GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

McCain или Obama

September 3, 2008


В днешния брой на Ню Йорк Таймс излиза статия на THOMAS L. FRIEDMAN , в която той изказва своето съжаление, че увереността му, че за пръв път в предизборната борба за Белия дом се състезават двама „зелени” кандидати, е разбита на пух и прах. Статията е по същество обръщение към студентите, които ще имат за пръв път право на глас в тези избори.

С избора на Сара Пейлин, която няма нищо против да се добива петрол в защитените територии на Аляска, Джон Маккейн окончателно може да бъде определен като представител на big oil. С желанието си да разреши понижаване на таксите върху горивата и интензивно да се търси и добива повече петрол, като се опитва да заблуди избирателите, че това ще доведе до понижаване на цените на горивата, вместо да се акцентира върху развитието на иновации в областта на възобновяемите енергийни източници, той пожертва своите претенции на „зелен” кандидат. Защото по този начин само ще се засили „зависимостта” от петролните продукти, което е едно късогледо и краткосрочно решение.

Барак Обама би могъл да направи повече, за да представи своята „зелена програма”. Той има куража да не заблуждава избирателите, че с увеличаване на нефтените платформи ще се реши енергийния проблем на страната.

Според Фридман централният въпрос на тези избори е: кой има по-добър план за въвеждане на мащабни иновации в областта на чистите енергийни технологии и енергийната ефективност? Защото възобновяемите енергийни технологии според Фридман са следващата глобална световна индустрия. „Е.Т.” според него ще се конкурират и вероятно ще надминат “I.T.” -сектора. Страните, които приютят и развият повече Е.Т. – компании ще се радват на по-голяма икономическа мощ и по-висок стандарт на живот.

Фридман цитира разговор на Edward Goldberg с търговското аташе на Русия от преди няколко години. Руският дипломат споделил, че Русия е изключително доволна от желанието на администрацията на Буш да разреши добива на петрол в Аляска – въпреки че добитите количества ще бъдат незначителни на фона на огромните нужди на американската икономика,то показвало че няма намерения за сериозна подкрепа за сектора на алтернативна енергия., която би била сериозна заплаха за икономическия растеж на Русия.

Така че, както обобщава Фридман, тези избори са изключително важни от „зелена” гледна точка. Разбира се, за страна като Америка думичките „независимост”, „свобода” и „икономическа мощ” винаги са били важни. Докато у нас продължава да е важно да дружим с „Големия брат”, без въобще да калкулираме цената, която плащаме за това приятелство.

По материали от: www.nytimes

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, енергетика, Енергийна ефективност, енергийна независимост

 1. […] засякъл интересни коментари при феминистките и при зелените В NYT също има интересен коментар, който започва […]

 2. JFA
  04 Sep 08
  9:15 am

  „… Докато у нас продължава да е важно да дружим с „Големия брат”, …“
  Кой по-точно от двамата имаш в предвид?

 3. И двамата са хора на Big Oil. Хората които управляват щатите вече са си осигурили победата на тези избори. Няма значение какво говорят кандидатите, а кой плаща за кампаниите им и какво са правили до момента. Кои са хората около тях също говори много и затова тези „подробности“ са тема табу. И по двата критерия се вижда, че са пълни марионетки. Хората като Ron Paul, които наистина биха защитавали интереса на гражданите не се допускат до изборите и се саботират в началните етапи, за да се поддържа илюзията че американецът има избор. Жалка картинка, но и в БГ е така.

 4. МакКейн да си ходи в старческия дом. Разбира се, че е за предпочитане по-младия, с по-далновидни виждания за живота, кандидат. А и колкото да бавят, прогреса не може да бъде спрян и действително се очертава голяма промяна в енергийната индустрия. Все повече стават фирмите, които говорят за ZPE устройства до 1 г. на пазара. Тайландска фирма ще произвежда Searl Effect Generator за безплатна енергия. Решено е вече. Интел пък демонстрираха безжично предаване на енергия. Революцията ще настъпи по-бързо дори и от компютърната. А и колко назадничево мислят президентите на САЩ вече не е от решаващо значение. Бързо развиващите се държави в Югоизточна Азия ще приложат това, за което се борим толкова време вече, без да им пука какво мислят от САЩ и Русия. Други ще ги последват. Аз виждам 2018, 10 след сега, един коренно различен свят, с напълно променена индустрия.

  Живейте дълго и просперирайте!

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>