GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

За цената на зелената енергия и смъртта на зелените проекти

June 30, 2012

Докато навсякъде по света развитието на зелената енергия се разглежда през призмата на повишаване на енергийна сигурност, борбата за намаляване на замърсяването и на парниковите газове, у нас зелената енергия беше посочена от МИЕТ и ДКЕВР като основна причина за повишаване цената на електроенергията и беше нарочена за отдушник на общественото недоволство, като същевременно никакви конкретни данни не бяха изнесени на вниманието на обществото.

Според анализи на БГВЕА, всеки един процент, с който сме под целите, поставени от ЕС, ще струва на България около 200 милиона лева на година. Това означава 13 лева допълнителен разход към месечната сметка за електричество на всяко домакинство. За сравнение, вятърната енергия в момента добавя едва 28 стотинки към средната месечна сметка от 45.67 лева на домакинство.

Дори ако 2500 мегавата вятърни паркове започнат работа утре, те биха добавили 92 стотинки лева към средната месечна сметка за електричество. Обаче ако оттук насетне до 2020 г. не се построи нито един мегават ВЕИ мощности, заради санкции от страна на ЕС  към сметката на домакинствата ще се добавят 47 лв.

Бързото подобряване на технологиите успоредно с намаляване на тяхната цена ясно показва, че бъдещето е на ВЕИ. Според самия председател на ДКЕВР „цените на енергията от възобновяеми източници ще се доближават все повече до цените на енергията от конвенционални централи и в бъдеще няма да има нужда и от добавка зелена енергия“.

Необходимо е да се разпределят балансирано между производители, потребители и държавата разходите за зелената енергия, а не едната от страните да понася цялата тежест или държавата да убива този сектор с безумни регулации.

И докато хлърля вината за поскъпване на електроенергията върху зелената енергия, държавата се опитва да убие ВЕИ сектора чрез два инструмента: от една страна с промяната в тарифите за изкупуване и от друга с  промяната в Закона за ВЕИ.

Ралица Николова, Капитал: „Тази пролет депутатите гласуваха нови поправки в закона за възобновяемите източници. С тях реално навлизането на нови инвеститори в сектора стана почти невъзможно, а тези, които вече са започнали, бяха накарани сериозно да  се замислят дали да финализират проектите си. Причината е, че присъединяването вече ще става по десетгодишен график за развитие на мрежата, който ще бъде изготвен от ЕРП и Електроенергийния системен оператор. Това по принцип е добра идея, но тя беше приета по начин, който да блокира процеса за продължителен период.

Всичко това доведе до обратния ефект. Вместо мощностите да се изграждат постепенно в следващите няколко години, те бяха инсталирани в рамките на месеци. Според плана за изпълнение на европейските изисквания за зелена енергия (16% от крайното енергопотребление) към 2020 г. трябваше да бъдат изградени фотоволтаични централи на обща мощност около 300 мегавата.

Очевидно тази цел вече е надскочена, но на значително по-високи цени, отколкото щяха да бъдат постигнати след една, две или пет години.  До края на 2011 г. в България са инсталирани 125 МВ фотоволтаични мощности, а към 1 юли тази година се очаква те да достигнат  до около 600 мегавата.“

„Промяната на тарифите за изкупуване на зелена енергия е убийствено за развитието на ВЕИ сектора у нас“ – пише  в анализ за Капитал докторът по икономика Евгений Кънев –  „Целта на тази промяна реално е спасението на НЕК от фалит след 100 млн. лв. загуби от лошо планиране.“

„Проблемът е, че решенията на парче водят до дългосрочни проблеми не само за енергетиката, но и за цялата икономика. Създава се впечатлението, че една група експерти към ДКЕВР нямат нищо общо с инвестиционната политика на държавата и с лека ръка изтриват работата на цели министерства и агенции по привличане на капитали в страната. И то по време на незапомнена от десетилетия световна икономическа криза.“ – според Кънев.

