GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Холандия добива електричество от птичия тор

September 9, 2008

Миналата седмица в Холандия земеделският министър Gerda Verburg откри най-голямата в света електроцентрала, която ще генерира електричество от биологични отпадъци – по-конкретно от екскрементите от птицефермите. В тази централа ще се преработват 1/3 от всички отпадни продукти от птицевъдството в Холандия. Капацитетът на централата е 36,5 мегавата. Това не е първият подобен проект, но този със сигурност е най-големият!

Стойността на централата е 150 млн. евро и e изпълнена от холандската компания Delta. Годишно ще се преработват около 440 000 тона отпадъци, годишното производство на електричество се очаква да достигне 270 млн. kw/h.

Ползата е двойна – освен генерираното електричество, ще се реши и проблемът с отпадъците, който съвсем не е маловажен. Цената за преработката им е доста висока, освен това птичите отпадъци, ако бъдат използвани за торене в селското стопанство, отделят огромни количества метан, който е много по-мощен парников газ от въглеродния двуокис. Използването им за въглеродно-неутрален източник на енергия се оказва възможно най-устойчивото, ефикасно и икономически изгодно решение.

Пепелта от изгарянето на отпадъците е изключително богата на фосфор и калий и ще се продава като средство за наторяване в земеделието.

Съоръжението ще бъде разположено край Moerdijk in Zeeland и ще захранва с електричество около 90 000 домакинства. Проблемът с неприятната миризма на суровината е внимателно обмислен от инженерите и тя ще се превозва в херметични контейнери, които ще се отварят непосредствено преди преработката им.

По материали от: Inhabitat
и  Bioenergy.checkbiotech.org

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, боклук, възобновима енергия, глобално затопляне, Екология, електричество, замърсяване, околна среда, парникови газове, производство, чиста енергия

 1. E тва е, хората намират начин да правят пари от неща за което са давали пари. На това му се казва изобретателност!

 2. Пари от лайна – хахахаха
  В България това би имало страхотно приложение, не само с птичия тор…. Като гледам как сме се оакали от всякъде :):):):)

 3. […] Холандия добива електричество от птичия тор (2) […]

 4. […] Холандия добива електричество от птичия тор (3) […]

 5. След 80 години 100% от енергията ще бъде от ВЕИ : Блогография
  09 Nov 08
  3:24 am

  […] Холандия добива електричество от птичия тор (4) […]

 6. […] Холандия добива електричество от птичия тор (5) […]

 7. Марин
  23 Mar 09
  7:10 pm

  и кво – пак изгаряне!
  стига бе хора дайте нещо дет да нема горене!!!!!

 8. Велик
  29 Jun 09
  2:59 pm

  М-да, а в България единствено мутрите и циганитя обикалят и събират птичи тор, (изсушен докаран докъм състояние на гуано), после го изнасят за … Холандия, от където ни връщат част от него като смедки за цветя … Мисленето е тежък труд, а и 5 минути за мислене са много време.

 9. ktamen
  08 Oct 09
  4:35 pm

  Браво на холандците!

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>