на зелено може да погребе всяко добро иначе като замисъл начинание, ако не са отчетени и изпипани всички подробности.

 4. мм
  27 Aug 08
  9:06 pm

  Севдалина, петролът свършва, а не въглищата. Петролът не се използва за производство на ел.енергия (с малки изключения). Въглища има за поне още 80-100 години ако не се лъжа, а до тогава задължително ще трябва да се е намерил достоен заместник. Лично аз се съмнявам, че това ще са фотоволтаиците и вятърните централи.

 5. Хора, sorry, ама петролът не свършва. Даже и 10 пъти да се качи потреблението ще имаме поне за 300 години още. Огромната част от залежите са в момента секретни. Покрай Аляска има поле което надвишава всички които се използват в момента, в Бразилия откриха още толкова, в Малайзия също, а тези в Русия още не са съобщени. Ако чакаме да свърши петролът или въглищата ще има да чакаме докато не измрем от глад, болести и най-вече простотия.

 6. елтехник
  29 Mar 09
  1:13 am

  високоволтови правотокови линии?!?!? и как ще се трансформира после това високо напрежение в ниско? тоя дето я писал статията има ли представа от пренос на ел енергия?

 7. @елтехник – ти не си ли чувал за високоволтови преносни линии на прав ток!? И че при тях загубите са много по-малко? Ако не, защо си се кръстил елтехник?

 8. Joro
  29 Mar 09
  11:10 am

  Елтехник, превръщането на прав ток в променлив става с 4 транзистора (грубо казано), може и с 2 ако използват и трансворматор с 2 симетрични бобини. За високото напрежение – вече има полупроводници способни да управляват високи напрежения, но може да се окаже по-ефективно да се използват лампови импулсни генератои (електровакуумни прибори), които без проблем работят при високи напрежения, и проблем като прегряване не съществува при тях. Енвргията за подряване на катодите е ще се компенсира от спестените загуби. Като цяло може да се окаже по ефективна система за магистрален пренос на големи разстояния.

 9. George Kanev
  10 Aug 09
  4:07 pm

  Не можах да се стърпя като прочетох тези технически бисери относно правотокови линии, лампи, транзистори и т.н. Извинявайте ама този електотехник само е казал нещо смислено от техническа гледна точка. Първо дали тока е прав или променлив с честота 50 херца е почти едно и също по отношение на загубите, защото инпеданса на преносната линия при честота 50 херца е почти равен на активното съпротивление на същата линия….тъй че загубите са почти равни. Загубите се намаляват само при увеличаване на напрежението, защото тогава при една и съща мощност, тока е по-малък, а само от него и от съпротивлението на линията зависят загубите. Но горната граница на напрежението също е ограничено, защото в сух въздух на 1000 волта напрежение, искрата прескача на 1 мм, на 100 000 волта – на 10 см, на 440 000 волта – на 44 см. Проктически при 440 000 волта искрата прескача на 1 м. защото въздуха винаги има известна влажност и остатъчна йонизация. Що се отнася до преобразувателите…..как си представяте че един транзистор (по скоро тиристор, а не транзистор) и една лампа ще работят при анодно напрежение от 440 000 в.
  Що се отнася до проекта „Сахара“ – това е единствената ВЕ която е до голяма степен прогнозируема……в този проект няма да се използва фотоволте, а параболични огледала в дълга линия…. през фокуса на тези огледала ще минава тръба с вода…..тази вода след като се превърне в прегрята пара ще задвижва тулбогенераторите…….живота на тези съоражения практически е неограничен, при условие че се поддържат огледалните повърхности чисти…цената на тези съоражения също е далеч по-ниска от фотоволте панелите….така че до тук е много добре…..остава само да се реализира проекта……но да видим кога и как ще стане това?

