GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Истината за цената на парното

August 28, 2008

Днес съвсем случайно, четейки си новините в Свежо, попаднах на уникална статия озаглавена Истината за цената на парното. Статията е публикувана в блог КОМЕНТАР и искам тук да благодаря на автора за изключително ценната перспектива, която предоставя върху ценообразуването при парното. Ето какво казва авторът:

Повишаването на цените на горивата е факт – няма спор. Но е факт и друго – ТОПЛОЕНЕРГИЯТА Е ОТПАДЪЧЕН ПРОДУКТ – студена вода, която е станала гореща, защото е охладила парата и произвела ТОК!

Тук малко пояснения – парното идва от ТЕЦ – Топло ЕЛЕКТРИЧЕСКИ централи. Първостепенна задача на тези централи е да произвеждат ЕЛЕКТРИЧЕСТВО чрез парни турбини – водата се нагрява до пара, парата върти турбините, турбините произвеждат ЕЛЕКТРИЧЕСТВО, и това електричество се продава.

Т.е. всички разходи по производството на ЕЛЕКТРИЧЕСТВО в ТЕЦ, било то газ, мазут или въглища, са вече калкулирани в цента на тока. Т.е. парата, която се получава при този процес е абсолютно БЕЗПЛАТНА!!!! И ако не се доставя на балъците потребители просто се изхвърля в атмосферата – сигурно ви е правило впечатление че всички ТЕЦ-ове имат едни огромни комини/виж снимката/

Точно през тези комини се изхвърля ненужната пара в атмосферата. И тези комини „пушат“ здраво през лятото – когато изхвърлят ненужната пара в атмосферата, и не пушат през зимата – когато доставят остатъчния си БЕЗПЛАТЕН продукт на абонатите си.

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: електричество, парно, ТЕЦ

 1. хъм, не се бях замислял над тази идея, е все пак трябва да се плаща за потдръжка на инфраструктурата която е закопана под земята .. но това на дали е толкова скъпо като цяло като се има на предвид колко човека плащат в софия например :/

 2. Драги прегледайте сега коментарите по темата и ще разбете, че някой е написал тази статия след, като е прочел първата страница на учебника ми по ТЕЦ без да е прочел втората и е изписал камара глупости след това, базирайки се на въображението си.

 3. Д.Цветков
  28 Aug 08
  2:16 pm

  Стига бе хора стана супер развален телефон прочетете коментарите под другата статия, тази статия е написана от човек който разбира от енергетика колкото аз от изстрелване на совалки /мене ич ме няма там и да ме удари совалка по главата няма да разбера/.

 4. Nikona
  28 Aug 08
  2:29 pm

  Свежо: Един разбрал-недоразбрал копира фантастичния разказ на друг нямащ си идея от енергетика.

 5. Севдалина Пеева
  28 Aug 08
  2:55 pm

  Каква радост за нас, авторите на този сайт /и особено на колегата от КОМЕНТАР/, да ни посетят такива светила, дето са писали учебници! Не знам само как да си обясня вашата злъч, надменност и арогантност!
  Какво ви пречи, уважаеми господа експерти, съвсем човешки да споделите своите знания, та и ние нещо да научим? Ние този сайт го правим за да споделим, това което считаме, че може някому да бъде полезно или интересно, не за да се покажем умни. Ние никому нищо не доказваме, не мога да си обясня с какво толкова разгневихме Ваши височества?
  Реагирам емоционално на тона ви, а мисля че техническата страна не подлежи на коментар, то всеки човек със завършен пети клас ще му стане ясно за какво иде реч. Само че ако се замислят няколко стотин хиляди абонати на топлофикациите и рекат да не плащат непосилните си вече сметки, може би ще ви секне келепира?
  Моралът никога не е функция на способностите и знанията, господа, а на избора, който правим за какво да ги ползваме!
  Май се поувлякох в менторство, но вие зададохте тона!
  Бъдете здрави и добри, само това има значение!

 6. speeva
  28 Aug 08
  2:57 pm

  Свежо: А на вас какво ви пречи да ни покажете как реално стоят нещата? Всеки обича да комуникира с интелигентни събеседници, особено със специалисти от енергийния сектор.

 7. Хвърляте прах в очите на хората уважаема.
  Не е правилно да се трупат неистини в интернет и да се подклаждат гневни страсти.
  Блогът ви изглежда се чете от доста хора, върти се в блогосферата, нужно е да бъде коректен.

