GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Възкресение на 21-годишен проект или влизане в 21-ви век?

March 28, 2012

Как да се зарадва човек на новината за спирането на проекта Белене? Почти без съкращения ви представяме коментара на Комитата, а след това очакваме и вашите.

„Новината, че България се отказва от АЕЦ „Белене“ е твърде добра, за да ѝ се зарадваме от сърце. Премиерът Борисов се обадил на Иво Инджев, но не посмял да звънне на любимите си сутрешни блокове? От стеснителност? С „необяснима“ срамежливост медиите не желаят да цитират Инджев и позоваването му на Борисов, а играят „на сигурно“, цитирайки имащия съвсем косвено отношение към въпроса зам. финансов министър Владислав Горанов. (сещайте се за дупките на кавала с големите номера)

………………

А моят главен въпрос е – защо при такава гигантска политическа победа, Борисов дава парченца от триумфа на Горанов, Инджев и Николай Младенов, вместо да го изконсумира сам? На такъв човек ли ви прилича?

Моята скромна теория е, че той си е същия. Тоест, победата не е може би чак толкова голяма, а ако се вгледаме отблизо, може да се окаже, че победа може и да няма.

Остават въпросите от миналата година –
– Какво ще правим с най-скъпата тенджера под налягане, която си поръчахме в Русия? Дали можем да я шитнем на Турция, както предложи премиерът? Ако може, да не чакаме повече и минутка.
– Как ще ни излезе сметката с паро-газовата централа на площадката в Белене?
– Някой ден ще се сетим ли за фразата „енергийна ефективност“ и да погледнем енергетиката откъм другата страна – откъм спестяването (и управление на мрежите и разпределението, добавя Стойчо)?

Сега е моментът България да си гарантира бъдеще без ядрена енергетика. Руските технологии, пък било то и за тенджери под налягане, не са станали по-сигурни от това, че ще ги преместим със 100 километра на запад.

Проблемите си стоят –

Ядрената енергетика ще става все по-скъпа и по-нерентабилна, заради непрекъснато покачващите се разходи по безопасност, по снабдяване с гориво и по съхраняване на отработено гориво.

Ако Япония не може да овладее остатъчните рискове на съвременните ядрени технологии, кой може? България заедно с Русия? Съветвани от японски експерти? Ха-ха-ха.

(кратък отговор – никой не може. ядрената енергетика в сегашния ѝ вид е задънена улица)

Откъде газ за газова централа? Каква цена на електроенергията? Какви въобще са параметрите на този проект? Възкресяваме нещо от преди 21 години или ще се съобразим поне малко с 21-ви век?

Ще има ли най-накрая единен европейски пазар на енергия и достатъчна интеграция на енергийните мрежи, така че царчетата в Москва да не могат да изнудват държави от ЕС с кранчетата си?

А ако се върнем на въпроса за Борисов и защо не признаваме неговата „категорична позиция“ (както казва Илия)? –

Аз се сещам за лъжливото овчарче и неговата категорична позиция.

А целокупният български народ очаква какъв шамар ще изяде след погалването с „Белене“. Защото това е Бойко, както казва Акулата.“

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: АЕЦ Белене, Козлодуй, яврена енергетика, ядрена енергия

 1. Атанас
  28 Mar 12
  8:40 pm

  Това е нормалната логика и България трябва да гради енергетиката си върху това което има – въглища за 50год. http://energetika-bg.com/2010/08/17/tetchni-vaglishta-ve-fantaziya-ili-realna-ekologitchna-alternativa/ с водорасли около тях улавящи СО2 и NO2 http://greentech-bg.net/?p=1748 . Следва енергия от слънце,вятър,биомаса,речни и морски течения,и фекалии идващи от животни 20-30млн. с които се отварят около 1.000.000 нови работни места в месо,млеко и т.н. промишлености.И на първо място топлоизолация икономисваща 2000MW енергия и диодно осветление икономисващо ток 800 MW и има още дребни неща.

