GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Калифорнийски изгрев над Караджалово*

April 9, 2012

„Готов е най-големият фотоволтаичен парк на Балканите, в който са инвестирани над 350 млн. лева. Той се намира в България – село Караджалово в община Първомай и работи от март. Пиковата му мощност е 60.4 мегавата, разположен е на площ от 100 хектара, което е еквивалента на 100 футболни игрища и има повече от 214 000 соларни модула.

Инвеститор е американската компания SunEdison , заедно с дъщерно поделение на MEMC Electronic Materials. Изграждането на парка е започнало през септември 2011 г. и е свързан с електропреносната мрежа през март 2012 г. Това става ясно от официалното съобщение, разпространено от калифорнийската компания.

Кой финансира

Стойността на проекта е 181.4 млн. евро, като 155 млн. евро е заем от Международната финансова корпорация (IFC), част от Световната банка, Unicredit Group и Overseas Private Investment Corporation (OPIC е финансова институция за развитие на американското правителство, основана като агенция през 1971 г. – бел. ред.). Във финансирането участва и Уникредит Булбанк в България. Международната финансова корпорация осигурява 46.1 млн. евро, Unicredit – 41.1 млн. евро, като част от синдикиран заем, и OPIC – 50 млн. евро като паралелен заем. Уникредит Булбанк отпуска 30 млн. евро. Според представители на енергийния сектор заемът е отпуснат при лихва между 3 и 5%.

Кой строи

Изграждането на парка е направено от строителната фирма „Сиенит“, а подстанцията и захранващият кабел са изградени от българското поделение на международния консорциум ABB – „AББ България“, обясни за Капитал Daily Пламен Панчев, управител на „Сиенит“. „По наши данни това е най-големият соларен парк на Балканите, напълно готов е и вече работи“, каза още Панчев. По думите му в парка са инсталирани 60 мегавата мощности, а произвежда 50 мегавата.

От Америка през Испания в България

Преди да бъде изграден соларният парк, там се е предвиждало изграждането на индустриална зона. Проектът е бил съвместен между „Сиенит“ и собственика на земята – проектно дружество „ЗБЕ Партнерс“, което е било собственик на „Сиенит“, обясни Панчев. И допълни, че после „ЗБЕ Партнерс“ е купено от американския инвеститор. Представителят на чуждия инвеститор Александър Асенов, който е проектен мениджър на соларния парк, уточни, че българското дружество е собственост на подчинение на испанския филиал на SunEdison.
Българският парк вече има акт 16, каза Асенов. Това означава, че проектът ще работи при сегашните правила, т.е. избягва вече приетите от парламента, но необнародвани поправки в законодателството за възобновяеми източници, както и готвеното сваляне на тарифите в средата на годината.
През първата година от дейността се очаква системата да генерира достатъчно енергия за 27 000 домакинства и да спести 37 400 тона въглероден двуокис, равняващо се на произвежданото от повече от 7000 коли на пътя.

Доволните инвеститори

Според Панчо Перез, генерален директор на SunEdison за Европа, Средния изток, Северна Африка и Латинска Америка, проектът в Първомай е перфектен пример как съчетанието между най-съвременни технологии и успешния опит на SunEdison в изграждането, дейността и поддържането на соларни паркове създава солидни възможности за инвестиции за финансовите партньори на американската компания. Дългосрочните ни ангажименти в слънчеви проекти и строгият ни фокус в оптимизиране производството на енергия са двете ключови предимства, които дават основание на финансовите ни партньори да се доверят на SunEdison, посочва още Перез в официалното прессъобщение.
„Проектът в Караджалово е най-голямата самостоятелна инвестиция на IFC в соларен парк до днес и фактът, че беше приключен само за четири месеца, е доказателство за стабилните партньорски отношения между банките и SunEdison“, коментира Томаш Телма, директор на Международната финансова корпорация за Европа и Централна Азия.
Паркът в Караджалово догодина може да не е американски. В официалното съобщение се казва, че SunEdison очаква до края на 2012 г. да продаде дела си в соларния проект. Представителите на компанията, с които „Капитал Daily“ разговаря, не дадоха детайли около подготвяната сделка.“

Източник: capital.bg и solarnews.bg

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: енергия от слънцето, слънчева енергия, фотоволтаични централи

 1. Попов
  09 Apr 12
  7:58 am

  Интересно! 🙂
  Дано не се окаже поредната далавера.
  Пожелавам успех на наичнанието.

 2. Tonchev
  09 Apr 12
  8:55 am

  Това е много добър принос в енергетиката. Но лошото е, че е част от централизираната енергетика, защото има загуби и в новата подстанция, и по електрпроводите, докато токът стигне до крайните консуматори. А евентуалният дневен излишък ще трабва да се „разходи до ПАВЕЦ и върне през нощта “

  Без съмнение, по-доброто енерегийно реиение е децентрализираната енергетика. Например, фотоволтаици с огледала на покривите
  вижте как
  http://b2b.bg/agro.html

 3. Тялото
  09 Apr 12
  3:01 pm

  @ Тonchev – всичко много хубаво, но намери някой да ти направи сайта.
  Не се чете просто, ужасен е!

 4. Атанас
  09 Apr 12
  4:47 pm

  Нещата са много взаимосвързани и сериозни и в филмчето \’\’няма утре\’\’ http://www.dokumentalni.com/?p=1748 е анализирано добре 350.000квадратни километра фотоволтаици са нужни и гледайте филмчето внимателно ако искате , a тук http://www.dokumentalni.com/?p=1850 е казано още 2006год.

 5. Атанас
  09 Apr 12
  4:50 pm

  Точният адрес е http://www.dokumentalni.com/?p=185 и съм за фотоволтаици но не на земеделска земя защото ще става страшно

 6. крум
  09 Apr 12
  10:40 pm

  Ааа, ето защо цената на тока ще скочи пак.

 7. Tonchev
  09 Apr 12
  11:08 pm

  Тялото – оправи си енкодинга, за да четеш сайта b2b
  А дотогова можеш да четеш моя сайт
  http://tonchev.net

 8. Tonchev
  09 Apr 12
  11:14 pm

  Круме, цената на тока ще скочи, за да печелят монополите и заради милиардите сипани в гъола на Белене.
  А при децентрализираната енергетика няма да има такива големи загуби при преноса и трансформацията
  виж как
  http://starton.biz

 9. Костадин Вълчев
  10 Apr 12
  4:07 pm

  Хубаво, но що точно на най-плодородната зем. земя? Грандоманщината няма да реши проблема.

 10. Tonchev
  10 Apr 12
  6:46 pm

  Изобщо е престъпление да се монитарат фотоволтаици на хектари в полето- там няма никаква инфраструктура – много по-добре е в населените места – непосредствено до консуматорите, даже и на покривите

  вижте как

  http://novawatt.eu/category/advanced-solar-pv-solutions/?lang=bg

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>