GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

ZAFC – горивна клетка произвежда електричество от цинк и кислород

October 30, 2007

ZAFC1 Power Air Corp. произвеждат горивни клетки, които произвеждат електричество и не изхвърлят вредни вещества при работа. Електроенергията се получава чрез проста химична реакция между кислород и цинк. Цинкът е основният енергиен източник, което прави тази технология изключително евтина. В режим на работа устройството е напълно безшумно.

Тук може да видите анимация на реакцията.

Технологията е патентована и крайното устройство произвежда стабилно електричество като позволява презареждане на горивната клетка.

ZAFC2

Илюстрацията по-горе показва процесът на отделяне на топлината и цинковият оксид, които са страничните продукти от химическата реакция.

Предимствата на тази технология са липсата на необходимост от скъпа поддръжка, малкият екологичен отпечатък, възможността да се използват отпадъчни продукти като гориво и ниската цена.

target-prod-slide26 Компанията е разработила няколко типа електрогенератори с капацитет до 3000 вата. Най-малките устройства са напълно преносими и могат да работят до 4 часа с 1.4 литра цинк и около 7 литра електролитна течност.

Източник: Power Air Corp.

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: горивни клетки

  1. ангеле от каде може да закупим такава клетка колко струва консумативити от каде ще се взимат и цените им

  2. РЕАЛНО
    30 Aug 15
    6:49 pm

    Това може да е заместител на сегашните отопления, и електрозахранване за къщата. Отдавна съм си мислил за гориво подобно на пясък което през лятото да трупаш и разстилаш на слънце – което да го възстановява химически – като му премахва окисът примерно, и през зимата да си го гориш – окисляваш, и през лятото пак и пак да си го възстановяваш. С което ми хрумна, че цинкът трябва да се възстановява чрез слънцето, по някакъв начин. И горната инсталация е ще е съвършена. Но искам и камина с водород, от вода, който да се прави от мини вятърна инсталация която да е около 800 вата, плюс малък панел за електичество от слънцето.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>