GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Радиоактивно замърсяване в сърцето на Европа

September 4, 2008

Радиоактивно замърсяване от хранилище за ядрени отпадъци в Долна Саксония нажежи обстановката около ядрената енергетика в Германия. Но нито привържениците, нито противниците на ядрената енергия знаят какво да правят с изтичащите радиоактивни води от мината.

Проблемът с ядрените отпадъци е, че никога няма освобождаване от тях. Това е един урок, който немските политици си припомниха тази седмица, след като вчера излезе докладът за състоянието на протеклите контейнери с ядрени отпадъци в хранилище, което се намира в стара солна мина, наричано Asse II. Министърът на околната среда в Германия Sigmar Gabriel го нарече „най-проблемното ядрено съоръжение в Европа”.

В солната мина се съхраняват официално 130 000 метални варела с ниско и средно радиоактивни отпадъци. Но в доклада се казва, че наред с тях са открити и високорадиоактивен плутоний, както и горивни касети. Нивото на радиацията е 8 пъти над нормата, някои варели са пробити, други корозирали и има опасения, че подпочвените води може да попаднат във водопроводите и водата за населението. Още от 1988 е известно, че от мината изтичат солени води. Някои експерти се опасяват, че тя може да рухне до 2014 година.

Пресата в Германия вчера широко отрази скандала, като се посочва, че той ще се отрази сериозно на каузата на защитниците на ядрената енергетика. Тук  става въпрос за съхранение на ниско и средно опасни отпадъци,а какво би могло да се очаква при високоопасните горивни касети? През 2020 година в Германия следва да бъде затворен и последният ядрен реактор, но вече се говори това да стане в следващите три години.

„Повишените цени на петрола и електроенергията в последно време станаха повод да се възроди носталгията по обещаваната от ядреното лоби евтина и „чиста” по техните думи електроенергия. Но скандалът Asse отново постави в центъра на вниманието забравеният проблем с ядрените отпадъци.” – пише лявоцентристкия Süddeutsche Zeitung.

Консервативният Die Welt пише: „Това /Asse-II/, което беше проектирано да бъде безопасно и сигурно хранилище за вечни времена, вече не е. Ако това се случва с нискорадиоактивните отпадъци, които са сравнително безопасни, то как да вярваме в сигурното съхранение на опасното отработено гориво? В крайна сметка, ако оставим настрана политическите сметки и истерията, това което се случи в Asse-II демонстрира, че евтината енергия има своята висока цена!”

По материали от: www.spiegel.de

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: безопасност, Екология, радиоактивни отпадъци, радиоактивни продукти, радиоактивно заразяване

 1. Драго
  05 Sep 08
  12:12 am

  Кой е допуснал чак да корозират варелите? Значи е нямало никакъв контрол и мониторинг. Ядреното хранилище не е бунище, а съоражение. До три години е абсурд да се затворят всички реактори, тъй като последните са от 88 и 89-та година. Все пак около 30% от електроенергията идва от АЕЦ-и.

 2. Мисля че някъде бях чел, че има начин тези ядрени отпадъци да се неутрализират. Ако наистина може да се намери такъв начин ще е страхотно 🙂

 3. Севдалина Пеева
  05 Sep 08
  11:32 am

  Няма начин – каквото и да се мъчат да измислят… освен изстрелване в космоса може би…

 4. Не бъди толкова сигурна … 🙂

 5. Драго
  06 Sep 08
  12:05 am

  Ами да се изстрелят в космоса не е лоша идея, но те са прекалено много и не е рентабилно 😉

  По-вероятно е да ги преместят в някоя африканска държава, а в замяна ще им построят магистрала.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>