GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Нови материали за по-ефективно съхранение на слънчевата енергия

April 10, 2012

Halotechnics, стартираща компания, е разработила два радикално нови типа материали за топлинно съхранение на слънчевата енергия. Те използват различни типове соли и нов тип стъкло. Това позволява слънчевата енергия да се съхранява при много по-високи температури, отколкото досега използваните стопилкови смеси. Това означава значително повишаване на ефективността и намаляване на оперативнинте разходи в слънчевите термални централи.

Почти всеки ден излизат новини относно подобряване ефективността и намаляване цената на фотоволтаиците. Но тази новина връща интереса към соларната термална технология. За разлика от фотоволтаиците, тук се използва слънчевата топлина за задвижване на парни/газови турбини и този тип централи могат да генерират електричество 24 часа. Именно възможността да се доставя енергия в пиковете часове вечер е едно от големите достойнства на тези централи.

„За да се достигне целта от 6 цента на киловатчас ни трябва по-високо температурна система.“ – казва Mark Mehos, Мениджър на Concentrated Solar Power program на Американската National Renewable Energy Laboratory в Golden, Colorado – ”Комерсиалните системи в момента са ограничени до температури от 565 °C — това са кулите с разтопени соли“.

Компанията Halotechnics е spin-out на химическата компания Symyx. Именно това е ключът към нейния успех – за да намерят перфектния материал за термално съхранение, те са изследвали приблизително 18 000 смеси чрез модерен метод за скрийнинг.

Halotechnics определя материали, които могат да се загряват до над 700°C. Нещо повече – един от видовете стъкло може да се загрява до 1,200 °C.

Според MIT:

“Това е вид стъкло, което се топи при 400 °C (обикновеното стъкло за прозорци се топи около 600 °C) и може да се загрява до 1,200 °C. То може да се използва за загряване на въздух за задвижване на газови турбини, като с остатъчната топлина се произвежда пара и се задвижват парови турбини – точно като в най-модерните парово-газови централи с комбиниран цикъл. Те достигат до 60% ефективност.

Източник: Clean Technica

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: енергия от слънцето, соларни централи, съхранение на енергия

 1. Атанас
  13 Apr 12
  6:51 pm

  Прекрасно и се вижда светлина в тунела за енергийните ресурси но по-страшното е екологичната катастрофа – НАСА показа снимки как застрашително намалява фитопланктона даващ около 80% от кислорода на Земята.Планктона е и основен източник в хранителната верига и намалява поради повишаващата се киселинност на океаните от азотни и фосфорни съединения ,и от затоплянето на водата донякъде.Проблема е екологично-енергийно финансов.

 2. Tonchev
  13 Apr 12
  7:13 pm

  Да, това е добро постижение. Но следва да се има предвид, че колкото е по-голяма температурната разлика, толкова потенциалните загуби на топлинна енергия се очаква да бъдат по-големи. В статията не пише изобщо за такъв вид загуби, то имайки предвид, че посочват 60% ефектинвност, то изглежда, че те са включени.
  По-ефективният начин за използване на слънчевата енергия е комбинацията, наричана когенерация – да не забравяме че електричеството е най-разпростанения източник на енергия – то не е случайно.

  вижте как става слънчева когенерация
  http://drivetek.eu/solar/solar-pvthermal-co-generator/143/?lang=bg

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>