 2. Атанас
  28 Mar 12
  9:22 pm

  Въпроса е защо се дадоха 2-3млн.евро на някаква английска банка за да ни консултират за нещо което се знае http://www.nenabelene.org/open_letter и защо това отворено писмо се пусна след като Правителството даде пари на банката – да нямаха сливи в устата??? Ако Козлодуй – 2000MW за 2010год. има 65млн.лв. чиста печалба предимно от 30% на свободният пазар и предполагаме че печалбата е 200.000.000млн.лв. по 100год. дава цената на Белене – 20.000.000.000млрд.лв. и за да се изплати за 25год. трябва изкупната цена да е 4-пъти по-висока от тази на Козлодуй и това са прости сметки както ако вземем кредит 12млрд.лв. за Белене с лихва 5% за 5год. ще е 3.000.000.000млрд.лв. лихви – и за това се дават пари на консултанти????

 3. Tonchev
  28 Mar 12
  11:25 pm

  За централизираната енергетика няма никакво значение къде ще е новата АЕЦ – в Белене или в Козлодуй. Важното е, че ще продължава още по-яко и да се краде, даже и от нова газова централа в Белене.
  А истината е проста и ясна – у нас няма кой да харчи много ток и все по няма да има. Токът, който ще се прави ще продължават да го икупуват мафиотите на безценица и изнасят, както правят и с лекарствата – тук скъпо – в чужбина в пъти по-евтино.

  Децентрализацията на енергетиката е правилното, екологичното, хуманното и вече евтиното решение, същевременно и отговорно пред поколенията..

  вижте още на
  http://drivetek.eu/grids/decentralized-energy-future/463/?lang=bg

 4. Атанас
  29 Mar 12
  8:05 am

  Притеснява ме неукоста и неинформираноста на хората защото около 75% гласуват за Белене http://bnt.bg/bg/productions/74/edition/21649/referendum_27_mart_2012_eksperten_debat_za_bydeshteto_na_aec_belene ,а дали става въпрос за съзнателно манипулиране на общественото мнение или от некомпитентност се говорят глупости от учени хора е друга тема.Неукоста с дезинформацията ,че без Белене тока ще скочи 400% е сериозна манипулация и помня преди около 2год. когато Премиера се изцепи в Нар.събрание че без Белене тока може да скочи 18-пъти заради ВЕИ ,и до това води неукоста но за Премиер е недопустимо и той си знае кой го е подвел с информацията.

 5. Tonchev
  29 Mar 12
  8:45 am

  да – МАНИПУЛАЦИЯТА Е СТРАШНА И ЩЕ СТАВА ПО-СТРАШНА. Тя е стара като света.
  Властта никога не може да съществува без манипулация
  Вторият стълб на властта са законите. защото всеки човек се ражда с права, а властта е мъртвородена и затова пише закони, за да използва хората.
  Главната ТРАНСМИСИЯ НА ВЛАСТТА Е ЕНЕРГЕТИКАТА
  Главната религия на властта е ИКОНОМИКАТА

  Единственият начин да не се подаваш на манипулация е ЗНАНИЕТО. А хората ще гласуват така, както ги изманипулират. Масата хора са НЕЗНАЕЩИ И СТАВАТ ВЕС ПО-НЕЗНАЕЩИ И ВСЕ ПОВЕЧЕ ТЕЛЕВИЗИОННИ ЗРИТЕЛИ, КЪДЕТО МАНИПУЛАЦИЯТА Е НАЙ-СИЛНА. Затова ББ непрекъснато е в телевизорите.

  а властта най-добре знае колко лъже и не се заблуждавай, че някой е подвел ББ.

 6. Атанас
  29 Mar 12
  12:27 pm

  Тончев – с това съм съгласен “Единственият начин да не се подаваш на манипулация е ЗНАНИЕТО. А хората ще гласуват така, както ги изманипулират.“ ,и затова трябва знаещите “да говорят така че и баба ми да ги разбере“- Айнщайн.Казано просто изкупната цена от Белене трябва да е колкото на ветрогенераторите/0.18лв./ за да се изплати за 25год. А че щетите са 54.000.000.000млрд.$ http://darikfinance.bg/novini/74077/%CD%E0%EB%E8%E2%E0%F2+%EE%F9%E5+12+%EC%EB%F0%E4.+%E2%FA%E2+%D4%F3%EA%F3%F8%E8%EC%E0 и в коментар 1 съм го описал като на първо място е саниране икономисващо 2000MW енергия и диодно осветление икономисващо ток 800 MW

 7. Симеон
  29 Mar 12
  1:04 pm

  Съща кото вас се опасявам, че ще ни наденат друг не по-малко страшен и опасен хомот, просто такава е традицията на „освободителите“. В градинката на Кристал има паметник, който нагледно показва какво се случва с непослушните.

