GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Млечни продукти с добавен меламин са причина за нечуван скандал

September 24, 2008

Нечуван скандал се разрази в Китай във връзка с продажба на млечни продукти, сред които и бебешки млека, в които е добавен меламин като пълнител, с цел да бъдат манипулирани пробите за протеиново съдържание.

Миналата седмица са арестувани 18 човека, отговорни за случилото се, а Li Changjiang – шеф на държавната служба по контрол на качеството в Китай подаде оставка в понеделник. Няколко африкански държави са наложили забрана за внос на млечни продукти от Китай, както и почти всички съседни на Китай страни – Индонезия, Тайван, Япония, Сингапур и Малайзия.

От токсичните млечни продукти до момента са засегнати над 52 000 деца в Китай, от които 13 хиляди са настанени в болница. Вече има регистриран и случай извън границите на страната – 3 годишно момиченце в Хонг-Конг. Но според експертите не е възможно да се прогнозира точния брой на засегнатите, който със сигурност ще се увеличава.

Меламинът обикновено се ползва в комбинация с формалдехид за изработка на ламинирани покрития, лепила за дърво, като специално покритие за платове, покривни елементи и присъства в почти всички негорими материали /flame retardants/.

Меламинът причинява възпаление на очната и носната лигавица, но при поглъщане води до образуване на камъни в бъбреците, злокачествени заболявания на пикочния мехур и пикочните пътища, като в по-тежките случаи може да се стигне до пълен блокаж на отделителната система.

„С какво храним нашите деца, можем ли да вярваме на това, което е записано върху етикетите?” – пита Jessica Gottlieb от ecochildsplay.com. Тя отправя своя въпрос към властите в Калифорния, и своите надежди, че те ще осигурят сигурен контрол над производителите.

Аз питам – дали ние, родителите в България, можем да вярваме на това, което е записано върху опаковките? Надявам се, че като страна-член на Европейския съюз ще имаме сигурен контрол и гаранции за безопасност не само на храните. Защото за съжаление не можем да превърнем нашите кухни в лаборатории, единственото което можем да направим е да четем внимателно етикетите и да се надяваме, че производителите и контролните органи имат съвест, освен банкови сметки.
По материали от: cnn.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: бебешки храни, безопасност на храните, меламин, хранителни добавки

 1. Тия в Китай си правят всякакви експерименти с хората. Много тъжна новина.

  Спомням си че баба Ванга беше казала че в бъдещето млякото ще се използва като оръжие! Възможно е точно сега да е това време.

  Още едно нещо ме притеснява. Сега когато САЩ се сгрумолясът, Китай ще им заеме мястото като нова суперсила. Напълно възможен вариант. А тия в Китай още по-малко им пука за обикновените хора.

 2. алекс
  25 Sep 08
  8:22 am

  Не си купувайте китайски стоки. Налбегнете на българското, когато е възможно. Малко или много контролът сигурно е по-висок.

 3. Ivan Angelov
  22 Apr 09
  1:36 pm

  На много места така и не видях, а е хубаво да се знае, какво е това меламин. А иначе, което е още по-страшно, кой знае, от кога се ползва,а се разбира чак сега…

 4. Joro
  22 Apr 09
  9:40 pm

  Аз бих използвал тази дефиниция “ http://www.google.bg/search?hl=bg&q=%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD&btnG=Google+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5&meta=&aq=0s&oq=melam „, по-пълна ми се вижда. Нека ме извини Ангел, но не се сещам как да вкарам линк, не ми се тъси и пита сега. Защо чак сега се чува? Интересен въпрос. Известно е че никой, никога и никъде не мисли за потребителите (Това важи и за синдикати – работници, но друга тема). Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. С други думи в средите на тези, които са разпространили информацията, нищо не се прави без пари/ползи, т.е. мърдането (или немърдането) на един лицев мускул носи страшно много пари. Не е изключено например самия производител / вносител на веществото да се е загрижил за хората (ако призводителят на вафли го е информирал че вече далаверата спира (нещата се затягат), или просто е намалил купуваните количества. Естествено производителят/ вносителят ще информира обществеността не чрез свои предствители, а чрез някоя от „независимите“ медии.
  А на алекс само ще кажа: „Човече, не се заблуждавай! “ Българското е най-скъпо. Шуробаджанашката държва в която РИОКОЗ (нали те иззеха вафлите) отказват назоват фирмата производител, и/или да покажажат вафлите. Мотив? Не знам, били ги иззели всичките и нямало смисъл, а и за да си навреди човек трябвало да изеде колко беше (10?) вафли.. Държавата в която километър третокласен асфалтов път е по-скъп от трасе на МАГЛЕВ.. Абсурдистан е истинското ни име и предлагам да се приеме. Както и да се променят някои неща в конституцията – чл 3 – Официален език в БГ е..; чл 4 „Правова“ да се замени с „полицейска“ и др

 5. Joro
  22 Apr 09
  11:47 pm

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>