 10. Joro
  11 Aug 09
  9:29 am

  Адаш, вакуумни прибори (лампи), могат да се проектират специално за целта. Като се увеличат разстояниата между електродите и по други начини. И аз си мисля че с лампи от стар телевизор май няма да стане. За напреженията си прав, правил съм си такива играчки дето правят 150 kV, искрата е почти 15 см, точно титртор ползвах.
  Но за лампите – един пример – виждал съм Клистрон, използван в радиорелеийните станции – около метър дълъг. Не питах за напреженията но са киловолти. Не пречи да се направи малко по-голям. Тиристоримогат на вход – нисковолтовата част. Там дето може да е киловолт.

 11. Joro
  11 Aug 09
  10:16 am

  ТИРИСТОР, Sorry

 12. George Kanev
  11 Aug 09
  12:54 pm

  Клистроните са електронни прибори за произвеждане на свръхвисока честота (по някогашните представи за свръхвисока честота…сега тези представи са остарели) и тяхното анодно непрежение не е чак толкова голямо…най-мощните са около 20 кволта…обикновени триоди могат да достигнат до напрежение 100 000 в. Но нали най- напред трябва да бъде получено постояното напрежение с такава стойност….ако изходното е променлив ток, трябва да се изправи…с какво?..с диоди ли, или с някогашните изправителни лампи….ако постояното напрежение се получава от „безкрайно“ много панели фотоволте, свързани последователно, тогава при дефект в един от панелите, цялото напрежение ще изчезне…..! Най големият проблем е самото преобразуване с блок от например две лампи (триоди) свързани в противотакт…..трябва отново да има един трансформатор, който по мощност, по размери и по цена е равен на сегашния високоволтов трансформатор в подстанциите, за същата честота от 50 хц. Освен това необходим е един кондензатор с много голяма стойност…близо 1 фарад, за да може да се образува трептящ кръг от 50 хц. с този трансформатор…..и този кондензатор трябва да има работно напрежение равно на анодното 100 000 в. Как си представяте този кондензатор, като имате предвид че цялата сфера на земното кълбо има капацитет, като сфера около 1 фарад……така че хубаво е човек да мечтае…..но когато реши да прави нещо реално…тогава?

 13. Joro
  11 Aug 09
  3:21 pm

  Да, знам, за клистрона, но моя грешка, че пропуснах да спомена за останалите участници..

  Защо изхождаш от по-сложото? Нали ако ги навържеш по този начин, ще се „самоизгорят“ – ще настъпи пробив или прекъсване? Или Напрежението ще варира в много широки граници?
  За да няма неразбиране, ето какво мисля – панелите не се навързват (ако трябва да са фотоволтаици) последователно, а смесено и по начин позволяващ елеминирането на повреден модул. С контролер на панел може би. Входното напрежение да не превишава 1 – 2 kV., за да може с полупроводников прибор (тиристор или полеви транзистор) да се изгради малко по-голямо импулсно захранване – за такъв траф. Може да се ползва каскада на изхода – диодно-кондензаторна,която дава прав ток (може да е имулсен, може да е и постоянен) – има такива експериментални установки за мегаволтове (или гига). Подава се на линията за високо напрежение…
  Превръщане в ниско – тук виждам 2 варианта:
  1.50 Hz – както пишеш – не може ли двете лампи да имат други 2 (или повеече) лампи (стъпала) или полупроводници в управляващите си вериги? Силовата верига не се ползва за генератор – неефективно е.
  2.Отново импулси (килохерци 20.. 400? kHz..) и повторна смяна на честотата до 50 Hz

