GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Учените от Оксфорд представят ново поколение водни турбини

September 12, 2008

Водните турбини тепърва навлизат в отрасъла за производство на енергия. Вече сме публикували няколко различни дизайна и подхода, които решават проблема с извличането на кинетичната енергия от водата, но учените от Оксфорд разширяват границите на това, което е възможно, с уникален дизайн водна турбина от ново поколение. Те са нарекли технологията Transverse Horizontal Axis Water Turbine (THAWT) или водна турбина с напречно-хоризонтална ос. Очаква се технологията не само да надмине конкуренцията в количеството на извлечена енергия, но и да намали разходите за производство и поддръжка със съответно 60% и 40%.

Водна турбина THAWT

Водна турбина THAWT

THAWT се счита за второ поколение турбини, като се различава с това, че хоризонтален ротор се върти върху оста си с движението на водата. Може би може да се направи аналогия с вертикалните и хоризонтални вятърни турбини, като този дизайн съответства изцяло на вертикалната вятърна технология, но в хоризонтална позиция поради движението на водните потоци. Очаква се бъдещите модели на турбините да произвеждат 12 мегавата електричество, което е достатъчно за захранването на 12 000 домакинства.

Разбира се, трябва да се отчете и екологичният отпечатък и въздействието, което оказват въртящите се перки върху водната екосистема. Скоростта на въртене ще е 10-20 оборота в минута, което би трябвало да е достатъчно толерантно към риби, които да плуват нормално без да бъдат наранени.

Водна турбина THAWT

Водна турбина THAWT

Източник: Inhabitat

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: вода, водна енергия, водна турбина, водни течения, електричество

 1. Tonchev
  22 Apr 10
  9:31 am

  Показаната турбина може би е нескъпа, но е много неефекгивна, защото при всеки оборот единият полуоборот на лопатите съвпада с посоката на течението, но другият полуоборот лопатите се въртят срещу течението. По принцип това е недостатъкът на всички напречно поточни турбини, независимо дали са с вертикална, хоризонтална или наклонена ос. По-ефективни, и не по-скъпи, могат да бъдат аксиално поточни турбини, при което лопатите им не се въртят срещу течението в нито един момент. Например те могат да бъдат ориентиране с определен ъгъл на атака срещу течението. А най ефективни са 3D роторите, които най-пълно усвояват кинетичната нергия на течението, независимо дали е еднопосочно (речно) или двупосочно (приливи и отливи). Такова патентовано решение вижте на този клип

  http://www.youtube.com/watch?v=vBbkKPxoYdE

  Повече на http://www.tonchev.org

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>