GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Това не е прозорец, това е „невидим“ соларен панел!

June 24, 2012

Това е твърде вероятно да се случи в близкото бъдеще според компанията New Energy Technologies, Inc.  Компанията работи по прозрачни соларни клетки и през тази седмица те обявиха, че са с една стъпка по-близо до пазарната реализация на продукта си. Става въпрос за технологичен пробив при производствтото, реализиран в съвместтна работа с  National Renewable Energy Laboratory към US Department of Energy.

Според New Energy те са намерели начин да снижат значително цените на материалите и също така са разработили нова технология за производство, която води до повишаване на ефективността на конверсия на крайния продукт.

Най-важната част от новия процес е отпадането на необходимостта от изключително високи температури и вакуумна среда при производството на соларните клетки. Досега конвертиращия слой се нанасяше молекула по молекула при висока температура във вакуум. Новият процес се осъществява при по-ниски температури и позволява използването на печатаща техника.

С други думи New Energy Technologies прави гигантска крачка по посока на масово производство.  John Conklin – президент и Изпълнителен директор на компанията казва: „През последните месеци нашите инженери създадоха на практика „невидима“ система за електрически връзки между соларните клетки, която събира и пренася електроните в прототипите на SolarWindow™, както и изработиха действащ модул с голяма площ, който е 14 пъти по-голям от предишните фотоволтаични прототипи на NREL. Тези постижения ни доближават до масово производство и спомагат за постигане на нашата цел за извеждане на продукта на пазара.“

Напълно прозрачните соларни прозорци имат супер-тънки фотоволтаични клетки върху стъкло. Клетките са подредени в мрежа и свързани помежду си с „невидими“ връзки. Светлината се конвертира в използваемо електричество – с голямото предимство, че цялата система е „прозрачна“.

New Energy се надява, че нейният продукт ще достигне до прозорците на 85 милиона жилищни и комерсиални сгради в Съединените щати.  А ние се надяваме, че технологията ще е достъпна и извън САЩ в най-скоро време.

По материали от: Clean Technica

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: иновации, соларни панели, соларни прозорци, тънкослойни фотоволтаици, фотоволтаични клетки

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>