 14. George Kanev
  20 Aug 09
  9:57 am

  Жоро, направил си няколко проектни схеми на електроника, които са осъществими. Най-напред преобразуването на напрежението от панелите фотоволте, може да стане чрез тиристорни приобразуватели, като се използват различни честоти 400 хц…4000хц и т.н. Има такива блокове например за захранване на всички видове съвремени електронни устройства, които са с малка мощност….има и големи преобразуватели например за работа на асинхрони двигатели при високи обороти…преобразуватели за електрожени (инвентори) и т.н. Проблемът е защо искаш да правиш това преобразуване на тока……при наличието на достатъчен брой панели фотоволте, те могат да се свържат последователно в стълбове и определен брой паралелно свързани стълбове…ако панелите са малък брой, например за домашно ползване, тогава ти трябва преобразувател само на 50хц 220в. Що се отнася до захранване на стандартна високоволтова линия 110 000в или 440 000в. директно от панели фотоволте, това може да стане чрез тиристорен преобразувател на 50 хц който да захранва ниската страна на един високоволтов трансформатор, който захранва линия например от 110 000в. Честотата не може да бъде по-голяма, защото тогава импеданса на линията ще стане по голям и загубите съответно ще нарастнат (импеданса на линията се определя от индуктивността на правия проводник на линията и капацитета на този проводник спрямо земята, ако те интересуват формулите по които се изчислява този импеданс, мога да ти ги пратя с имейл, защото този прозорец тук не е пригоден да се пишат формули). След това преобразуването на високото напрежение от линията в средно – за захранването на изводите в подстанциите е най-рационално и с най-малки загуби, чрез понижаващ високоволтов трансформатор, както това се прави и в момента.
  Полупроводници могат да управляват първите решетки на лампи в противотакт например, но генерирането става в силовата верига – това са самите лампи, там се произвежда силовата високочестотна енергия, или в случая с по ниска честота.

 15. Joro
  20 Aug 09
  2:39 pm

  Благодаря… за становището и за готовността да ми пратиш формули :), но нека си запазя правото за нещо по-сериозно ако ми потрябва и можеш да ми пратиш. Формулите с малко труд ще ги открия, а и не са ми съвсем непознати, иначе адресът ми е azjoro@abv.bg .
  За проблема с напрежението – тиристорите ще по всяка вероятност издържат волтажа, но ако се ползват фотоволтаици направени от сега съществуващите полупроводникови съединения (то нали си е фотодиод (p-n преход)) и се навържат до получаване на такива волтажи ще започнат да се повреждат от само себе си. Или ще пробият – и в двете посоки ще им падне съпротивлението и ще окъсяват, или ще прекъснат .. Съпротивлението на клетка не е линейно и зависи от осветеността (както и генерираното напрежение) – и ако при по-ниски напрежения контролер може да овладее положението тук става по-сложно… Разстоянията между клетките в панела ще трябва вероятно да се увеличат > по-малко ефективна площ.. При постоянен ток (от панелите) такива напрежения лесно се трупат по разни повърхности и имат неприятното свойство да изненадват, дори след като уж си разредил съоръжението. Това в пълна сила ще важи и за правотоковата линия, но по-добре е да е ограничено само там, а не и по самите панели например.
  Може би ако не се ползват фотоволтаици а концентратори (слънчева ТЕЦ), ще може да се подава директно високо напрежение, но проблема с безопасността..
  За импеданса – предвиждам импулсният генератор да е максимално близо до повишаващият траф (килохерците ще доведат до намаляване на размерите на трафа, на броя на намотките и на топлинните загуби), а на изхода от трафа каскадата на Кокрофт-Уолтън (това дето леко модифицирано го има в CRT мониторите) ще изправи и повиши още n (n – брой стъпала) пъти напрежението. Токът ще бъде прав и постоянен – няма да пулсира. За съжаление при такива напрежения пак може да има загуби, които ще се дължат не толкова на съпротивление колкото на утечки от коронен разряд.

