GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Еко-басейни

September 18, 2008

След края на лятото темата на този пост вероятно ще предизвика лека тъга във всички, които обичат плуването и природата едновременно. Плуването е страхотен спорт и чудесно забавление, да не споменаваме за страхотните спектакли, които наблюдавахме на последните Олимпийски игри в Пекин. Но често за дезинфекция на басейните се ползват препарати, съдържащи хлор, които имат множество негативни странични ефекти, а понякога се ползват дори химични дезинфектанти с токсично действие.

Увреждащото влияние на хлора върху косата е добре известно, но малко от нас знаят за резултатите от изследвания, доказали увеличаването на нивата на астмата сред плувците, които го вдишват. Изследвания на норвежки учени са установили увеличаване на свиркането на белите дробове при деца, които са ползвали плувни басейни преди 6-месечна възраст. Урината и потта във водата влизат в химична реакция с хлора, при което се образуват токсични продукти – хлорамини.

От гледна точка на здравето и по естетични причини много хора вече се ориентират към алтернатива на хлорираните басейни и на тяхно разположение са все повече и повече варианти да избегнат ползването на традиционните пречистващи препарати.

Компанията TechnoPure предлага по-различни системи за басейни, в които водата се изпомпва през камера, съдържаща покрити с титан пластини, както и медни и цинкови йонизатори. Една подобна система е на сравнително приемлива цена от $5,500.

Компанията DEL Ozone пък изработва озонни инжектори, които понижават необходимото количество хлор за дезинфекция с 90%. Една подобна система е инсталирана в Белия дом от години. Някои други системи разчитат на комбинация от озон, медни и сребърни йони.

Едно елегантно, природосъобразно решение, което има своите ентусиазирани почитатели в Европа от десетилетия, са тъй наречените зелени,еко или органични плувни басейни. Често наричани и плувни езера отвъд Атлантика, те могат да бъдат красиви оазиси на зеленина и хармония с природата, докато същевременно са безопасни и забавни.

Поддържани правилно, зелените плувни басейни имат кристално чисти води и не изискват ползването на химикали за пречистване на водата, тъй като те са самоочистващи се мини-екосистеми. „От водата може дори да се пие и не е необходимо да взимате душ след плуване – казва Morgan Brown компанията Whole Water Systems, LLC, базирана в Айдахо. Този вид басейни имат по-ниска цена за поддържане, сравнени с традиционните плувни басейни, а цените за тяхното изграждане не са много по-високи от тези за изграждане на басейн със стандартен дизайн.

Искрено се надявам до няколко години и в България да се появят подобни басейни.

По материали от: The daily green


Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: абсорбатори, Архитектура, Екология, екосистеми, иновативност, креативност, околна среда, Технологии за дома

 1. stanislav
  18 Sep 08
  3:33 pm

  Свежо: Незнам дали са еко, но са красиви.

 2. akafazov
  18 Sep 08
  3:51 pm

  Свежо: От водата може да се пие!

  Ако това е вярно, тази система ще избие много повече пари като пречиства вода за пиене, което се очертава да е световен проблем в близкото бъдеще.

 3. От водата може дори да се пие и не е необходимо да взимате душ след плуване

  – брей брей много добре звучи това!

  Защо не сложи повече снимки на голата кака с книжката?

 4. Севдалина Пеева
  18 Sep 08
  4:08 pm

  Ами нямаше повече, съжалявам…

 5. Albena
  18 Sep 08
  4:55 pm

  Живея на няколко км. от морето, но бих ползвала с най-голямо удоволствие еко -басейните. Съчетанието на синьо и зелено е неповторимо. И без това морските курорти заприличаха на огромни стъклеми затвори. Липсва ми природата в тях.

