GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Големият бариерен риф и петролните шисти

August 27, 2008

Петролните шисти /oil shale/ са ползвани директно за гориво още от праисторически времена. По време на индустриалната революция през 19-ти век от тях са добивани керосин и парафин, основно във Франция, Германия и Шотландия. Особено широко се разраства преработката им в началото на миналия век, но впоследствие са забравени поради изобилието на евтин петрол. От 2000-та година насам отново се заговори за тях като за алтернатива на петрола.

Но какво представляват петролните шисти? Това са финозърнести седиментни скали, които съдържат значително количество кероген /твърда смес от органични компоненти/. Една от наложилите се класификации е тази на Adrian C. Hutton, според която се делят на сухоземни, езерни и морски според средата, в която първоначално биомасата е била депозирана, поради възможностите които тази класификация има за предсказване на качествата и състава им.

От тези скални материали могат да бъдат извлечени течни въглеводороди, които по състав обаче значително се различават от състава на петрола и е необходима доста повече преработка. Това ги прави далеч по-неизгодни икономически. Съдържанието на органични компоненти е между 12 и 23 %. В същото време съотношението водород/въглерод е от 1.2 до 1.8 пъти по-ниско от това при петрола. Световните запаси от петролни шисти са равняват на 2,8 -3.3 трилиона барела нефт (450×109 to 520×109 m3), което е над два пъти повече от световните залежи от суров петрол по изчисления към 1 януари 2007 г. /1,317 трилиона барела/.

62 % от световните залежи се намират в Съединените щати, 25% в Бразилия и Русия, останалите едва 13% са разпръснати в Китай /макар там в момента да се правят геоложки проучвания и очакванията са да се установят много по-големи залежи от сегашните оценки/, Естония, Израел, Германия, Египет, Австралия, Румъния.

Освен като източник на течни и газообразни горива, петролните шисти могат да се ползват в строителството или да се изгарят директно като нискокалорично гориво за генериране на електричество или за отопление. В същото време добиването им има изключително тежки последици за околоната среда. Техният добив и преработка поставят много въпроси за използването на земята, обработка на отпадъците, използването на вода и пречистване на използваната вече, замърсяването на въздуха и отделянето на парникови газове.

Течни горива от петролни шисти се произвеждат в Естония, Бразилия и Китай; за производство на електроенергия се ползват в Китай, Израел, Германия и Естония; за производство на цимент и в химическата промишленост – в Китай, Русия и Естония.

Шампион по преработка на петролни шисти е Естония, която в 2005 година е осъществила над 70% от преработката в света. В същото време електроцентралата Narva Power Plants, работеща с петролни шисти, е произвела 95% от електроенергията на страната през 2005 година. Обаче отпадъците съставляват около 46% от преработваните количества, което е много сериозен проблем – годишно това прави около 4,5 милиона тона.

В момента в централата работят по план за използване на биогорива с ниска стойност – предимно нискокачествена отпадна биомаса. С това ще се намали с 10% количеството на изгаряните петролни шисти, оттам отпадъците и в същото време ще се повиши дела на възобновимата енергия.

И след това безкрайно предисловие да обясня, че всъщност поводът за тази статия е едно събитие с адрес Австралия. Там беше планирано да започне добив на петролни шисти само на 10 километра от входа на Големия бариерен риф. Което означаваше тотална екологична катастрофа за района и предизвика местните хора да се обединят и да бойкотират плановете на правителството да даде разрешение за осъществяването на проекта. Освен замърсяването и унищожаването на това уникално място, реализацията му би увеличила парниковите емисии на провинцията с 30 %.

Успехът на местната природозащитна група Save Our Foreshore, подпомагана от движението Greenpeace е наистина вдъхновяващ пример за силата на здравия разум и обединените около една кауза усилия. Резултатът е налагането на 20 годишен мораториум на добива на петролни шисти в района на Големия бариерен риф.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Екология, екосистеми, пречистване на вода, чиста енергия

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>