 16. George Kanev
  21 Aug 09
  1:44 pm

  Жоро, така както изглежда спокойно можем да направим една опитна установка за малка мощност, като начало на една компания за инсталиране на домашни ВЕИ. Въпреки че вече има доста такива компании, мисля че сега е момента за действие! Само че ще ти предложа една идея, която разбира се може да се патентова от тези които се наемат да произведат следния нов панел: правоъгълен параболичен панел в фокуса на който ще се намира тръба, в която ще се нагрява вода. Новото в идеята е да се отделят различните спектри на светлината: инфрачервената област, която не дава много енергия при фотоволте преобразуването, но затова пък нагрява ненужно и вредно пролупроводниковия преобразувател, да се отдели от късите дължини на вълните (виолетовата и ултравиолетовата област), които са ней-ефективни при фотоволте преобразуването (Е=h.w). Как ще стане това?……като върху стъкления щит на параболичния панел се нанесе много тънък слой (1, 2 микрона) златно покритие. Известно е че този полуотразителен слой отразява много добре инфрачервените лъчи ( и в случая ще ги насочва към тръбата с вода), а пропуска лъчите с по-малка дължина на вълната, които ефективно ще се преврнат в електричество от полупроводниковата част на панела. Всеки който може да се включи в производството на тези панели и идеята му харесва, е добре дошъл в новата компания (за сега само хипотетична)…какво ще кажеш..?

 17. Joro
  22 Aug 09
  4:30 am

  Avec plaisir.. Но какво според теб би станало ако във фокуса (който е линия, не точка)вместо това покритие се постави колиматор,(у-во даващо успореден сноп), после триъгълна призма (не дифракционна решетка!!!) и срещу всеки цвят съответният (чувствителен) фотоволтаик? С-щу червеният цвят и под него (IR) може да се постави не топлоовменник, а нелегиран силиций, или нанодипол (метаматериали).. Ако трява пак ще има топлоносител (/и/ работен флуид) – наша равота е да преценим дали си струва.

 18. Ангел
  23 Aug 09
  12:09 pm

  Колкото по-сложна е една конструкция толкова по-скъпа става тя и толкова по-далеч е от приложение в реалността. Аз имам съвсем друга идея. Изхвърляме всякъкви скъпи фотоволтаици. Те само оскъпяват конструкцията, а работят с ниска ефективност. Заменяме ги със термопанели от по-ефективните модели. Топлинната енергия от термопанелите се акомулира в топлинни акомулатори. Цялата тази конструкция не включва в себеси скъпи компоненти( термопанелите са статични) и превръща голям процент от слънчевата светлина в енергия( тук зависи единствено от ефективността на термопанелите). Акомулираната топлинна енергия захранва стирлингов вдигател със мощност подбрана така че да работи денонощно, като по този начин вместо да се купува скъпа техника която да работи ефективно само няколко часа, се взима скъпа техника с по-малък капацитет на по-ниска цена, но която се натоварва 24 часово и съответно се изплаща далеч по-бързо. Недостатъка на тази идея е че при температурите на които рабнотят термопанелите, стирлинговия двигател ще има ефективност от 15 до 35%. Това може да се подобри с тракери и концентратори, но не съм сигурен дали оскъпяването на конструкцията с тракери и концентратори няма да се неутрализира от факта че с тях се изпуска цялата разсеяна светлина.

