GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Соларни покриви

September 2, 2008

Енергията от слънцето е перфектната алтернатива, но усвояването на нейния потенциал е ограничено от недостатъците на технологиите. Досега използването на слънчевата енергия за захранване на сградите изискваше скъпи инженерни разработки, сложен дизайн и високи разходи за инсталация на панелите и често естетически неприемливи резултати.

Всичко това е на път да се промени, след като едно след друго се появяват все по-нови и по-добри решения за използване на вградени в сградите фотоволтаици – т.нар. building-integrated photovoltaic (BIPV). Това води до преодоляване на повечето финансови и инженерни ограничения. Стъпка в тази посока са EnergyPeak(TM) системите, които ползват фотоволтаични ламинати на фирмата UNI-SOLAR(R) за изработване на метални покривни конструкции.

Фотоволтаичният ламинат се „монтира” върху металните плоскости още във фабриката и веднага след покриването на сградата, покривът започва да се изплаща, генерирайки електричество. Ламинатът има дълъг живот, по него може да се ходи, може да се огъва, издържа на вятър със скорост до 250 км/ч. Соларните покривни панели се предлагат с 20 годишна гаранция.

В резултат на лесното проектиране и монтаж, слънчевите покриви на EnergyPeak се изплащат за по-малко от 5 години в някои щати, в зависимост от съществуващите облекчения. Например една 30 киловатова система, инсталирана на търговска сграда в Ню Йорк се изплаща за четири години.

Слънчевите покриви се предлагат като стандартни модули със 7 размера /от 3 до 120 kW/, което позволява лесното проектиране и изпълнение на различни жилищни, търговски и индустриални обекти. Това е изключително улеснение и за архитектите, и за собствениците на сгради, които лесно могат да изчислят разходите и срока за изплащане на инвестицията /даже на сайта на компанията се предлага изготвяне на безплатен ROI report по зададени параметри от клиента за срок от 25 години след инсталацията на системата/.

EnergyPeak е основана през 2007 година от CENTRIA Services Group в партньорство с UNI-SOLAR с мисията да способства за широко достъпно и ефективно интегриране на соларните технологии в стандартните покривни конструкции и да промотира building integrated photovoltaic solar сред производителите на покривни конструкции.

Компанията CENTRIA Services Group е подразделение на основаната още през 1906 г CENTRIA, която е с международни позиции и най-големият доставчик на метални покривни и стенни панели.

United Solar Ovonic, LLC е подразделение на Energy Conversion Devices, Inc. , които произвеждат thin-film solar laminates, които се предлагат под търговската марка UNI-SOLAR®.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, Архитектура, възобновима енергия, генератори, електричество, енергия за дома, енергия от слънцето, иновативен дизайн, слънчева енергия, слънчева къща, слънчеви панели, соларни панели, Технологии за дома, фотоволтаични панели, фотоволтаични соларни клетки, чиста енергия

 1. Това е наистина чудесно, само едно не мога да разбера. Къде е „зеленото“ в цялата работа. До колкото съм запознат в производството на слънчеви панели се използва веществото CdTe – кадмиев телурид (или друга подобна, много отровна „боза“). То се нагрява до температура около 600 градуса, след което се „маже“ върху панела. Това разбира се, е само една стъпка от производството на слънчеви панели. Колко енергия отива за тези еквилибристики и колко енергия може да се вземе от един панел всеки сам може да си сметне. В крайна сметка излиза, че това е може би най-скъпия и неефективен начин за получаване на електроенергия измислян някога от човечеството. Както на повечето хора занимаващи се с енергетика е ясно – единствения евтин, чист и сигурен начин за производство на големи количества електроенергия, това са ядрените реактори.

 2. Севдалина Пеева
  02 Sep 08
  7:47 pm

  За всички читатели, които се питат дали материалите, влагани при производството на thin film фотоволтаиците представляват опасност за здравето на някакъв етап – производство, експлоатация, рециклиране на излезлите от употреба или при инциденти като пожар – на линка има изключително подробна и надеждна информация, която потвърждава, че са безопасни.

  http://www.nrel.gov/pv/cdte/ref_res.html

 3. Ou7s1d3r
  02 Sep 08
  8:48 pm

  Свежо: винаги съм бил за соларите

 4. Росен Русев
  02 Sep 08
  11:29 pm

  Едва ли искате да ознаете какво количество енергия се изразходва само за израстването на свръхчистите силициеви кристали които се използват в обикновенните панели(за тези лентовите незнам много), а и това е само началото на процеса. Да не забравяме и всичката електроника и батериите придружаващи това, и труда разбирасе. Съжалявам, но аз също не бих нарекъл тази технология зелена на този етап. Мога само да се надявам, че скоро ще има технологичен пробив в нужната област за да подобри значително(поне двойно) ефективността на този тип системи. Мога да ви посоча, конкретно, за какво да се оглеждате. За пробив в областта на високо температурните свръхпроводници. Но това може да отнеме време. Тук няма смисъл да задълбавам.
  Поздрави!