 8. Д.Цветков
  28 Aug 08
  3:03 pm

  Тона си е личен избор, така нищо против както и да пишеш.

  По темата: Ако ми дефинираш какво значи споделете знания според мен човек първо се интересува, след това пише по тема за която няма понятие.

  „Реагирам емоционално на тона ви, а мисля че техническата страна не подлежи на коментар, то всеки човек със завършен пети клас ще му стане ясно за какво иде реч.“ – да затова и се учи не в 6ти клас, а в университетите.

  Това споделяне на информация става в най-краткия си вариант за 4-години в ТУ. Никаде никой не е писал, че е светило мен лично ме подразни, че по примера на българските телевизии се настройва общественото мнение без да има 1 научно доказан факт от тези твърдения.

  BR и последно пояснение може да съм завършил енергетика, но не работя в тази сфера и както всички нормални хора си плащам парното колкото и да не ми кеф цената /с идеята обаче, че знам каде и защо отиват парите ми/.

 9. Севдалина Пеева
  28 Aug 08
  3:15 pm

  Хе-хе, какво предлагате – да се обадим на шефа на топлофикация – мислите ли че ще сподели с нас как реално стоят нещата? Господа, ние сме в България, тук всичко е секретно и няма нужда широката публика да си пъха носа насам натам, където не и е работа. Откъде се взе тоя интернет, че хората взеха да четат разни непроверени и нередактирани писания, които не са в унисон с правилната линия?
  Току виж довечера Канал 1 или БТВ по поръчка ни изяснят ситуацията, така че всички абонати да спят спокойно и да си плащат с радост сметките.
  Между другото много се радвам, че не се топля с централно парно, това някак си ме кара да се чувствам малко по-свободна, малко по-личност. Едно от предимствата на провинцията!

 10. nage
  28 Aug 08
  3:22 pm

  аз пък те подкрепям. Писнало ми е от хора на които девизът им е
  „Е, не става така, така не може“. Всичко може! Дори и да има разходи при поддръжката на парното, то пак може да бъде безплатно. При това не е нужно да го измисляме как да стане, то е измислено вече. Но тук ни вземат всеки взема другия за лукова глава и затова сме най-назадничавата държава в ЕС

 11. Д.Цветков
  28 Aug 08
  3:30 pm

  Кое по-точно да изяснят? работа на ТЕЦ…определяне на цената…състояние на преносна мрежа??? Може да прегледаш програмата на Дискавъри ако имаш късмет може да пуснат научно популярен филм. Ако някой го интересува може да прочете аджеба принципа на работа на ТЕЦ, ако няма откаде да пуснем една листа с адреси и да пращаме учебници.
  Във вашия случай не си пъхате носа никаде, а пишете глупости на които хората се радват, и то не защото са верни, а заради това, че ни управляват крадливи боклуци и хората са на принципа „Щом е скъпо, начи ни лъжат“.

  П.П. А репликата, че се радваш без парно …ми да се връщаме в горите там нищо няма да плащаме, а пък колко свободни ще сме ……ЕХ ще започне такъв живот /жива и здрава Б.Карадочева/.

 12. Не може да пишете, че топлината в топлопреносната мрежа е без пари, защото не е така.

 13. Севдалина Пеева
  28 Aug 08
  3:39 pm

  Господин Цветков, направо много ме радвате, толкова сте доволен от себе си!
  Де да можех като Вас!
  Това дето го пише в допотопните ви руски учебници е демоде, може би не ние, а Вие сте този, който трябва малко да влезе в крак.
  Между другото когенерацията е модерна тема сред колегите Ви, които не знаят руски. Винаги, когато съм чела за когенерация, съм си мислила – ето нещо, с което ние сме на ти, една червена точка за нас. Сега Вие искате да ни убедите в какво – не Ви разбирам. Вие в прав текст ми обяснихте защо, но аз нещо не мога да се съглася с Вас. Струва ми се, че спорим на идеологическа, а не на техническа основа.
  Пак Ви пожелавам от все сърце да бъдете здрав, добър и весел човек! Тогава няма да се заяждате с нас, а ще се радвате на живота – и в града, и в гората…
  И не иронизирам, а наистина го мисля!

