GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Hydristore – 3 пъти по-малко гориво при 1/4 от емисиите

October 29, 2007

Hydristor_color_diagram_jp70 Hydristore е технология, която превръща енергията на въртяща се ос във хидравлично налягане и поток и обратно. Устройството разработено от Том Касмър и неговата компания Hydristor Corporation има широко приложение в индустрията и особено в автомобилите, където ефективността на енергията на горивото може да се повиши до 80%. Резултатът е автомобил, който гори 3 пъти по-малко гориво, двигателят и спирачките се износват значително по-бавно, а вредните емисии спадат до 1/4.

Hydristore работи като превръща хидравличното налягане на един или повече въздушни потока във въртеливо движение или обратно. При автомобилите той може да замести моторът и скоростната кутия, като използва резервоар с гас под налягане за задвижване на колелата и останалите системи в колата. Hydristore технологията може спокойно да извършва множество задачи едновременно, като по този начин елиминира необходимостта от допълнителни електромотори за чичтачки, ел. стъкла, вентилатори и др. Разходът на гориво спада поради оптималното използване на енергията на двигателят, който вместо да задвижва колелата се използва като компресор, който да създава налягането за работата на Hydristore. Енергията от спирачките се съхранява също в този резервоар, като фирмата работи и по проект за термална помпа която да събира останалата термална енергия, която се губи в средата или позволява на автомобилът да се задвижва и от слънцето.

Hydristore има също и интересно приложение при вятърните турбини. Устройството може да отдели определен обем хидравлична енергия за задвижването на електрогенератор, докато излишъкът се съхранява чрез отделен поток във в резервоар под налягане, чийто капацитет ще захранва генератора при липса на вятър.

Създателят Том Касмър има за цел да превърне (retrofit) съществуващите автомобили в хидравлични хибриди. Цената на модификацията би струвала в порядъка на $3,000 – $3,500, като възвращаемостта от спестено гориво ще е около една година.

Източник: PESWiki

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: hydristor, retrofit, алтернативна енергия, енергоспестяване, хидравлика

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>