GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Гугъл дава рамо на геотермалното електричество

August 30, 2008

През миналата седмица от Google.org обявиха своята подкрепа във вид на $10 млн. долара за три различни проекта за добив на геотермално електричество на територията на Съединените щати. По същото време в Ню Джърси направиха първата копка за изграждането на геотермална електроцентрала, работеща на принцип, разработен от Raser Technologies, т.нар. binary liquid технология, при която геотермалния източник може да е с температура от едва 74 °C .

Подкрепяната от Гугъл технология обаче е на съвсем различен принцип – това са т.нар. enhanced geothermal systems (EGS).Традиционно геотермалните централи ползват природни водни резервоари на определена дълбочина под земната повърхност, в които водата е с висока температура. При EGS- технологията обаче в сондажа се вкарва вода, която се загрява от топлите скали. Пукнатини в скалите позволяват на водата да циркулира в тях и да се загрява, след което да се ползва в генераторите на повърхността за производството на електричество.Това позволява да може да се ползва практически навсякъде, защото не зависи от съществуващи природни дадености.

Гугъл предоставя финансиране от 6.25 млн. долара на калифорнийската компания AltaRock Energy за да подобри ефективността на EGS-проектите. С други 4 млн. долара се подпомага пак калифорнийска фирма – Potter Drilling от Redwood City, за да работи по поевтиняване на сондажните работи. 500 хиляди долара пък са предназначени за Геотермалната лаборатория към Southern Methodist university в Далас, Тексас за актуализиране на геотермалната карта на целия северноамерикански континент.

Според Larry Brilliant, Изпълнителен директор на Google.org „Иновациите са пътят за налагане на по-чиста и по-евтина енергия. Хората, които ние финансираме – казва той – имат ясна идея как да намалят цената на EGS и да ни приближат до нашата цел.”

Тези инвестиции са част от инициативата на Google „ Възобновимата енергия по-евтина от въглищата”. Тя е фокусирана върху три способа за добиване на чиста енергия – от вятър, solar thermal и EGS. От уеб-търсачката са си поставили за цел до няколко години да изградят мощности, способни да захранят с чиста електроенергия град от порядъка на Сан Франциско / или около 1 гигават./

От Гугъл считат, че потенциала на геотермалната енергия е незаслужено подценяван до момента и с необходимите изследвания би могъл да се впрегне в много кратък срок.

Mike Crocker, говорител на Greenpeace USA, подчертава, че едно от предимствата на геотермалните централи е в това, че работят в 90% от времето, докато ползващите изкопаеми горива са активни едва в 65-75%. Освен това геотермалните централи имат нулеви емисии на парникови газове. Според него е технически постижимо с помощта на геотермална енергия да се задоволят на практика напълно енергийните нужди на човечеството.

В момента цената на гео-електричеството варира в широки граници – в горната си граница се доближава до електричеството, добивано с фотоволтаици, а в долната си граница до цената на електроенергията от средностатистически ТЕЦ. Но според Reicher цената може много бързо да бъде свалена надолу.

Гугъл определено заслужават овации за техните инвестиции в чиста енергия – те вече вложиха 20 милиона в две соларни компании – : eSolar Inc. и BrightSource Energy Inc. 10 милиона долара пък е финансирането за енергия от вятъра чрез Makani Power Inc. на Хаваите и сега добавиха към своя „енергиен портфейл” и новите 10 милиона долара за геотермални проекти.

В подкрепа на ентусиазма на Гугъл по отношение на геотермалното електричество са заключенията на един скорошен доклад на Massachusetts Institute of Technology, според който ако бъде използван наличния геотермален потенциал за сондажи между 3 и 10 км. Съединените щати могат да си набавят електричество, което превишава 2 500 пъти годишните енергийни потребности на страната.

Междувременно и правителството на Австралия обяви,че ще инвестира 50 милиона долара за изграждане на геотермални електроцентрали. Правителствени експерти са изчислили, че ако се използва само 1% от геотермалния потенциал на континента, страната може да си осигури електричество за 26 000 години. Въпреки странния начин да илюстрират възможностите за добив не геотермално електричество, звучи много внушително, нали?

По материали от: Greendaily.com и Guardian.co.uk

Видео EGS

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, възобновима енергия, генератори, геотермална енергия, електричество, електроцентрала, енергетика, производство, чиста енергия

 1. anabolic
  30 Aug 08
  7:02 pm

  Свежо: Гугъл е мощна корпорация 😉

 2. speeva
  30 Aug 08
  8:30 pm

  Свежо: И добре се ориентират, ако не греша 😉

 3. anabolic
  30 Aug 08
  8:40 pm

  Свежо: Брато, щом скайп купиха… Мамата са си…

 4. Росен Русев
  30 Aug 08
  9:51 pm

  Гугъл май бяха дали рамо и на „TESLA motors“, новоизникналият концерн за производство на електромобили (:

 5. Севдалина Пеева
  30 Aug 08
  10:06 pm

  „Tesla Motors, new electric sportscar company, raises $40M from Google guys…“
  “ Google co-founders Sergey Brin and Larry Page et. al.) what I’ve perceived to be their strategic genius in their initial funding, and until relatively recently, their obsession with secrecy to come out of nowhere to be positioned as the Ultimate car company of the future!… It occurred to me almost instantly that in a few years, when solar costs come down to parity with coal, etc… that to combine that with a beautiful, efficient, powerful, long-range sedan would be the killer app of the alternative energy revolution. And then some. ‘Free’ Green Power + Relatively Cheap Car that never breaks down = World peace“

 6. Za Jeni
  31 Aug 08
  4:12 pm

  Хубаво е, че такава голяма фирма подпомага с инвестиции иновативни проекти, които не замърсяват природата

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>