GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Настолна светодиодна лампа с живот 50 години

June 24, 2012

В света на скъпата електроника с твърде кратък живот,  дизайнерското студио  на Jake Dyson (да, това е синът на James Dyson) е създало джаджа, която да служи цял живот на притежателя си.  Неговата настолна лампа използва съвсем същите светодиоди като всички други продукти на пазара, но чрез хитроумен дизайн животът и е удължен до 50 години. При това никога няма да видите тази лампа да изгуби яркостта си или да промени цвета на светлината, освен ако не я купите много млади и не живеете поразително дълго.

“Бях обиждан във Франкфурт от един от водещите дизайнери на Philips – мисля че е твърде лесно да потънеш в самодоволство, когато компанията ти е считана за водеща в света. И е твърде лесно да вършиш работата си все по един и същ начин.“ – казва Jake Dyson в разговор с Mark Wilson  за неговата нова светодиодна лампа CSYS.

Вероятно това е причината да се разстройват някои хора във Philips. Но как са успели в това сравнително малко дизайнерско студио да успеят там, където гигантите не са?

“Ние направихме изключително много проучвания“ – казва загадъчно Dyson – „Всеки, който погледне една светодиодна настолна лампа, разбира какъв е проблемът. Ние разглобихме голям брой от най-добрите светодиодни лампи и фитинги на големи компании като Phillips и др. и направихме термо и електрически тестове, за да открием причината за ниската им ефективност.“  Студиото изгражда малка климатизирана камера, в която в продължение на 18 месеца измерват температурите на светодиодните компоненти, параметрите на излъчваната светлина и консумацията. И успяват да научат доста много за своите конкуренти.

“Това, което всички правят лошо, е че не охаждат добре светодиодите и не влагат научни усилия да преодолеят този недостатък. Те просто трябва да пускат на пазара нов продукт всяка година. Те влагат последните светодиодни лампи и нова опаковка, които продават, без да търсят продукт, който да работи много години. Всички производители са попаднали в този капан – създават моден дизайн, не функционален.“

Светодиодите (LED) са разработени през 60-те години на миналия век, но напоследък вече ги намираме буквално навсякъде. Те са върху компютърните чипове, заради тях къщите ни вече никога не са тъмни и греят през нощта в синьо-зелена светлина. Въпреки това, светодиодното осветление никога не е могло да разгърне пълния си потенциал. Много скъпи светодиодни инсталации губят блясъка си твърде скоро след скъпия им монтаж.

Много купувачи на светодиодни лампи откриват, че те не демонстрират параметрите, указани от производителите. Това е доказано от самите производители на светодиодно осветление, не от компаниите, които ги ползват в своите продукти.

Светодиодните лампи са толкова малки и енергийно ефективни, че могат да паснат на почти всеки дизайн, който можете да си представите. Но в крайна сметка именно крайните продукти са причина за лошата им работа. Така че лампа, която би могла да предложи десетилетия работа – твърде екологично от гледна точка на ресурси и енергия – деградира само за няколко години, изгубва яркостта си (понякога дори за месеци) и променя цвета на светлината, която излъчва. Невероятният инженерен потенциал на светодиодното осветление просто не се реализира на пазара.

Dyson решава да издигне светодиодните лампи до ниво на електронно „съкровище“, „ценност“, която да се предава от поколение на поколение. Теоретично това е възможно и той знае, че просто трябва да се намери хитро решение на проблема с охлаждането.

“Светодиодите са полупроводници.“ – разсъждава Dyson – „Полупроводниците се използват в компютрите. А компютрите се охлаждат чрез топлинни тръби (heat pipes).“  Той счита, че решението на проблема с топлината ще се намери не чрез производителите на светодиоди, а чрез опита на компютърната индустрия.

Тъй като неговото студио е твърде малко, опитът да си произведат сами топлинни тръби се проваля. Затова се обръщат към професионалистите. Dyson почти фанатично събира чипове, охлаждани с топлинни тръби, от всякаква електроника, която му попада. И когато отива в Тайван в CCI – най-големият в света производител на топлинни тръби, той е подготвен.

“Изсипах цяла кутия на масата и те ми казаха, че са произвели всички до един, дори брандираните като HP, Apple и Intel. “Веднага разбархме, че това е компанията, с която искаме да работим, за да създадем нашата топлинна тръба. Но за разлика от другите им клиенти, които искат да бъде произведен продукт по техен проект, ние предложихме да проектираме заедно, като използваме техните знания.“

Топлинните тръби (heat pipes) използват удивителна технология за охлаждане, която заслужава да бъде описана. Това са (предимно) медни тръби, пълни с вакуум. Вътре във вакуумната среда има една единсттвена капка вода. Водата се изпарява при много ниска температура във вакуумна среда, така че околната топлина превръща водата в пара, която се придвижва от топлия края на тръбата към студения. Тук тя се охлажда и кондензира, след което се връща към топлия край на тръбата отново. Този цикъл може да се повтаря до безкрайност и осигурява ефективно пасивно охлаждане.

В CSYS цялото основно рамо, което държи светодиодната лампа, е една гигантска топлинна тръба. Тази топлинна тръба се поддържа от рамка от heat sinks. Това гарантира, че топлината от светодиодната лампа се отвежда изключително ефективно. Това може да гарантира 160 000 часа непрекъсната работа – без помътняване на светлината или промяна на цвета. Това се равнява на повече от 30 години. Според вътрешни изчисления на Osram, един от най-големите и уважавани производители на светодиоди, CSYS може да работи без прекъсване 220 000 часа – или 50 години. Dyson се въздържа да ползва тези изчисления, защото все още няма правени толкова продължителни симулации в лабораторни условия.

В момента светодиодната лампа CSYS е една от най-скъпите настолни лампи на пазара – тя струва 900 долара. В същото време изчисленията показват, че за 30 години използване лампата ще спести на притежателя си повече пари – от енергия и подмяна на крушката.

По материали от: fastcodesign

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: LED, Дизайн, иновации, креативност, светодиодно осветление, Технологии за дома

 1. Драгомир
  25 Jun 12
  8:46 am

  Вероятно дори само след 10 години хората ще са открили нова технология за електрическите крушки, която е доста по-ефективна и от светодиодните такива. Така че тези 900 долара инвестиция – това е нещо, което може би е по огромен въпрос за целесъобразността си…

 2. Tokkay
  25 Jun 12
  1:09 pm

  Споко, след една година китайците ще ги продават за 90 долара.

 3. Gligi
  25 Jun 12
  5:10 pm

  Ако дизайнерите бяха физици – щяха да напълнят тръбата с хелий, който, освен че провежда топлината по-добре, и не реагира с медта.

  Ако дизайнерите бяха инженери – щяха да ползват плътен алуминиев профил с оребрена повърхност вместо медна тръба с хелий, защото работи по-добре и се произвежда по-лесно (и евтино).

  Искам лампите, които си купувам, да са проектирани от физици и инженери, а не от дизайнери!

 4. Tonchev
  25 Jun 12
  5:35 pm

  да, по – принцип всичко дето е електроника и се прави в Китай е евтино –
  стига да не се продава под скъпа търговска марка …..

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>