GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Pearl River Tower – енергийно най-ефективния небостъргач в света

May 6, 2012

„Днес съвсем случайно без да искам попаднах в центъра точно до Pearl River Tower. Това е най-енергийно ефективния небостъргач в света за момента. Висок е 310 метра и е проектиран да си произвежда сам енергията от вятъра и слънцето, може и да отдава енергия и на съседните сгради.“

Тази бележка на Станимир Станев  във Фейсбук естествено провокира интереса ми да потърся повече информация за тази уникална сграда:

Застроена площ – 10,635 m2

Строителство:

Есента на 2005 : Конкурс за дизайн
8 септември 2006 : Официална първа копка
ноември 2006 : старт на подготвителните работи
Януари 2008 : започва строителството от ниво −26.2 m (−86 ft)
август 2008 : достигната е кота 0 m (0 ft)
април 2009 : 15-то ниво 80.6 m (264 ft)
ноември 2009: започва инсталацията на стъклената фасада
декември 2009: сградата е издигната до нивото на най-горната вятърна турбина
28 март 2010: изградена е най-високата точка
март 2011: строителството е завършено

Pearl River Tower е проектирана от Skidmore, Owings &Merrill (SOM), които решават да превърнат една офис сграда в модел на използването на чисти технологии и устойчивост. Сградата се намира в китайския град Guangzhou. Когато архитектите се готвят за конкурса за изграждане на административна сграда на China National Tobacco Corporation, те решават да предложат един небостъргач-експеримент, който да бъде енергийно ефективен до степен net-zero-energy. „Ние знаехме, че тази огромна сграда ще бъде изградена с нас или без нас, защо тогава да не се опитаме да предложим възможно най-екологичния дизайн?“ – казва Roger Frechette, директор по устойчиво строителство в SOM.

Frechette определя “net-zero-energy“-сградите като такива, които влияят пренебрежимо на заобикалящата ги среда. В случая с тази 71-етажна сграда това означава тя да консервира и генерира толкова енергия, колкото изразходва. „Няма сребърен куршум“ – казва Frechette – “Ние трябваше да използваме комплекс от малки стъпки, за да достигнем до резултат, който е наистина значим.“ Тези стъпки могат да се разделят в четири категории: Редукция, Регениране, Абсорбция и Генерация.

Редукция

За намаляване на консумацията на енергия в сградата, дизайнерите са подбрали подходяща ориентация на сградата; енергийно-ефективна „опаковка“ на сградата, използване на дневната светлина и специализирани контролни системи на сградата. Чрез ориентацията на сградата сутрешното огряване на слънцето се използва максимално, като в същото време ефекта от силното обедно и следобедно греене е минимизиран. На южната фасада са инсталирани стъклени витрини от специално стъкло и двуслойна изолация на стените за намаляване на температурния обмен, с което се намалява нуждата от климатизация.

Регенерация и абсорбция

Въздушните потоци от всеки етаж се насочват към южната фасада на сградата, където се пропуска в кухини между двата слоя на изолацията на стените. Този сух и горещ въздух след това се насочва за използване за изсушаване на въздуха (passive dehumidification). Много други системи също изпълняват двойни функции – перфорираните тавани позволяват използването на дневна светлина вместо изкуствено осветление, както и пропускат студен въздух за охлаждане, задвижван от вентилационната система. В сградата има вградена и геотермална охладителна система, чрез която вода се охлажда от 37,7 С до 24 С преди да бъде подадена към охладителните кули.

Генерация

Според Rob Bolin, един от директорите по устойчив дизайн на SOM горните три стратегии намаляват енергийната консумация на сградата с 65% спрямо китайските стандарти. За да достигнат крайната си цел net zero energy, дизайнерите интегрират три технологии за генериране на електроенергия – вятър, фотоволтаици и микротурбини.

Вятърните турбини използват преобладаващите ветрове от юг, което понижава налягането в северната страна на сградата. Спесифичната форма на сградата спомага за усилване на въздушното течение при вградените „входове“ на вятърните турбини, което е изчислено от дизайнерите на 2 пъти и половина. Според Frechette турбините ще произвеждат почти 15 пъти повече електроенергия от типична вятърна турбина на стандартна кула.

По материали от: archrecord

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Архитектура, ВЕИ, Енергийна ефективност, устойчиво градско развитие

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>