Действително нормативната уредба даваше възможност за развихряне на спекула в бранша. „Кому беше нужно да се дава възможност на почти всеки, който притежаваше земя от имотния бум или преди това, да стане ВЕИ инвеститор? Нали затова освен капитал трябват опит и ноу-хау? Най-забележителното е, че сега, когато голям брой играчи с местни или национални политически протекции са вече на държавното виме, започва борба с тези, които идват след тях, преобладаващо стратегически инвеститори, а не спекуланти. Защото спекулантите първи влизат и излизат от инвестиционна възможност.“

„Когато вече си привлякъл инвестиции от световни компании и ключови държави, които иначе редовно каним в България, абсурдно е след това с късогледа политика да ги отказваме. След Е.ОН и „Енел“ RWE също затвори всички свои проекти в България и дори закри офиса си в София поради липса на перспективи. Подобно нещо се случи и с AES Wind Power, която премести офиса си в Полша, а „Тошиба“ изгуби интерес след промените в Закона за ВЕИ и наскоро реши да оттегли инвестиционното си намерение. Това са все топ компании, чието ноу-хау е критично важно за модернизирането на нашата енергетика. Навлизането на даден пазар се планира внимателно от големите корпорации, които често са и производители на технологии. То започва с един голям, сигурен проект, за да се даде основа за последващи инвестиции. След това започва разширение на дейността по съпътстващи дейности. Например инвестиции в други енергийни проекти или в самата мрежа за високо напрежение. Или изграждане на фабрика за производство и износ на технологични компоненти.“

„Тази седмица излезе и протестно писмо от Българско-китайската промишлена палата, тъй като най-голямата заявена китайска инвестиция досега в България е във вятърни централи. Щом производителите на турбини от страна с доказано най-ниска себестойност и най-евтино финансиране смятат, че се губи икономическият смисъл с новата тарифа, тогава за кой друг инвеститор вятърните проекти биха имали смисъл? Що за възвращаемост е предвидената норма от 7%, след като държавните облигации на Италия и Испания се търгуват на близки стойности, а очакваната доходност на българските облигации е около 6%? Коя банка в момента отпуска дългосрочни кредити с лихвен процент под 7%?

Социалният аргумент за цената на тока не издържа

„С влизането в сила на обявените цени ще се спре осъществяването на проекти, които реално могат да развият все по-западащите селски райони на страната ни.  Инвеститорите обикновено ангажират като изпълнители или подизпълнители фирми от района, например в производство, разработване на проекти, строителство и инсталация, в експлоатацията и поддръжката на обектите за производство на топлинна/електрическа енергия. Всичко това означава повече работни места, повече приходи за местната икономика и т.н. Именно това е насоката, в която държавата би трябвало да работи – да стимулира местния бизнес. Точно той е този, който ще помогне за преодоляване на огромната разлика в стандарта на живот в големите градове и стандарта на живот в останалата част на страната. „Порязването“ на ВЕИ ще има много висока алтернативна цена за българската икономика.“

 

 

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: енергия от ВЕИ, енергия от вятър, енергия от слънце

 1. Кирил
  30 Jun 12
  8:54 pm

  Браво, Севдалина!
  Крайно време е управниците да разберат, че не могат да лъжат безкрайно народа.

 2. Попов
  02 Jul 12
  8:51 am

  България е бедна на ресурси страна, но ВЕИ си имаме достатъчно. Само тая бюрократщина да беше по-малка…

 3. Данил
  03 Jul 12
  10:36 pm

  Да бе и сега какво ще правим с 13% по – скъп ток? Горната статия е само прах в очите на хората които не се занимават с реален бизнес в БГ! Тук хората подкрепящи зелената енергия да излязат и да обяснят своето участие в поредния балон в бг предизвикан с тяхно участие! Като загрижени хора за опазването на околната среда не може да се вземат решения само под истеричните гласве на улицата! Сега всички ще трябва да плащаме за вашите грешки!
  Време е да поемте отговорност за вашите действия не да упреквате държавата пак?!

