GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Silent Evolution – 2 години по-късно

May 8, 2012

Преди 2 години ви разказахме за изграждането на най-голямата подводна галерия в света – National Marine Park of Isla Mujeres – недалече от курортния град Канкун в бистрите води на Карибско море.

Следващото видео показва какви промени са претърпели експонатите на подводната инсталация Silent Evolution, както и непоказвани кадри от реализирането на проекта на дизайнера Jason deCaires Taylor.

Океаните изобилстват с микроскопични организми, които непрекъснато се спускат към морското дъно, прикрепват се към него и колонизират всяка твърда повърхност, като по този начин поставят началото на нови естествени рифове. Кораловите рифове привличат разнообразни морски обитатели – риби, гъби, водорасли, раци, морски кончета и морски звезди, като им предлагат убежища или място за размножаване.

Само 10-15% от повърхността на морското дъно е достатъчно солидна за да позволи възникването на естествени рифове. Ето защо изкуствените рифове, създадени от трайни и екологично безвредни материали са добър заместител на природните. Те позволят успешното развитие на коралите и привличат и поддържат жизнеспособни морски екосистеми.

Едно от най-големите предимсттва на изкуствените рифове е това, че те отклоняват вниманието на любопитните гмуркачи от естествените рифове, които в последните десетилетия страдат от значителен упадък поради твърде много посетители, освен от климатичните промени. Като се предлага алтернатива на туристите-гмуркачи се дава възможност на естествените рифове да се възстановят и развиват нормално.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: изкуство, опазване на околната среда, подводен свят

  1. Това определено е добра идея от всякъде погледнато. Чудесно, че има хора които им хрумват такива неща.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>