GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Betavoltaic батерия на ядреният разпад с живот до 30 години

October 30, 2007

Betavoltaic Betavoltaic е специална технология за добив на електричество, която може да се използва като батерия и има продължителност на живота около 30 години. Betavoltaic работи на принципа на слънчевите панели, като превръща бета частици (електрони) в електричество. Като източник на тази енергия може да се използват изотопи на различни материали които излъчват бета частици като продължителността на работа на устройството зависи от използваният материал.


Тази технология е открита още през 50те години и в момента се продължава с разработките в тази област. Един от проблемите с Betavoltaic е че полупроводниците в устройството се повреждат от бета частиците. В резултат на това е трудно да се определи точният живот на батерията, но той ще е чувствително повече от този на съвременните решения. Опасност от радиация реално не съществува, тъй свободните електрони могат да бъдат лесно спре от защитната обвивка.

Източник: PESWiki

Допълнителна информация: betavoltaic.com

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: Betavoltaic, батерия, ядрен разпад

 1. Електроните лесно ще се спрат от обвивката но кой ще спре хората на които ще им хрумне да махнат обвивката 🙂 това ще ги спре да ги пуснат на пазара … но като цяло технологията има бъдеще

 2. болярин
  12 Nov 07
  2:30 pm

  То махането на обвивката може да стане при инцидент, а не умишлено (да кажем – GSM-ът се потрошава). Жалко за самото устройство, но жалко и за концентрираната радиация, замърсяваща града.

 3. Severfen
  21 Nov 07
  9:46 am

  Да бе ще се махне обвивката! Винаги има начин да се направи нещо изключително трудно за отваряне. Пробвай да отвориш евтина китайска пластмасова вакумна опаковка. Разбира се няма невъзможни неща, ако си ги поставиш за цел.

  Аз с удоволствие и без никакви притеснения, бих се сдобил с такова нещо.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>