GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Да ни е честито – след новия АЕЦ сега и нов ТЕЦ!

August 29, 2008

Електрификацията, енергетиката и топлофикацията десетилетия наред са били за целия източен блок, не само в БГ, неразделна част от строителството на „социализъма”, едновременно прерогатив и атрибут на народната власт. Построените централи от всички видове – АЕЦ, ВЕЦ и ТЕЦ винаги са били гордост на управляващата партия и емблема на прогреса в изминалите години, без никой особено да се тревожи от факта, че на запад от Берлинската стена не си светят с газени лампи. Проблемът обаче не е само в това, че в публичното съзнание енергетиката е тежко обременена с идеологически контекст, а най-вече в това че за повечето от нас тя си остава приоритетна грижа на държавата и като наследници на един тоталитарен режим ние все още не сме осъзнали, че този въпрос ни касае не само в края на всеки месец във вид на дължима сума и отделено време за плащането и.

Ще припомня отново основополагащия принцип на американската демокрация: “no taxation without representation.” Или казано иначе – всеки, който плаща данъци има право на свой представител във властта, който да защитава интересите му. Обаче нашите управляващи, които уж ни представляват, не смятат, че е нужно да ни дават отчет за водената от тях енергийна политика, още по-малко да ни искат мнението дали я одобряваме.

Подобна арогатност обаче е обидна само за малка част от народонаселението. Най-активните избиратели от ромските гета са награждавани с „ free juice from the outlet”, а тези, които берат гъби по изборите очевидно нехаят за какво точно ще бъдат похарчени данъците им – дали за парламентарни мерцедеси или за строителство на АЕЦ-Белене или за четвърти ТЕЦ в Гълъбово.

Точно във връзка с проекта за нов ТЕЦ в статия от последния брой на „Капитал” перспективата е обърната много особено:

„Новината, че в Гълъбово ще се строи нова топлоелектрическа централа (ТЕЦ), носи противоречиви чувства за живеещите в област Стара Загора – район, в който се намират най-големите въглищни мини и три огромни за българските мащаби топлоцентрали. От една страна, комплексът „Марица-изток“ е най-големият работодател там със своите над 20 хил. служители, но от друга – тази индустрия силно замърсяват въздуха. Последното би трябвало да стряска не само жителите в региона, но и българското правителство, защото в момента България е най-големият замърсител по CO2 емисии от топлоелектрическите централи в цяла Югоизточна Европа (по данни на Международната енергийна агенция (IEA) от 2007 г.). В началото на годината обаче кабинетът взе решение в Гълъбово да се строи четвърта ТЕЦ, без дори да е правен икономически анализ дали на България ѝ е необходима още една голяма електроцентрала.”

Не смятате ли че въпросът касае на първо място гражданите, и чак тогава държавата като защитник на техните интереси и инструмент за задоволяване на техните нужди?

Не се ли чувствате като бройлери във ферма, на които е определен порцион, полагаща се площ и оптимална температура – от някой друг, който не им мисли точно най-доброто? Не смятате ли, че трябва правителството да ни пита дали да строи, след като преди това ни е обяснило изчерпателно защо и какво? Първо, защото ще харчи НАШИТЕ ПАРИ, и второ – защото не строи увеселителен парк, а централа, която замърсява околната среда и трови въздуха, който дишаме?

Проект за отваряне на ТЕЦ на въглища във Великобритания предизвика обществено недоволство и масови граждански протести, за които писаха само преди дни от Горичка и като правят паралел със случващото се у нас завършват статията си с тъжното заключение „Но трябва да признаем – България не е Великобритания.”

Да, в България за жалост като измерители на жизнения си стандарт считаме само вещите, които притежаваме, кръчмите и курортите, които посещаваме. И пропускаме най-същественото – правото да решаваме основни въпроси, които ни касаят, като например откъде да идва електричеството ни и какъв въздух да дишаме. Вместо да са обект на обществено обсъждане, големите енергийни проекти в България са просто част от новините, нещо в стил „Днес над София се изсипа проливен дъжд…” – нещо, което някак си се случва и ние сме длъжни да го приемем за факт.

Какво ще се получи ако към арогантността и лакомията на управляващите, се добави инфантилността и безхаберието на по-голямата част от гражданите – ами този ужасно изглеждащ и ужасно миришещ миш-маш – БГ! Навсякъде по света властта носи своите изкушения. Обаче народът е казал „Не е луд този, който изяжда баницата, а този дето му я дава!“ Така че на всички – и берящите гъби и неберящите – да ни е честито – нов АЕЦ и нов ТЕЦ!

