GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Микробни горивни клетки- светлина за Африка

September 8, 2008


Микробните горивни клетки, които могат да захранят малък мотор, отдавна са познати като повече или по-малко лабораторен куриоз. Те генерират твърде незначително количество електричество, за да конкурират електрическата мрежа. Но стартиращата компания Lebônê Solutions, базирана в Кембридж, състояща се от бивши и настоящи възпитаници на Харвард с африкански произход, смята с тяхна помощ да осигури електрическо захранване за тези части на черния континент, които не са електрифицирани.

Наскоро приключи пилотен проект в Танзания, където 6 такива горивни клетки бяха предоставени на местни жители и беше проведено съответното обучение за начина на ползване. Получателите са ентусиазирани за възможността с тяхна помощ да се захранват мобилни телефони, радиоапарати или осветителни тела. Обикновено в Африка хората ползват малки правотокови уреди, така че това е една чудесна възможност за тях.

Сред предимствата на микробните горивни клетки за африканците е ниската първоначална цена /за разлика от вятърните турбини/, няма сложен монтаж /за разлика от фотоволтаичните панели/, и имат 10 години живот. За разлика от водородните горивни клетки, при тези в анода живеят специфични /срещащи се в природата/ микроорганизми, които хранейки се с глюкоза, отпадъци, отпадни води отделят протони и електрони.

Горивната клетка се състои от графитен анод, потопен на дъното на съд, заедно с катода и отпадъци – кал, тор, кафени остатъци. Като йонна бариера се ползва слой пясък, а добавянето на солена вода подпомага лесното придвижване на протоните. Платка за управление, която ще насочва електричеството към батерия, е единственият компонент, който ще се импортира.

Подобна горивна клетка може да захрани светодиодно осветление (LED) за 4-5 часа на денонощие. От екипа се надяват, че цената на цялата система ще бъде не повече от 10 долара.
Капацитета на горивната клетка зависи от площта на графитните аноди. 1 кв.метър може да гарантира 1 ват, което е достатъчно за зареждане на телефон. С 5 кв.метра може да се захрани вентилатор, портативно радио или малко осветително тяло.

Следващият етап от проекта ще се осъществи в Намибия през декември и от екипа подготвят 100 горивни клетки, комбинирани с икономични светодиодни осветителни тела.

По материали от: www.technologyreview.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, бактерии, боклук, водород, възобновима енергия, горивни клетки, електрическа мрежа, електричество, електрогенератор, енергия за дома, микроби, пречистване на вода, производство, Технологии за дома

  1. Joro
    09 Sep 08
    11:02 am

    Ako e tolkova prodo ustrojstvoto, naistina e veliko. No za da se posrigne niakava efektivnost spored men towa neshto shte se uslojno i shte poskypne…

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>