 4. Попов
  04 Jul 12
  7:42 am

  Ами то горе си го пише: „Всичко това доведе до обратния ефект. Вместо мощностите да се изграждат постепенно в следващите няколко години, те бяха инсталирани в рамките на месеци.“

  По стар обичай баницата беше приготвена за „наши хора“, които побързаха да се наредят на опашката за лесни, гарантирани печалби. Ето ти я цялата история.

 5. Tokkay
  04 Jul 12
  8:38 am

  Ще пестим, Даниле, ще пестим. Не може да сме на първо място в Европа по потребление на ток и ревем, че ни е скъп. Аз вече предприех необходимите мерки и смятам, че увеличението на цената няма да ми се отрази на месечната сметка.

 6. Атанас
  05 Jul 12
  6:45 pm

  Много е просто и съм писал до държ.власти преди повече от 1год. в РБ-я да се приема закон като ГФР – http://en.wikipedia.org/wiki/Financial_incentives_for_photovoltaics#Germany т.е. задължително всяка година се намаля изкупната цена с 10% т.е. първата година 0.80лв. ,втората-0,72лв. и така всяка година с 10% по-малко докато стигне микса – ясни правила.Бъдещето е във ВЕИ но в РБ-я както винаги се възползваха олигарсите/крадци/ които поробиха данъкоплатците за 20год.

 7. Атанас
  05 Jul 12
  6:46 pm

  Просто да изчакаме 10год. защото “Оценките на Световния енергиен съвет показват, че в световен мащаб енергията на вълните има потенциал да достигне колосалните 10 000 гигавата – над два пъти повече от капацитета за производство на електроенергия от всички днешни източници.“ – http://www.greentech.bg/?p=29757

 8. Севдалина Пеева
  08 Jul 12
  6:50 pm

  „Нещата в енергетиката отдавна не вървят и НЕК, въпреки смяната на началници, в момента е с огромни дългове“ – каза президентът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев, цитиран от БНР – „Ако една електрическа компания е в дългове, значи нещо е дълбоко сбъркано. На тия хора и един влак с хероин да им дадеш, пак ще излязат на загуба“.

  По думите му, дейността на ДКЕВР е доста непрозрачна. „Отдавна имаме решение социалните партньори да влязат в ДКЕВР като членове – участници, а не като наблюдатели“ – каза още Константин Тренчев и обясни, че по изчисления на КТ „Подкрепа“ делът на зелената енергия е само една трета от новите цени. на тока.

 9. Севдалина Пеева
  08 Jul 12
  7:01 pm

  „Ледниковата епоха в сектора на зелената енергия е вече факт. В края на миналата седмица Държавната комисия за енергийно и водно регулиране одобри предложението на Електроенергийния системен оператор до 1 юли следващата година да не се подписват нови договори за намерение за изграждане на ВЕИ.

  Както се има предвид, че замразяването полуофициално е в сила от началото на миналата година, в следващите 12 месеца шанс ще получат само много малко обекти, които са успели да сключат окончателни договори до средата на тази година. “

  ………………………….
  Какво се издъни

  Двете най-съществени грешки бяха липсата на по-ниски цени за големите проекти, за което от БФА между другото предупреждаваха и липсата на отсяване, така че да се реализират по-изгодните проекти – това че зелената енергия е субсидирана, все пак не означава, че тя трябва да бъде подкрепяна на всяка цена.

  Първото направи възможно изграждането на огромни проекти от по 50, 60 и дори 80 MW, които запълват квотите за зелена енергия на високи изкупни цени. Само няколко от тях доведоха да няколкократния скок при фотоволтаиците. ДКЕВР пък беше лишена от възможност да коригира цените успоредно със спада на разходите за изграждане, така че да охлажда интереса на инвеститорите.