 5. 1. Какво правим при градушка?
  2. Какво правим през зимата?

 6. passiflora
  03 Sep 08
  9:49 am

  Свежо: И аз!

 7. ТОККАЙ
  03 Sep 08
  2:05 pm

  Както на повечето хора занимаващи се с енергетика е ясно – единствения евтин, чист и сигурен начин за производство на големи количества електроенергия, това са ядрените реактори.

  Това горното направо кърти. Да ме вземат мътните, какво ли съм сънувал през 1985 год в Киев.

 8. panev1
  03 Sep 08
  8:20 pm

  Свежо: То и аз винаги съм ги харесвал ама поцедурите за присъединяването им в мрежите на електроразпределителните дружества е ужасна. аз знам защото работя в Е.ОН и отговарям точно за това, ама не ме слушат да я променим:(

 9. dacito
  03 Sep 08
  9:08 pm

  Свежо: Ще стане! Не е ясно само в колко часа!

 10. speeva
  05 Sep 08
  8:33 am

  Свежо: Как ще искат, имат да строят АЕЦ и ТЕЦ, едни хора имат да дават едни пари за едно нещо…

 11. Драго
  06 Sep 08
  12:08 am

  Хитро, вместо слънчеви панели върху покрива, направо слънчев покрив! 🙂 Бургерите може да са дебели, ама са умни.

 12. Ано
  10 Sep 08
  10:04 pm

  Това е преспективата,остава само да се усъвършенстват,да се произвеждат с по малко вложена енергия и материали и да са по ефективни и дълговечни от в момента постигнатите постижения.Няма нищо по хубаво от нещо малко,локално и автономно,дори и комбинация от вятър и слънце подходящо за едно домакинство или малък цех.Всичко друго е печки…На г-н Киров с убеждението за Атомната енергия ,бих споделил че когато папкаме и дрискаме,все пак трябва да помислим къде отива всичко и какво става след това с отпадъците.Не знам кое е евтиното ако смятаме средствата за съхранение на отпадъците,средствата за консервация след експлоатация на един ядрен реактор и средствата за евентуални авари,които са като застраховка.Бъдещето е не в голямото количество произвеждана енергия а в това всеки дом основно да се захранва автономно…

 13. Joro
  16 Sep 08
  7:57 am

  @kiril Kirov, посочваш само един от мноооогото начини за направа на фотоволтаичен панел. Обаче не е зле да видиш някъде (има достатъчно литература а и в нета можеш) какво има и в един реактор, КПД на цялата система (АЕЦ), какво се прави отпадъците (отработеното гориво и другите вторично активирани отпадъци – ръкавици, дрехи инструменти и други), каква е топлонната и електрическата мощност на единия от 2-та от наши допотопни ВВЕР 1000, и след някво време ще можеш грубо да сметнеш отпадъка на единица енергия от АЕЦ-а

 14. […] Соларни покриви (8) […]

 15. […] Соларни покриви (9) […]

 16. George Kanev
  13 Jul 09
  11:15 am

  Слънчевата енергия е бъдещето, но не с неефективните методи на преобразуване, каквито са слънчевите панели за топла вода или фотоволте, а електроцентрали на геостационарна орбита с огромно огледало в чиито фокус ще се намира самата електроцентрала. Проблемите са много но най-първият е как ще се доведе произведеното електричество от тази геостационарна орбита до земята, т.е. от приблизително 36 хиляди километра…Едно удивително решение е да се опъне кабел до тази електроцентрала, който да се поддържа над земятя с реактивни йонни двигатели, захранвани от самия кабел…. Какво ще кажете…?

 17. Георги, мисля че бъркаш. По-неефективните методи за преобразуване на слънчевата енергия според мен са най-добрият подход. Сега ще ти кажа защо.

  Първо те са абсолютно сигурни. Знаем, че ако построим слънчево-термални централи ще знаем точно колко ще ни струва енергията и можем да направим доста добра прогноза. Това означава сигурна инвестиция.

  Второто нещо е, че не са ни необходими суперефективни централи в близката земна орбита, защото въпреки загубите в атмосферата, но земята достига достатъчно слънчева енергия, за да си покрием всичките нужди, след като пресметнеш всички загуби.