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Екология, енергетика, политика, ТЕЦ, чиста енергия

 1. мм
  03 Sep 08
  10:14 pm

  TOKKAY, никой не е спорил с мен – просто никой явно така и не успява да ме обори – С ФАКТИ. Не с празни мечти. Нека някой ми докаже, че греша и ще си променя мнението. Ако ти искаш да вярваш още в смели принцове и красиви принцеси – изборът си е твой. За момента аз съм убеден в нещата, които казвам на база на фундамент от определени познания. Фундамента на доста хода тук се основава на мечти. За това и като бъде бомбандиран с малко факти и се срива и те се отказват от спора – убедени, че просто ТРЯБВА да са прави, че СИГУРНО тези които ги оспорват грешат и че светът ТРАБВА ДА МОЖЕ да бъде това прекрасно екологично място, за което бленуват. Ами ако светът и природните дадености не са създадени толкова прекрасни, колкото си мислят? Може би са – но за да се разбере се иска много четене, учене и общи усилия на всички. Отричането на очевидните неудобни факти, лекомисленото оспорване на хора с дългогодишен инженерен и научен стаж и едностранното гледане на въпроса със сигурност не ускорява достигането на Светлото бъдеще.

 2. мм
  03 Sep 08
  10:34 pm

  По въпроса за платените писаници – не ме карай да се разровя да видя колко субсидии получават международните екологични организации в името на чистата планета. Нали не мислиш, че не се изкушават да преувеличават с приказките си за чистата енергия в името на увеличаване на субсидиите си. Навсякъде където се намесят големи пари се намесва и корупция и злоупотреби – не само в България. Не си мисли, че световните екологични организации правят изключение. Сега видях, че Ангел и Севдалина всъщност са автори на сайта. Мога само да ги поздравя за очевидно доброволната самоинициатива да работят в името на нещо хубаво, като екологията. Явно са млади хора и аз няма да преча на ентусиазма им – за да не се превърна в нежелан гости всеки път, когато видят „мм“ да им става неприятно за сега ще преустановя коментарите си. Има неща с които съм съгласен, но те не са повод да пиша, за това от критиките ми може да се остане с впечатление, че съм тотална контра на екологията. Не съм – само мисля, че се подхожда с прекалено голям оптимизъм.

 3. Драго
  04 Sep 08
  12:11 am

  Какво стана Ангеле, пред фактите и боговете мълчат!

 4. TOKKAY
  04 Sep 08
  6:46 am

  мм каза:

  Ако ти искаш да вярваш още в смели принцове и красиви принцеси – изборът си е твой

  мм,
  Ако и ти ,като мене, си преживял Чернобилската авария отблизо, едва ли щеше да го кажеш така. Не съм вчерашен, видял съм и две , и двеста. И не обичам руската държава, не искам да продължаваме да сме тяхната най-верна република. Това, което съм го видял с очите си каквито и платени публикации да ми постваш, няма да го промениш.

 5. 🙂 Драго, за разлика от теб аз не държа да съм прав или да оборвам който и да е. Мисля че съм се изразил повече от необходимото. За какво мислиш пиша тук, за да покажа всеки един начин за правене на промяната. Аз разбирам, че не мога да убедя нито теб, нито който и да е друг в моята правота. Хората вярват само на себе си. Ако успея по някакъв начен да помогна на аудиторията да изгради своя по-различна представа за енергийните източници, ок. А ако пиша само глупости гарантирам ти че това много бързо ще стане ясно. Какво виждаш, тук всеки може да коментира и да казва каквото си иска. Така ли не можеш да приемеш моята позиция. Аз приемам твоята, въпреки че не съм сългасен с нея. Няма проблем. Аз не съм по нищо експерт и нямам такива претенции. Единственото което търся е истината и пиша това в което вярвам. Така че, просто приеми че на всета ще има хора с различно от твоето мнение и че колкото и да се опитваш няма до можеш да ги конвертираш всичките. Ако обаче предоставиш интересна гледна точка към проблемите и ако има истина в нея, хората които са отворени да си променят разбирането може и да го направят. Да спорим обаче за това кой ще е прав и кой не е бесмислено.