  Пълна непрозрачност

  Всичко това се случва при пълна непрозрачност. На практика няма как да се се проверят сметките за ДКЕВР за това колко точно струва зелената енергия (регулаторът дори предоставя данните в pdf формат, който по-трудно се подава на обработка). Прехвърлянето на отговорността за поддържането на регистъра на зелените сертификати към Агенцията за устойчиво енергийно развитие пък създаде абсурдна ситуация – той е още по-лош и малко информативен от този на ДКЕВР. Сякаш някой умишлено с опитва да размазва данните. Това създава основателни съмнения, че умишлено се създава ситуация, в която ВЕИ проектите да бъдат нарочени за „виновни“ и на техен гръб да се покрият други разходи и неефективности в системата.

  За количествата изкупувана енергия в общи линии се разчита на честната дума на НЕК и ЕРП-тата. Държавната компания никога не е предоставяла разбивка на количествата зелена енергия – по вид и цена, за която впоследствие бива компенсирана от потребителите. Тази година от Българската ветроенергийна асоциация са поискали с официално писмо по закона за достъп до обществената информация ДКЕВР да предостави тези данни. От регулатора са отвърнали с абсурдния аргумент, че данните засягали трети страни и те трябвало да поискат тяхното съгласие. Тоест как се харчи обществената субсидия се оказва търговска тайна.

  Ясно е, че за миналата година НЕК наистина е натрупвала загуби от изкупуването на зелената енергия – това е видно от проста съпоставка на приходите от зелената надбавка и реално изкупените количества ВЕИ енергия. Но дали тя е 120 или 150 млн. лв. едва ли някой знае – отказът да се предостави информация говори, че може и НЕК да не знае. На тази фон текущото повишение на цените и зелената надбавка (виж допълнителния текст) може и да е оправдано, а може и да не е. От БФА подозират, че НЕК може би ще получи около 70 млн. лева в повече – което ще поправи финансовото състояние на държавната компания, но ще натовари потребителите с тежести, за които ВЕИ проектите не са отговорни. А по-скоро АЕЦ „Белене“, „Цанков камък“ и банките, в които стоят сметките на енергийното дружество.

  Причината за всичко това е, че така и не беше създаден Пазарен модел за зелената енергия. А за това имаше много предложения.

  Опозицията миналата година настояваше проектите да се конкурират и най-изгодните да печелят.
  ……………………..
  Инвеститорите обаче предлагаха доста идеи. Себастиян Ньотликс от БВА коментрира миналата година за „Капитал“, че сериозните инвеститори не искат прекалено високи цени, нито прекалено наплив – първото неизбежно ще накара правителството да ореже цените (както тогава се случи в Испания), а много заявления за строежи просто задръстват администрацията с преписки и тя блокира. „Бизнесът трябва да се охлади, но не и да се убие“, каза тогава той.

  От Българската фотоволтаична асоциация предлагаха няколко неща. Да се създадат повече тарифни нива, така че големите проекти да получат значително по-малки преференции. Друга възможност, предлагана от БФА, беше при достигането на определени индикативни цели (каквито поне на теория има) тарифите автоматично да се понижават, както е в Германия.

  Друго предложение беше да се въведе търгуване на правото за строеж на ВЕИ. Ако през 2012 например трябва да се построят 150 MW зелени централи, правото може да се разиграва и да печели този, които предложи най-изгодни условия за присъединяване и най-ниски цени за изкупуване. Такава е системата в Холандия. Това автоматично ще изкара извън пазара спекулантите и ще понижи рязко преференциалните цени. В същото време потребителите щяха да знаят, че не всеки бизнесмен може да яхне тяхното зелено левче, а то от своя страна докарва максимална полза.

