GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Лаптопи със светодиоди от Dell

September 25, 2008

Базираната в Тексас компания планира агресивно налагане на пазара на лаптопи, чиито екрани ще са снабдени със светодиоди вместо използваните в момента студени катодни флуоресцентни лампи. Понастоящем и други производители предлагат подобни дисплеи, но само в ограничени серии и за определени модели.

“Нашите клиенти ни дадоха да разберем, че желаят възможно най-зелената технология” – каза днес в Монте Карло вицепрезидентът на компанията Jeff Clarke. До една година 80% от всички лаптопи на Dell ще се предлагат с дисплеи със светодиоди, а до края на 2010 – 100 %, заяви Michael Murphy, отговорен служител на компанията.

Въпреки че в момента цената им е малко по-висока от тази на стандартните модели, до 5 месеца се очаква да се изравнят. В същото време светодиодните лаптопи ще имат няколко предимства – 43% по-ниската консумация на електричество, която ще удължи живота на батерията. Светодиодните /LED/ ноутбуци също така ще бъдат по-тънки от техните предшественици, следователно по-леки и ще дават възможност за по-стилни дизайнерски решения. Освен това новите дисплеи ще се рециклират в по-голяма степен и няма да съдържат живак.

Бивш световен лидер в производството на PC-та, в момента Dell се опитва да догони новия водач – Hewlett-Packard. Част от стратегията е силен акцент на посланията и усилията за опазване на околната среда, което е съвсем логично, тъй като централата на компанията е недалеч от Austin, един от greentech-центровете на САЩ. Освен това с нарастването на цената на електроенергията клиентите вече поставят на първо място въпроса за енергийната ефективност на IT-продуктите.

По материали от: greenlight.greentechmedia.com и http://www.dell.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Екология, Енергийна ефективност, Технологии за дома

 1. Joro
  25 Sep 08
  8:07 pm

  Добра идея. Всъщност всички малки екрани по фотоапарати, GSM-и и джобни комютри се осветяват от бели диоди.

 2. Joro
  25 Sep 08
  8:10 pm

  Но според мен е по-добре е да се инвестира в E-ink и LEP – дисплеите.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>