GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Как да си направим сами

September 22, 2008

Преди няколко месеца получихме писмо, в което наш читател ни препоръча да представяме упътвания как човек сам да си направи някои енергоспестяващи или енергогенериращи устройства.

Днес ще ви представим няколко такива предложения, които бихте могли да реализирате при наличие на желание и ентусиазъм, каквито са имали в изобилие техните създатели.

1. Пасивна соларна отоплителна система на цена до 30 долара


Тази система може да отоплява помещение, което се ползва само през деня – работилница, склад или нещо подобно.Идеята е изключително проста, но за нашия климат не съм сигурна дали ще може се ползва през цялата зима. Все пак ако успеете да скъсите отоплителния сезон до 3 месеца и по-малко, това би било чудесно. Стъпка по стъпка са описани всички подроности на цели 9 страници:
http://www.motherearthnews.com/Do-It-Yourself

2. Соларен панел за 100 долара

Mike Davis е любител астроном, който е построил сам ветрогенератор и соларен панел за своя парцел в Аризона, където да практикува своето хоби. По неговите думи изработването на соларен панел е лесна работа и е по силите на всеки. На своя сайт той е дал изключително подробни указания и е показал стъпка по стъпка как със фотоволтаици втора ръка е направил действащ соларен панел за 105 долара.

http://www.mdpub.com/SolarPanel/index.html

3. Ветрогенератор

Построяването на малък ветрогенератор на Mike Davis пък му е струвало само 140 долара.
Майк редовно актуализира своя страница и можете да видите как в резултат на буря е бил разрушен неговия ветрогенератор в началото на лятото, както и неговото възстановяване.


http://www.mdpub.com/Wind_Turbine/index.html

4. Соларна инсталация с батерия

Малко по-сложна, но и по-практична е инсталацията, инструкции за чието изработване можете да намерите на следния адрес:
http://www.rain.org/~philfear/how2solar.html

Подобна инсталация би била чудесна придобивка за всеки дом, особено при апокалиптичните прогнози за срив в подаването на електричество, който би се получил ако фалират ТЕЦ-вете в София, Плевен, Враца и Бургас. Нашите енергийни експерти си признаха, че електропреносната мрежа не е подготвена да посрещне по-големи натоварвания, ако повече потребители преминат на отопление с електричество. Така че на принципа „Помогни си сам“, всеки който би могъл да си осигури електрозахранване, без да зависи от НЕК, определено ще остане доволен от вложените средства и усилия.

Ако някой среща затруднения с оригиналните статии, моля пишете ни.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, ветрогенератор, възобновима енергия, вятърна енергия, вятърна турбина, генератори, електричество, електрогенератор, енергийна независимост, енергия за дома, енергия от слънцето, слънчева енергия, слънчеви панели, соларна енергия, соларни панели, Технологии за дома, топлообмен, фотоволтаични панели, фотоволтаични соларни клетки, фотоклетки, чиста енергия

 1. Tonchev
  11 Aug 12
  6:18 pm

  Ако става въпрос за лятна топла вода, по-евтино от това няма –
  Виж на видеото
  http://www.youtube.com/watch?v=N2hJkpmU78s&list=UUM04QgZ5SrIa93ASKNLZEog&index=5&feature=plcp

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>