GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Ново – гъвкави полимерни екрани

September 17, 2008

Днес в Дрезден се открива завод на стартиращата фирма Plastic Logic към Университета в Кембридж, като се очаква фабриката да произвежда годишно 11 милиона големи, гъвкави електронни екрани.

Екраните бяха демонстрирани на конференция в Сан Диего миналата седмица. На пазара новият продукт ще се появи още през януари 2009 година. Екраните ползват т.нар. електронно мастило /E Ink/  – технология, която заедно с още няколко разработки в областта на полимерната електроника е интегрирана в новия електронен четец от основателите на компанията, професорите по физика Richard Friend and Henning Sirringhaus от Университета в Кембридж.

На пазара в момента се предлагат няколко подобни продукти – Kindle на Amazon и Sony Reader, които обаче имат екрани от едва 6 инча, а Readius на Polymer Vision е с размерите на мобилен телефон. Техните клиенти вече са свикнали да имат на разположение хиляди и хиляди страници по всяко време и навсякъде, съхранявани в леко, преносимо електронно устройство.

Но от Plastic Logic смятат, че възможността хората да четат пресата, или служебната си поща на удобни големи екрани дава шанс на техния продукт. Техният екран е със размери от 8.5 на 11 инча, без да е по-тежък от сродните устройства – 370 грама срещу 290 грама за по-малкия Kindle. Другите големи предимства са пластмасовата основа за екрана, за разлика от стъклените екрани на конкурентите, както и замяната на бутоните с touch screen функция.

Все още от компанията не са решили окончателно с какъв обем на паметта ще се предлага техния продукт. Очаква се това да бъде обявено през януари, заедно с информация за името и цената на продукта, както и кои ще бъдат доставчиците на новинарско съдържание.

И още малко по темата: технологията E Ink е избрана от Esquire за изработването на 100 000 електронни корици на техния октомврийски брой, като начин да отбележат своята 75-годишнина. Можете да видите клипа в flixxy.com.

По материали от: Technology Review

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: plastic logic, електроника, инженерни предизвикателства, околна среда, полимери, производство

 1. Много яко, ще чакам с нетърпение да видя нещо такова наживо 🙂

 2. Joro
  17 Sep 08
  11:54 pm

  @ Ангел, ето разновидност на нещо такова:
  http://navigator.idg.bg/index.php?type=0&p=50&id=5338618 , щях да си го купувам като излезе но се отказах, не си струва на този етап
  A ако тази технология се комбинира с онзи лаптоп „HP EliteBook 6930p“ дето работи 24 часа.. Според мен ще се получи нещо велико!
  Позволявам си няколко думи още за този вид дисплеи. Освен e-ink се наричат и electrophoretic display – (от електрофореза). Принципа е гениално прост, да не го говорим.. При технологията e-ink обаче има едно съществено предимство – изработването на дисплея напомня на печатане с цветен принтер, само че с по-скъпи мастила и може би малко по-бавно – изпечатват се проводниците (и активни елементи ако има), слой от пиксели, може би още един слой проводници и накрая нещото се ламинира с цел защита. Няма пречка да се направи на хартия. А electrophoretic вече се изработва по по-бавния начин (като за дисплей), но пак си остава най евтината технология след пускане в сериино призводство
  А ето и предимствата му пред LCD
  1. Много е икономичен – мисля в пъти повече от LCD..
  Дисплеят черпи енергия само при смяна на изображението, т.е. изображението (разбира се неподвижно) остава ако се прекъсне захранването на дисплея
  2.Вижда еднакво добре под всякакъв ъгъл и при дневна светлина (изглежда почти като снимка) – тези неща все още не са изчистени при LCD. А, да не съдържа вредни за ОС компоненти.
  Е има разбира се и недостатъци – бавничък е в сравнение с LCD, осветлението му (не свети със собствена светлина) ще трябва да е разположено пред екрана (което може да се окаже неудобно или неестетично) и на температура малко под нулата ще стане още по-бавен или направо ще „замръзне“..
  Въпреки недостатъците ще си го купя като се появи на пазара

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>