 19. Joro
  24 Aug 09
  3:27 pm

  Зависи от броя слънчеви дни…

 20. George Kanev
  24 Aug 09
  10:29 pm

  Ангеле, по стечение на обстоятелствата се наложи преди около една година да се запозная подробно с предлагания от теб преобразувател. Слънчевите панели са китайски..не са скъпи и представляват двойни стъклени тръби (една в друга), като въздуха между тях е изтеглен (някакъв вакум, вероятно не повече от 10 20 мм жв. стълб), така че да не може да става топлообмен между вътрешната тръба където се намира топлоносителя (китайски патент според търговеца) и външната тръба. Отново според търговеца това вещество много силно поглъща слънчевите лъчи..?? След това, това вещество преминава в демпфери или по простичко акумулатори, които представляват един резервар (примерно 1 или 2 куб.м обем)…Тези резервоари са в земята на около 1, 2 м. дълбочина….както знаем температурата на земята на 1,5 м е около 7 гр. по целзий и почти не се променя с годишните времена. До тук добре….само че това няма да върши работа, по няколко причини:…първо каквато и топлоизолация да се направи на тези акумулатори, тази изолация първо няма да е евтина и второ няма да е ефективна…същото се отнася и за топлообмена между стъклените тръби…..да не говорим че за да монтираме такава инсталация, трябва почти да разбием къщата на някой нещастник, а това няма да изтърпи дори най-големия фен на ВЕИ. Освен това също според този търговец отоплителните тела трябва да са с много голяма площ (най-добре под пода..?!?!…пак разбиване..), защото температурата на топлоносителя е ниска и конвенционалните радиатори са неефективни…..
  Жоро, не знам дали си ме разбрал правилно…златното покритие е на самия стъклен щит, защитаващ фотоволте-панела който има форма на парабола…така инфрачервеното се отразява и се фокусита на фокалната линия, където се намира тръбата с вода, а останалия спектър преминава през златното покритие и се преобразува във фототок. От формулата за енергията на електромагнитната вълна, която ти написах на предишния прозорец, а тя е че енергията е равна на константата на Планк по честотата на вълната, се вижда че колкото е по-голяма честотата, толкова по-голяма е енергията която получаваме във фототок. Така че инфрачервения спектър не е ефективен за получаване на фототок, а само нагрява ненужно фотопанела…..що се отнася до призмата и разлагане на спектъра на съставните му части и съответно преобразуване на всяка спектрална линия, това има само теоритична стойност, защото първо в призмата има загуби които в зависимост от енергията дори могат да разтопят призмата, освен това не съществуват ефективни полупроводникови резонатори, който да са силови, за всяка определена честота…има резонатори за измерване на тези линии, например в квантометрите, но не силови.. Идеята ми във всяка посока е „желязна“….златото няма да е скъпо, защото покритието е много тънко….трябва само да намерим някой който да се наеме да произведе такъв панел.. Такива стъкла с златно покритие се произвеждат отдавна…например в Хюстън всички небостъргачи са с такива стъкла, които лятото отразяват слънчевата светлина навън и по този начин намаляват консумираната енергия за охлаждане на сградата, а зимата топлината отвътре не може да напусне сградата…отново икономия но този път за отопление…

 21. Joro
  25 Aug 09
  8:06 am

  Адаш, разбрал съм те, споко (с малки изключения за параболичния филтър) 🙂 Такива стъкла с метални покрития (и специално златно) за опт. цели се използваха в старите видеокамери (първите използващи CCD сензор), в качеството на изфрачервен филтър. Сега май масово се ползва маска върху самият чип. Една любопитна подробност офтопик – въпреки всякакви IR филтри можете да проверите чувств. на дигит. камери (и фотоапарати) към IR им светнете в обектива с някакво дистанционно (за телевизор или климатик). Ще го видитв като бяла светлина в екрана.
  По темата – стъкло със със златно покритие ще вижда в зелено или кафяво> орязва и видимата светлина. Ако искаш ефективен отражател за ИЧ може би (!) стъкло с редуващи се слоеве цинков сулфид и магнезиев флуорид – огледалата на HeNe лазерите. Още за ИЧ – нелегираният силиции се използва именно за фототок пр ИЧ, нанодиполът – спиралка или прекъснат метален пръстен с наноразмери – ще генерира не фототок а индуциран, (наноантена).. Предвидих и възможността най долната линия на хагрява.. А от загуби не може да се оттървеш.
  В един коментар предложих IR (ИЧ) филтърът да е синьо прозрачно багрило (някаква течност, може и стопилка), в прозрачна кювета. Онова което премине през кюветата, се хваща от фотоволтаик. Спрените лъчи ще загравят течният филтър и топлината му ще се ползва..

 22. Joro
  25 Aug 09
  8:14 am

  Описаната от Ангел технология съвсем не е китайска (сериозно ли ги смятате за толкова умни?) и е доста стара – писана е в наши книги от комунистичеко (и наша не е, че много плагиатствахме по това време), но може да е от всяка цивиклизована страна.

 23. George Kanev
  25 Aug 09
  11:36 am

  Добре адаш, можеш ли да ми светнеш някой сайт за такива честотно ефективни панели, аз сериозно се интересувам от това с определено практическа цел….и да не са много скъпи…..А за твоите идеи ти говорил ли си с тези които произвеждат български фотоволте в Силистра…доколкото знам завода е унгарски….нямат ли интерес към иновации в тяхното призводство?