  И третото нещо е, че (поне според мен) начинът за пренос на енергия до земята е много опасен. Знам за един много сериозен проект, който съвсем скоро ще изстреля спътник, който ще произвежда електричество в близката орбита и ще го праща на земята. Използват се някакви специални честоти и се изисква много прецизен подбор, за да се изпекът на някой мозакът. При това трябва да насочват сигнала точно към чиния приемник на земята и над чинията не трябва да има никакъв въздушен трафик. Това е един от начините за които знам да се пренесе енергията, някакъв резонанс, но аз съм много скиптично настроен към такъв проект, защото е много пари и никаква сигурност. Ако нямахме друг избор, ОК, но такива high-tech изпълнение не са ни необходими изобщо. Аз специални винаги бих предпочел нещо примитивно и просто, което ще свърши работата, пред нещо сложно и рисково. Знам го от личен опит.

 18. George Kanev
  14 Jul 09
  12:55 pm

  Ангеле, напълно си прав за приоритетите на прости изпробвани и ясни методи за добиване на електроенергия. Това което написах като идея е бъдеще, въпреки че дори и сега тази идея вече е изпълнима като технология.
  Бих искал да обсъдим новия проект на консорциум от големи немски фирми, които ще добиват електроенергия, чрез дълги разпределени параболичтни огледала в чиито фокуси се намира тръба пълна с вода…..водата се изпарява и получаната суха пара върти турбогенератор. Мястото на шоуто е сахарската пустиня….там има достатъчно слънчеви дни в годината и произведеното количество електроенергия може да се предвиди. Няма много облаци…почти не вали…но за това пък много често се извиват пясъчни бури, които закриват не само слънцето но замърсяват, или по точно шлайфат повърхността на огледалата и ги правят непригодни да отразяват светлината. Този проблем вече е ясен от създадените такива електроцентрали на юг в испания. Вижда се че един на пръв поглед малък проблем, може да се окаже голям препъни камък. Все пак решението за създаване на такъм енергиен парк, според мен е правилно и ще бъде ефективно……изобщо когато германци решат нещо в областта на техниката, трябва да се отнасяме с респект. Такъв проблем с пясъчните буги в северна африка, немските войски са имали и през втората световна война….двигателите на техните камиони и танкове са се износвали за много кратко време и е трябвало непрекъснато да се правят основни ремонти. Този проблем е решен по един ювелирен начин от немските конструктори, чрез създаване на специални филтри, които са актуални и днес. Надявам се да измислят нещо такова и за обсъждания енергиен парк…а може би вече са го измислили…

 19. бачо киро
  14 Nov 09
  2:55 am

  към георги канев или кънев: да, измислено е отдавна как да се пренасят големи колич

 20. бачо киро
  14 Nov 09
  2:59 am

  … големи количества електрическа енергия на дълги разстояния без загуби и през въздуха – никакви жици не са нужни. измислил го е никола тесла. можеш да прочетеш за него на български език на адреса на сайта за свободна енергия beinsa.info, както и различни практически указания за евтино електричество.

 21. Tonchev
  10 Feb 10
  6:49 pm

  Вижте български електромобил по български патенти на http://www.b2b.bg/bgcar.html

 22. Tonchev
  05 Mar 10
  11:09 pm

  цитата:
  „големи количества електрическа енергия на дълги разстояния без загуби и през въздуха – никакви жици не са нужни“

  Подобно е известно от радиоразпраскването. но когато става въпрос за високи напрежения се получава силно лъчение – по-силно от радиацията от атомна бомба. Затова се използва за оръжие, а в цивилната практика е опасно. Освен това, слънчевата енергия, например, е навсякъде и изобщо не необходимо да се пренася.Тя също е радиационна енергия, но е с малка интензивност на Земята и затова е малко опасна.

 23. Tonchev
  06 Apr 10
  1:41 am

  Фотоволтаиците все още са твърде слабо ефективни – най-добрите на пазара имат максимална ефективност около 18%, а масовите 14%. Но това е ПИК мощност. Сега масовите фотоволтаични паркове у нас се правят с неподвижни панели, което означава, че достигат ПИК само на обед. – а през другото време работят с ефективност от 0 до 14% Нека вземем средно – 7, (което не е много вярно, но за груби сметки става.). Ако с огледало – рефлектор насочим допълнителна светлина към панелите, то те значително по-дълго ще работят по близо до своя ПИК. такава рефлектрона фотоволтаична система е описана в български патент – вижте повече снимки и видео на http://www.tonchev.org/spvmagistrali.html

 24. Tonchev
  06 Feb 12
  2:09 pm

  Фотоволтаиците все още са твърде слабо ефективни и затова е добре да се осветяват допълнително – вижте как, например

  http://greenclips.eu/bg/solar-energy/how-to-boost-solar-pv-generation/155/

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>