 8. Трябва да има енергиина борса. цената да се определя от търсене и предлагане в отделни часови зони.

 9. Tonchev
  29 Mar 12
  5:15 pm

  Знаещите говорят, както смятат за правилно, а незнаещите, както и да им говориш те няма как да разберат, нещо което хич не знаят

  Затова съм направил стотици клипчета за незнаещите (и за некьоравите баби), защото незнаещите трудно могат да мислят абстрактно – те са просто зрители (като всяко животно със зрение)- нека гледат

  http://tonchev.net

 10. Попов
  29 Mar 12
  6:49 pm

  Браво, дано да удържат фронта срещу атомиците! 🙂
  А след някоя друга година ако измислят технология за студен синтез, воала, нека правят атомни централи. 🙂

 11. Tonchev
  29 Mar 12
  7:05 pm

  Фронтът просто е преместен от Белене в Козлудуй и всичко е по старому – новото е приказката за новата газова централа с руски газ в Белене, която също е излишна, за поне 10 г- напред..

 12. @Атанас, относто коментар 4
  Някои забеляза ли едно разминаване;
  59:01 – хората против белене са 23.5%
  44:04 – При какви условия трябва да се построи Белене – 23,9 % са против

  Нормалното би било точно обратното, когато въпороса е „да“ или „не“, гласувалите твърдо НЕ да са повече от хората казали не на въпрос за условията при които да се построи
  ето и линка отново: http://bnt.bg/bg/productions/74/edition/21649/referendum_27_mart_2012_eksperten_debat_za_bydeshteto_na_aec_belene

 13. Георги
  29 Mar 12
  8:13 pm

  Накъдето и да погледнеш – все една и съща картина: Стои евреинът в пустинята и продава…вратовръзки… на влачещите се и изнемощели от жажда араби. А някъде по – надолу стои брат му на същия този евреин и държи лъскав магазин за бутилирана вода…само дето не те пуска вътре, ако си без вратовръзка…

 14. Атанас
  29 Mar 12
  8:24 pm

  Хареса ми изказването на Премиера в Нар.събрание особенно като каза на Станишев и БСП че имаха 3год. да построят Белене ако беше поне икономически изгоден и т.н.,и за метана – как Русия продава на 320$ ,а посредниците на 505$ и до нас стига на 700$ Но поне се отървахме от АЕЦ завинаги защото за строеж на АЕЦ вече питаме съседите според договорите на ЕС.

 15. Tonchev
  29 Mar 12
  11:03 pm

  Атанас-е престани да обръщаш внимание на професионални лъжци – те са политици и им е такава работата – длъжни са да лъжат – иначе губят простия масов електорат.

  А сегашните крадат и лъжат не по-малко- От енергетиката най-много, защото все още е най-държавна.

  За тях е все едно дали ще крадат от АЕЦ белене или АЕЦ Козлодуй – нова, или от нова газова ЕЦ в Белене или пряко от НЕК, както са го правили винаги и най-лесно. Като почнеш от износа на ток, минеш през застраховките на НЕК и стигнеш до силно корумпираните държавни поръчки за милиарди.
  Изходът е ясен – деценвтрализация и демонополизация
  виж как
  http://drivetek.eu/grids/decentralized-energy-future/463/?lang=bg

 16. Атанас
  30 Mar 12
  1:41 pm

  Тончев – това че ми хареса изказването му за Белене неозначава че го харесвам като цяло за Премиер на РБ-я защото му липсват икономически и юредически познания и тъкмо се понаучи и ще видим.А за нов реактор в АЕЦ не съм сигурен но за нова АЕЦ според договорите на ЕС се пита Румъния и мислиш ли че ще ни подпишат???

 17. Tonchev
  30 Mar 12
  3:33 pm

  Аз не знам дали ще се таксува замяната на стари реактори – 4×400 за един нов 1 000 като нов АЕЦ или не, но по същество следва фактически да се прави чисто ново строителство. А те ще продължават да крадат с пълна пара, независимо дали и кога ще се прави новият хилядник.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>