 14. Д.Цветков
  28 Aug 08
  3:49 pm

  Просто спирам за съжаление ще използвам израз който искрено ненавиждам, но е идеален за случая: Със стена и жена не се спори.
  Нито ми е мястото да се доказвам тук нито си заслужава да губя моето и на всички четящи време. Оставям ви в страната на безплатната пара, изхвърляна от тецовете през комини.
  И моля за справка преди да използвате сложни думички, прочете нещо по вапроса:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%95%D0%A6

  П.П. За ваше съжаление не съм учил от „допотопни руски учебници“. И отивам да намеря някоя икономическа тема да се изява колкотото мога там поне и да ме нарекат „дървен филосов“ няма да се засягам.

 15. Nikona
  28 Aug 08
  3:59 pm

  Свежо: Реално-просто няма такова нещо, че парата е отпадъчен продукт и се изхвърля в атмосферата. Ако се използва парата след торбините без никакъв допълнителен прегрев със състоянието на нашата топлопреносна мрежа няма да се получи нищо.

 16. Севдалина Пеева
  28 Aug 08
  4:15 pm

  Много благодаря за линка – там много по-детайлно е описано това, което в „Коментар“ е само маркирано – парата за отопление е вторичен продукт, при това електроенергията от ТЕЦ-овете в София /без ОЦ-Земляне, която е само отоплителна/ е щедро дотирана, / кофти – дотациите не са ли за сметка на данъците на всички? с икономиката казахте, че сте по-наясно/.
  Обаче със сексисткия аргумент ме разбихте, ще взема да си измисля един унисекс псевдоним, защото така ми е неудобно някак си, да се бъркам в типично мъжки теми – мястото на всяка жена е боса и бременна в кухнята, нали?

 17. real_sex
  28 Aug 08
  4:17 pm

  Свежо: Прави силно впечатление, че един на пръв поглед скучен материал възбуди интереса на толкова „енергетици“ та взеха в дружно хорче да пеят как написаното не било вярно. Ми ако не е вярно, защо не посочите цифри – Топлофикация харчи толкова за производство на ток и толкова за производство на пара и печели – толкова от продажба на ток и толкова от продажбата на пара ….
  Щото не ви изнася другари, да се види че разхода за производство на пара е под 1/3 от енергийните разходи на една ТЕЦ, но въпреки това се калкулират 100% в сметките за парно на найните абонати.

 18. Д.Цветков
  28 Aug 08
  4:21 pm

  В днешно време количеството произведено електричество по-скоро е вторично на – и зависи от – производството на топлинна енергия, отколкото обратното: за много ТЕЦ-ове, особено в България, (защото законодателството така определя) е по-точно да се каже, че –

  „парата, която се произвежда за отопление също се използува и за електропроизводство“

  отколкото да се каже, че –

  „отпадъчната пара от електропроизводството се използува за отопление“,

  както е било в битието на когенерацията. Това е защото вече съществуват много, мощни централи с единственото предназначение да произвеждат електроенергия, докато повечето когенерационни централи са с основното предназначение да снабдяват топла вода и парно

 19. speeva
  28 Aug 08
  4:22 pm

  Свежо: А мен пък много ме поласка фактът, че Nikona се е регистрирал в „Свежо“ само за да пусне горните два коментара! Такава чест – чакаме премия от Станислав и Явор за привличане на нови хора… 🙂

 20. Nikona
  28 Aug 08
  4:23 pm

  Свежо: Ми просто не е верен материала, едва ли който и да е от шишещите тук може да каже цифти. Просто твърденията са неверни по начина който са изнесени.
  Ако прочетеш само статията без оставаш с крайното мнение: Топлофикация ни продават пара която иначе изхвърлят.
  Ми не съм сагласен просто, няма да кажа на черното бяло.

 21. Nikona
  28 Aug 08
  4:24 pm

  Свежо: Дам чета свежо от 1-2 години и смятам, че блога е супер, но просто не съм сагласен със статията и исках да си кажа мнението.

 22. Севдалина Пеева
  28 Aug 08
  5:01 pm

  С този цитат доказваш само едно – може и статията да е непълна, но това не означава че е навярна или подвеждаща. И няма как да е иначе – не е писана от служител на ДКЕВР или Топлофикация. Това обаче съвсем не означава, че противоречи на здравия разум!
  Човече, не разбра ли – иди да спориш със стената, може да имаш по-голям успех! С мен на глава няма да излезеш!

