GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Канадската компания W2 Energy разполага с технология за производство на СО2 неутрално, чисто гориво от боклуци

October 22, 2007

W2Energy_home_page_image_225

Канадската компания W2 Energy е разработила уникален плазмен реактор, който превръща биомаса в течно гориво (бензин или дизел) и сингас (синтетичен гас) като страничен продукт. Като биоматериал може да се използват всякакви въглеводородни продукти – отпадъчни води, торф, водорасли и др. като за предпочитане са сухи материали с високо съдържание на водород.

Процесът на трансформиране е не-термален – протича при температура от 700 да 1000 градуса Фаренхайт, нормалната плазмена реакция е възможна при температура на 3000 градуса. Технологията на W2 Energy не изисква никакви допълнителни газове като кислород (използва се атмосферният въздух) и използва биомасата като енергиен източник при плазмената реакция.

Полученото течно гориво е напълно чисто и не отделя вредни газове в атмосферата. Освен това горивните му показатели надвишават тези на стандартният бензин и дизел. Това гориво може да се използва при сегашните двигатели със вътрешно горене. Компанията е разработила и двигател който генерира електричество работещ изцяло на сингас. Например фабрика оборудвана с този реактор, която произвежда 10 000 барела гориво дневно ще използва 4 мегавата електричество за работата си, докато генерира 100 мегавата (това е само от сингас, основният продукт е течното гориво).

W2 Energy са завършили своите тестове и в момента строят пилотната си фабрика, която ще произвежда 100 барела дневно и се очаква да бъде завършена в началота на 2008. След това се очакват фабрики с капацитет от 1000 и 10 000 барела дневно, които ще струват от 80 до 100 млн долара. Очаква се крайната цена на горивото да е 1/7 от тази на тези добивани от природни изкопаеми.

Източник: PESWiki

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: алтернативно гориво, бензин, дизел, плазма, реактор, сингас

  1. SunSearcher
    24 Oct 07
    12:03 pm

    Това е невероятно 🙂

  2. […] на новината за тях посредством blogroll-a, идваща от Българският сайт за зелени технологии. Като особено достижение намирам ето тази находка : […]

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>