  Нищо от това не се случи и най-честото обяснение е, че не може да се въвеждат правила със задна дата (при наличието на вече огромно количество предварителни и окончателни договори). Освен това предлаганите различни модели са по-сложни и изискват повече административен капацитет, какъвто страната няма. А и за голяма част от инвеститорите беше по-важно да има система, в която те по някакъв начин сключват договори (въпреки официалното им замразяване), а не се конкурират.

  Сега надеждата е, че създаденият голям капацитет за изграждане на ВЕИ няма да се разпилее и българските предприемачи ще имат възможност да приложат опита си в съседните държави, които тепърва тръгват по този път. Искаме или не искаме, след състоялия се бум на зелени проекти България стана лидер в региона. Страната и фирмите от сектора имат всички предпоставки да се възползва от това си водещо положение. Най-глупавото би било сега да се поведе битка със зелената икономика и този потенциал да изчезне.“

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/07/06/1861367_kak_doide_zeleniiat_lednikov_period/

 10. Tonchev
  09 Jul 12
  12:15 am

  Всички писанки се въртят около регулирани цени – било за потребители, било за инвеститори, било и двете.

  Има елементарни начини да се вкара конкуренция в енергетиката, но не се прави.
  Прост пример – прозрачен конкурс между инвеститори за цена и срок за продажба на зелена енергия. Ако искат да я произвеждат, ако искат да я внасят …..

  Втори пример – потребителите да имат право да избират доставчик – независимо чия е мрежата …….

 11. Joro
  09 Jul 12
  8:50 am

  Последното за домашен потребител няма да го позволят. За промишлените се прави.

 12. Tonchev
  12 Jul 12
  12:12 am

  Но последното не забранено от закон у нас – напротив. А в Европа се прави отдавна.

 13. Ender
  07 Aug 12
  5:08 pm

  Защо все пак не се запознаете с малко повече фактология и не се върнете малко в университетите да понаучите за механиката на ВЕИ.
  ВЕИ все още са в експериментален стади и са скъпи и нефективни колкото и жалко да е да го кажа. Какво сочите ЕВРОПА ? Европа спря финансирането на голяма част от ВЕИ проектите и сега доста по внимателно планира къде да се използват и как.
  Сега се финансират само разработки и подобрения на ВЕИ технологиите но не и внедряването на вече известни такива. Приветствам решението за спиране на финансиране на безмислени проекти за ВЕИ мощности в българия. Приветствам всеки инвеститор който бъде привлечен за да гради такива мощности в България но съм категорично против да плащам за глупсота на хората, ако има фондове в Европа готови да платят за ВЕИ в България добре дошли но както вече споменах не са чак такива глупаци европеиците.
  Преди много време в България беше изграден така наречения енергиен кръг нещо което Тончев нарича денцентрализирана енергетика но с нещо много по ценно а имено централизирана координация. Неща останли в миналото за съжаление. ВЕИ колкото и д ами е неприятно да го кажа нямат голяма почва и още по малко полза в България. Докато технологиите не напреднат с някой екстри като например токопренасяне с по малко загуби или ефективен начин за съхранение на енергията ВЕИ в българя е загубена кауза.
  Може би трябва да се поучим от германците – Афишираха затварянето на централите си но в момента в който се нуждаеха от енергия си ги ползваха и все още го правят. Спряха безразборното изграждане на ВЕИ а запо4наха внимателно планиране за ползването им като така увеличиха ефективноста им с пъти но пък се изграждат много по малко такива мощности.
  За мен в България откъм енергетика е достатачно да си оптимизираме мрежата и наличните производства и малки добавки на ВЕИ на местата където биха били ефективни дори и да си остават скъпи. Евентуално малко по добро оптимизиране на използването на водните ресурси а един ден когато технологиите го позволят да минем на възможно най много ВЕИ .

 14. Георги Симчев
  27 Jan 13
  11:51 pm

  ЩЕ СТИМУЛИРА БИЗНЕСА АМА АКО МИНЕ КЪМ ГЕРБ!!

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>