 23. Малеее, за няколко часа и 15 коментара, я да видим защо е толкова нажежена ситуацията тук 🙂

  Севдалина, благодаря за трезвата ти позиция. Към скептиците ще кажа само да не се връзват толкова много и да не скачат на спор. Нека който иска да си пише учебници, който иска да си има собствено мнение. Този пост предлага една алтернативна гледна точка към ситуацията с парното. И въпреки че нито аз, нито Севдалина някога сме претендирали за правота, то държим изцяло на свободата си да пишем каквото поискаме и както искаме. След като съм преценил че тази гледна точка заслужава внимание съм публикувал материалът. И дори той да не изопачен, непълен или дори грешен, това според мен не означава че няма стойност. Някои хора се дразнят само защото някой не е на тяхното мнение и на тях светът винаги ще им е крив и винаги ще реагират по този начин.

 24. akafazov
  28 Aug 08
  5:40 pm

  Свежо: Добре де и какво ви пречи това че не е верен материалът. От GreenTech-BG не сме някакви фанатици, които държат до смърт на всяка позиция само за да са прави. Ще се съгласим с всички аргументи които имат стойност и са поднесени по коректен начин. Най-малкото ако сме се объркали в дискусията нещата ще се изяснят. Нали това е най-доброто на блоговете – директният контакт с аудиторията. Може би не всичко е проверено по няколко пъти преди да се публикува, но за сметка на това ние не дължим на никого нищо и пишем от себе си за хората. Това никога не може да стане при контролираните и централизирани радио, телевизия и вестници. Просто който чете блогове трябва да приеме факта че и ние сме хора и ние правим грешки. Въпросът е подхода. Като гледам коментарите в статията та и тук, повечето хора пишат само за да кажат че са прави и колко грешен е авторът. Истината е на втори план, а егото на първи.

 25. Моят коментар от Свежо:

  Добре де и какво ви пречи това че не е верен материалът. От GreenTech-BG не сме някакви фанатици, които държат до смърт на всяка позиция само за да са прави. Ще се съгласим с всички аргументи които имат стойност и са поднесени по коректен начин. Най-малкото ако сме се объркали в дискусията нещата ще се изяснят. Нали това е най-доброто на блоговете – директният контакт с аудиторията. Може би не всичко е проверено по няколко пъти преди да се публикува, но за сметка на това ние не дължим на никого нищо и пишем от себе си за хората. Това никога не може да стане при контролираните и централизирани радио, телевизия и вестници. Просто който чете блогове трябва да приеме факта че и ние сме хора и ние правим грешки. Въпросът е подхода. Като гледам коментарите в статията та и тук, повечето хора пишат само за да кажат че са прави и колко грешен е авторът. Истината е на втори план, а егото на първи.

 26. roujkabg
  28 Aug 08
  6:37 pm

  че има нещо сбъркано в Закона за Топлофикация- има и две мнения по въпроса няма!

  От 20г живея в чужбина и се връщам периодично в България. Нямам радиатори, съответно
  нямам и измервателни уреди, защото няма какво да измерват, но имам тръби, които минават през топлоизолираният ми апартамент, единственият топлоизолиран апартамент във входа.

  Май имаше някакъв предходен Закон, който казваше, че топлоизолираните апартаменти ще плащат по- ниски тарифи?! Да, ама не. Въпреки, че няма живущи в апартамента, няма радиатори и няма консумация на топло, Топлофикация не взема пред вид термо изолацията на апартамента и всичко останало и ме прави ту клиент, ту абонат, ту консуматор….в крайна сметка длъжник. Аз пък не се чувствам нито едно от трите, защото няма начин да съм, което и да е от трите, при положение, че НЕ ПОЛЗВАМ, УСЛУГАТА.

  Защо Топлофикация не раздели „загубите“ или каквото е там, таксата мощност между ония, които ползват парно, а дели солидарно между всички- ползватели и неползватели? Че кой има файда от това, че е топъл примерно тавана на моя апартамент, ако не съседа от горният етаж?

  на мен пък това ми изглежда, понеже живея и работя в чужбина и се предполага, че получавам по- вече от българският си съсед, давай сега да ги оскубем тия, че имат.

