GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Отново рекорд за слънчевата енергия в Германия

July 6, 2012

Произведеното електричество от слънце в Германия отбеляза нов рекорд – за първите 6 месеца на 2012 г. към мрежата са подадени 14.7 TWh. Освен това тази енергия е покрила между 10 и 50% от пиковото търсене всеки ден. Нарастването спрямо първата половина на 2011 година е с 50%, като за цялата 2011 електроенергията от слънце е 19 TWh.

Докато 1 200 000 соларни инсталации, собственост на домакинствата или на бизнеса произвеждат чиста енергия, от януари до април 2012 година са присъединени нови 73,756 инсталации с обща мощност 2 328 MW според доклад на Bundesnetzagentur (Federal Network Agency). С това общата инсталирана мощност в страната достига почти 28 GW в края на първото полугодие на настоящата година.

На видеото е показано присъединяването на 500 000 соларни инсталации в Германия, за периода януари 2009 г. до септември 2011 г.

Прави впечатление, че веднага може да се определи къде е посткомунистическата част на страната – там проектите са предимно големи комерсиални централи, за разлика от територията на бившата Федерална република, където инсталациите са собственост предимно на отделните домакинства,кооперативи, фермери и фирми,малки общински проекти, или много по-близо до т.нар. децентрализирана енергетика на бъдещето.

Освен това „Слънчевата революция“ в Германия няма данни да води към фалит бизнеса,домакинствата и общините. Интензивността на слънчевото греене там е доста по-малка в сравнение с България, така че още веднъж следва да посочим несъстоятелността на енергийната политика тук като причина за тежките последици от нея за всички нас, потребителите, а не бумът на изграждане на нови мощности.

Вижте на следващото видео кой притежава възобновяемите мощности в Германия и убийствено сравнение между цените на електроенергията в Германия и Франция през февруари тази година!

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Германия, енергия от слънце, фотоволтаични централи

 1. Севдалина Пеева
  15 Jul 12
  8:48 am

  „According to the Federal Association of the Energy and Water Industry, solar power accounted for 10 percent of Germany’s total electricity production in May, an increase of 40 percent from the previous year.“
  http://theenergycollective.com/energyrefuge/91801/solar-power-accounted-10-percent-germany-s-electricity-may?ref=node_other_posts_by

 2. Tonchev
  16 Jul 12
  10:55 am

  Слънчевата енергия е най-достъпният вид енергия, а фотоволтаиците без никаквъ шум, движещи се части и отпъдъчни продукти пряко я преобразуват в електричество – затова са и тези ежегодни рекорди.
  Но все още електропроизводството от фотоволатаиците не е високо. То може да се увеличи, без да се увеличава тяхната мощност, чрез нескъпи огледала
  Вижте как с видео на:

  http://tonchev.net/bg/solar-energy/understanding-free-solar-energy/424/

  Това е иновативно решение и затова за него се ползват различни евро субсидии от 50 до 90 % . Вижте как на:
  http://tonchev.net/

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>