 6. Ангеле, извинявам се за офтопика, но искам да дам линка за фирмата на австралийския изобретател на 24 киловатовия генератор (една от темите ти за ‘Енергия на нулевата точка’). Бях те питал тогава, но и ти не беше наясно. За щастие го намерих

  http://www.lutec.com.au/

  Няма да е лошо да го постнеш още в самото начало, където ти е превода

  Благодаря за вниманието
  Лек ден

 7. За всеки случай през следващите 10 г. ще настъпят повече промени, свързани с НТП, отколкото през последните 50 г. Толкова много технологии, които досега са задържани заради петролната икономика ще изригнат изведнъж, че 2020 г. ще ни се струва 2050 от sci-fi филмите.

  Пътят към промяната е поет още с протокола в Киото, който влиза в сила през 2005. С тази остроумна постъпка банкерският елит решава да промени земнята икономика, премахвайки горивата като основен компонент в нея и излезлите извън контрол петролни магнати. Днес всеки един изобретател на Генератор за свободна енергия се застъпва за този протокол и всички зелени организации. От 2005 насам все повече са фирмите, които се състезават да създадат такива генератори, които, разбира се, ще изместят преходните Соларни панели и Вятърни генератори. Очаквайте края на световната икономическа криза след 2010, когато настъпи големия пробив. Който оцелее дотогава добре. Затова ви желая живот и здраве на всички, интересни времена предстоят!

  П.П. Не е изключена мащабна война между корпорациите след някоя друга година въз основа на бъдещите насоки на развитие за следващите десетилетия в енергийно отношение.

 8. Veselin
  19 Sep 08
  4:22 pm

  Искам дебело да подчертая, че най-големия окислител е кислорода, по никакъв начин неможе да се каже, че третирането на вода с озон е по здравословно от хлорирането, технологията с отделянето на сребърни йони е познато отдавна – тъй наречения принцип на светената вода (разтварянето на среброто от кръста във воден съд). Екологично почистване по-скоро е UV дезинфекцията.

 9. @Peacekeeper мерси за линка, ще го постна 🙂

 10. Паралелно с всичките видове генератори за свободна енергия се разработват „Flywheels“ устройствата за запазване на получената енергия за по-късна употреба.
  http://peswiki.com/index.php/Directory:Flywheels

  С това си отговарям на въпроса какво правя през зимата, в случай че имам соларен колектор 😆

  Но ето нещо още по-интересно
  Building A Lighting Harnessing Power Plant
  http://peswiki.com/index.php/Directory:Lightning_Power

  И си представeте, че както има вятърни генератори, така и да построят станции за улавяне на светкавици, ще е чудесно. А и да не говорим колко ефективно ще се използва ако до няколко години направят машина за контрол над метеорологиното време 😉

 11. @Peacekeeper,

  ние сме си говорили с тебе и съм съгласен с това което казваш. Аз лично смятам, че всички тези неща са отдавна направени, свидетелство за което са постоянно изкачащите хора които показват разработки за антигравитация, zpe, контрол на времето, използване на вода като гориво и т.н. Според мен, всички тези неща се потискат от петролното лоби. Затова смятам, че е много по-практично да се фокусираме върху технологии, които не могат да се успорят като слънце, вятър, вода и геотермална енергия. Ако се свършим както трябва работата можем да имаме безплатна енергия от тях без никакъв проблем.

  Признавам си, че напоследък леко забравих да пиша на тема ZPE, но ще гледам да се поправя в близко бъдеще 🙂

 12. […] Еко-басейни (0) […]

 13. Също така ще те помоля да хвърляш едно око на SEG и Джон Сърл, и да ни информираш за прогреса, защото това е твоя работа 🙂
  http://www.searlsolution.com/
  http://swallowcommand.com/

  Той и екипа му са най-напред от всички други работещи в бранша. Сърл планира през Декември тази година официално да представи своя готов 15 киловатов прототип на SEG в Тайланд. Паралелно с него антигравитационната летяща чиния IGV (Inverse Gravity Vehicle) ще бъде също представена. В момента работят над безпилотен 3 метров прототип с 8 крака.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>