  Е, да, ама не! Не ползвам българско парно – не плащам! Да плаща, който ползва, но вина за това абсурдно положение нямат ползвателите, а законотворците, които ни вменяват
  колективна или солидарна отговорност.

 27. Joro
  29 Aug 08
  12:08 am

  Hi, team…
  За технологията ли ще говорим или за политиката? Първият аспект на недоразумението наречено „Топлофикаация“ касае въпроси от рода как са впрегнати законите на физиката да работят за нас и как това става на практика.
  А втория по-интересен и който според мен е проблема е как става ценообразуването.
  По принцип се отплесвам да говоря за технология, но сега няма да го направя, не заради господата автори на учебници.. Аз много им благодаря за линка, но.. не научих нещо ново от там. Доколкото разбрах „светилата“ са гневни зна тезата че „Топлината е отпадъчен продукт..“, за което са мъничко прави. Но защо се палят толкова?.. ОК, съществуват ТЦ без когенерация. Дори в град Козлодуй има такава на мазут – не знам кога се ползва, щото там потока пара от АЕЦ зимата не секва. Там по-скоро проблема е обратен – с отвеждането на топлината, но въпреки това има топломери от около 5 години насам си плащат.. Ще спомена само, че господата са ттеоретици и боравят само с идеални понятия, където всичко е ОК. Обаче ако се разходят по един паропровод за индустр пара, може да отккрият, че изолацията е окъртена на места и се вижда самия паропровод, на много места нескопосано напавени кръпки дето само са отбили номера и доста шахти и щрангове дето излиза пара.. Подобно на ВиК и ЕРП-тата. И правилно – защо да отстраняват утечките (на топлина, вода, ток), като загубита са калкулирани в крайната цена? Нерентабилно е някак си. Защото такова понятие „загуби по преносната мрежа“ има. И в трите вида мрежи. Има го и на запад от нас. Разликата е в процентите (май по-правилно е да кажа мащабите). Но пък когато да ги ограничават повр, пускат една бригада от „майстори“ дето.. Нормално – за 800 лв чисти пари и 50 лв за храна, кво да му мислят толкова.
  Та – как се образува цената? Ами – цената на която се купува горивото (газ или мазут) + разходи за поддръжка (планови и извънредни ремонти)+реинвестиция (изграждане на нови мощности и съоръжения)+разходи за топлинно счетоводство+споменатите вече загуби ппо преносната мрежа+разходи за персонала (заплати и соц придовики (джакузито на Вальо топлото))+печалбата на дружеството + вкараните пари по изграждане/закупуване на инфраструкурата и самите централи разхвърляни във времето=крайната цена плащана от потрбителите. Плашана не от калпак, а по отчетите на топломерите – или поне така би трябвало. Нямя да обсъждам перата от лявата страна на уравнението, но нещо ми подсказва че предпоследното и предходното му и перото загуби са най-големи. В София перото по изграждане реално го няма защото Топлофкация е държавна все още (не е купена от инвеститор), а е изградена с нашите данъци – на родителите ни по-скоро и може би на господата автори на учебници.. Така че плащаме прескъпо господа – 1 път – като потребители, втори път дотации – държавните пари са на всички нас дето плащаме данъци, 3-ти път.. Кой каза за търговията с парникови газове -оня механизъм с квотите.. ? Още?
  4-ти – косвено живеещите до ТЕЦ – в случай че живеещите до тец развият астма или алергии или други..? Ако нико не им го признае си остава за тяхна сметка, иначе ние.. В този контекст е все едно – още разходи, да оставим хуманната страна на въпроса..
  Последно – Кво ни кара да им плащаме – скапания закон за енергетиката. Монополисти са и все пак са се подсилили със закон. Участниците във форума знаят какво е лоби, нали? Депутатите не разчитат на запплати. Единият вид допълнителни доходи де от ъази вълшебна думичка. Плаща им се от някой заинтересован да прокарат и удобен нему закон. В държавни преприятия невинаги е нужно щото може да участват в управлението примерно. Вероятно бях излишно многословен, ама ме подгони серията..

 28. shmunzy
  29 Aug 08
  7:36 am

  Свежо: akafazov, проблема е, че тази статия поставя под сериозен въпрос истинноста на останалите. Тази статия явно е пропита от нещо, което ѝ куца. А в другите статиии? Повечето от нас са лаици на темите развивани в GreenTech и ги приемаме на честна дума, но сега излизла статия, която нещо куца. Поне за мен поставя основните на едно недоверие къкм статиите ви.