 24. Ангел
  25 Aug 09
  8:43 pm

  George Kanev
  Термопанели има много. До колкото знам по-ефективните докарват около 30 градуса температура на топлоносителя през зимата, за което твоя човек е бил много прав че не стават за отопление. Но при температъурна разлика от 30 градуса стирлинговия цикъл има КПД 14-15 процента, което е и КПД-то на поликристалните фотоволтаици. През лятото температурната разлика се вдига значително.
  По въпроса за топлоизолацията не си прав. Въпроса е решен от повече от век. Наистина не е много евтино, иначе бойлерите щяха да ги правят по дюаровата технология, но все пак не е и безумно скъпо като технология. А при топлинните резервоари най-големия топлоизолатор е самия топлоносител. Все пак не говорим за 20 литров бойлер за лични нужди, а резервоар който съдържа десетки кубични метри топлоносител. Самия обем е предпоставка за ефективна топлинна акомулация.
  ПС. От мнението ти мисля че не си ме разбрал. Не говоря за няколко панела които да си сложиш на покрива за да се отопляваш или за енергия за лични нужди. Говоря за голяма промишлена инсталация, която да отговори на най-голямата критика срещу ВЕИ че енергията не идва по план когато е нужна, а когато и скимне на природата.

 25. Joro
  26 Aug 09
  8:03 am

  Не, Ангел, аз разбрах че пита за нещата които аз споменах.. Така ли е адаш?
  Сега.. Не е много лесно наистина още повече че с практическа насоченост тези неща ги няма много. Това дето си го измислил май го няма така че дерзай. По-долните линкове са от статии тук и от нета. По -долу няма за топлинни колектори. Ако ги знаеш нещата или не съм те разбрал, извини ме, но виж ги все пак:

  http://greentech-bg.net/?p=820
  http://link.brightcove.com/services/player/bcpid1460879066?bctid=1653764292 – това е линк от горната статия; Тези си имаха и име но ги забравих..
  После като се върна (сега съм на работа) ще ти пратя нещо от Popular science (дали беше там) за GaAs фотоволтаици, но се опасявам, че писалият статията също не я е разбрал, а фирмата от линка не дава достатъчнио инфо.

  Търси в google с ключова дума: nanoantenna
  http://greentech-bg.net/?p=618
  https://inlportal.inl.gov/portal/server.pt?open=514&objID=1269&mode=2&featurestory=DA_101047
  Виж с такава фраза в google: infrared photovoltaic convertion

 26. George Kanev
  26 Aug 09
  10:31 pm

  Благодаря ти адаш, ще се заема с тези сайтове, но когато се прибера, сега съм малко по бизнес дела.

 27. halifa
  10 Jul 10
  8:04 am

  Господа само за протокола, в тръбите които са във фокуса на параболичните огледала тече масло, което в последствие изпарява водата.
  За инверторите вече има модели по 1 МВт със кпд 97 %. Не ги мислете повече.

  Ако някой е измислил нещо или има идеи може да ги сподели на halifa@abv.bg. Може пък да се намери финансиране. Концентрирайте се върху концентратори и малки фотоелменти за конценратори.

 28. Angel
  10 Jul 10
  11:28 am

  Лошото на идеята е че европа става енергийно зависима от африка, а енергийната зависимост сама по себеси е лоша идея. За африканските държави термосоларната идея е прекрасна, чудя се как още не е заработила масово. Но за нашите условия има още какво да се иска за да измислим по-адекватен метод за употреба на слънчевата енергия от използването и за селскостопанска продукция.

 29. Joro
  10 Jul 10
  12:53 pm

  @Ангел,

  значи трябва да се понижи стойността на съоръжението и/или да му се увеличи живота… Има начини.

 30. Само Бог би могъл, но ако пожелае

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>