 6. мм
  04 Sep 08
  10:55 pm

  TOKKAY – комунизмът явно трайно те е увредил и навсякъде виждаш конспирации и платени публикации. Аз съм се научил не да вярвам, а да мисля. Не ми пука много дали ще убедя теб или който и да е – исках да видя дали някой може да убеди мен в обратното. Уви – никой дори не се и опита. Писаното ми си остана глас в пустиня и единствено твоите злобни мнения, целящи да ме обидят и игнорират, а не да убедят в правотата си са някаква гротеска форма на опониране. Ти ако искаш си стой заблуден – със твърденията си за платени публикации само ме разсмиваш – докъде стига безсилието ти в този спор. Изложих аргументите за своите виждания, надявайки се да прочета реални контрааргументи, които да ме разколебаят, да се получи един хубав цивилизован спор. Спор не се получи, а пререканието от твоя страна със сигурност не е много цивилизовано. Все пак вярвам, че накарах хората да се позамислят. Някои неща искат време човек за да ги осъзнае, но главата на човек никога не трябва да става бетонна стена, през която нищо външно да не може да проникне. Колкото до Чернобил – няма да влизам в спорове за безопасността на съвременните АЕЦ, защото основната тема е, че алтернативните източници просто няма как да заместят АЕЦ и ТЕЦ. Айде стига – млъквам. След време може пак да хвърля някое мнение тук.

 7. TOKKAY
  05 Sep 08
  6:51 am

  🙂

  Е , поне една от целите ми хвана дикиш- остави на мира авторите в сайта и спря с пропагандата си.
  На стария не му пука , че го нападаш и цивилизовано се опитваш да го обидиш, но остави хората, пишещи тук, на мира, с твоите мнения, платени или не /ако е второто- моите съболезнования/ и си пиши в подходящите за твоите виждания сайтове и форуми, при съмишлениците- рокери.
  Не трябва два пъти да се настъпва едно и също гребло – мислещите като тебе би трябвало да го знаят. Видя се, че да се водим с блядовете не е за добро, но пак с тях се хващаме. Може би е прекалено елементарно за сложния ти мозък , затворен във високотехнологичен череп да събере две и две, но за бетонна глава като моята това е изводът.

 8. Драго
  06 Sep 08
  12:02 am

  В спора се ражда истината, а оръжието са аргументите. Аз моите ги изложих, но твоите Ангеле не ги чух. За което съжалявам, защото наистина искам да има разумна дискусия.

 9. мм
  07 Sep 08
  4:54 pm

  TOKKAY, очевдидно е че се опитваш да ме ядосаш и може да си доволен от себе си – частично успяваш. Кофти е да да посочваш на човек конкретно къде греши, а той да си държи на своето ей така – на чист инат, без мисъл. Не видях къде събра две и две. И не си преписвай заслуги – нежеланието ми да пиша повече е това, че никой не пожела да поспори с мен и моите аргументи. Просто никой така и не пожела да ми бъде опонент. Дори в предишна статия си направих труда да направя няколко не много сложни сметки. Все едно нищо. Ако хората не искат да видят фактите. Проблема си е техен, но един ден просто ще останат доста неприятно изненадани, защото икономическите и техническите закони не прощават. Айде със здраве.

 10. […] Да ни е честито–след новия АЕЦ сега и нов ТЕЦ! (58) Filed Under: ТехнологииTagged: […]

 11. ккк
  09 Oct 09
  12:02 pm

  И аз да кажа нещо за за това
  ТЕЦ (топлоелкрическа центраца ) този вид централи замърцяват околната среда вече отколкото централа от тип АЕЦ . Но всяка държава членка на европейския съюз има право да изхвърля определено количество вредни газове .
  България в момента няма икономика , затвориха кремиковци най големия замърсител в страната и познайте какво става ние продаваме тези вещества които не неможем да изхвърлим във въздуха на другите европейски държави на тия на които имат много заводи . А каква ни е ползата минимална .За всички ще ни е по бобре да има повече работодатели като Тец марица исток които не само осигуряват работа ната на хората , а и произвежда продукт .
  Не си мислете че ние като не тровим природата има цолям ефект , ако не сме ние държави като австрия и германия ще я тровят вместо нас ,а ние ще седим и ще ги гледаме . А не е ли по добре билгария да затвърди позициете си като няй голям производител на електроенергия на балканите и да помага на съседните държави да им всетят лампите .

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>