 29. akafazov
  29 Aug 08
  10:30 am

  Свежо: А ти да не би да очакваш всички статии да са верни и да липсват такива на които нещо им куца. Ако е така, съжалявам че си се разочаровал, но мисля че просто такава е реалността в уеб. Всеки сам решава на какво да вярва.

 30. Ariorm
  29 Aug 08
  11:24 am

  Много експерти, много чудо…

  Да – принципно топлината, която се подава към потребителите на парно, е вторичен продукт / отпадък от електропроизводството /. Но само за тези потребители, чиято парна инсталация се поддържа изцяло от ТЕЦ, построен с цел производство на ел. енергия.

  В София ситуацията е по-различна. Мощностите на ТЕЦ-а не достигат да захранят с топлоенергия цялата мрежа и през зимата се пускат парогенератори, чиято цел е единствено отопление. При тях цената на горивото не е поета от производството на ток – трябва да се плати от крайния потребител.

  Отделни въпроси са – как се ценообразува, как се поддържа и т.н.

 31. soregashi
  02 Sep 08
  2:44 pm

  Аз като не-потребител на топлофикация продължавам да се чувствам ощетен, защото през апартамента ни минават тръби, които не са там по мое желание, а аз плащам за тях. Ако пожелая тези тръби да ги няма трябва да спра парното на 7 апартамента (под и над моя 😉 ), което е невъзможно и в краина сметка какво става – аз не получавам топлина или поне не в количество което да топли наистина, но пък плащам като поп за това, че бабата отгоре иска парно и ѝ е топло… смятам, че не е честно. След като някой иска парно да си плаща всичко, а не тези които не искаме парно да даваме грешни пари за чуждото топло.

  За техническата гледна точка не мога да кажа много, но смятам, че след като живея на 2-3 км. от ТЕЦ-а би трябвало топлото да ми е по-евтино от това на някой на 10 километра, защото до мен достига по-топла вода и използвам по-малко. Това си е моя лична логика и не претендирам за научна обосновка 😀

 32. ТОККАЙ
  08 Sep 08
  11:44 am

  Не разбирам нищо от ТЕЦ-ове, но на учебници, писани от автор, който не може да се оправи със запетайките в едно изречение, не бих вярвал особено.

 33. Полезни и интересни връзки от мрежата
  20 Oct 08
  2:23 pm

  […] Истината за цената на парното – накратко в Greentech […]

 34. Emo
  05 Jul 10
  4:49 pm

  1. Топлинната енергия доставяна с топлоносител гореща вода не е отпаден продукт от птоизводството на електроенергия.

  2. Много е важно да се прави разлика между понятията ЕНЕРГИЯ и АНЕРГИЯ.

  3. Използването на охладителните кули (онова дето пуши) в общия случай е забранено на топлофикационните дружества с комбинирано производство.

  4. Изкупната цена на електроенергията, произведена в топлофикационен цикъл е по-висока от тази произведена в кондензационен, ако няма потребление на топлинна енергия е съвършено икономически неизгодно за топлоелектроцентралите да произвеждат електроенергия в кондензационенрежим и те спират работа.

  5. В АЕЦ ‘Козлодуй’ топлинната енергия се добива в бойлерна уредба на 5-ти блок, захранвана от нерегулируем пароотбор на турбината, производството на топлинна енергия в нея става за сметка на недопроизводство на електроенергия. Масовия разход на работно тяло през проточната част на турбината определя еднозначно мощността на вала ерго електрическата мощност на изхода на генератора.

  6. Паротурбинните инсталации биват основно кондензационни, топлофикационни – два вида: противоналегателни и с екстракция, има и парогазови цикли (с най-висок термичен КПД, в България ЕВН строят такава инсталация). Първите не произвеждат оползотворяема топлинна енергия, вторите – ДА.

  7. Аз съм джентълмен, поет и мечтател, но всеки светъл мой порив ще се разбие в море от невежествто, зат’ва ще остана в страни.

  8. Винаги съм се удивлявал на безспорният факт, че липсата на знания води до невероятното качество безпрекословно да вярваш в реализацията на неосъществими идеали, пълна загуба на време и ресурс, но пък каква доброта струи от тези индивиди.

  9. Успех.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>