GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Соларни панели – полуфабрикати снижават времето и разходите за монтаж

July 10, 2012

При спад на цените на соларните панели с 80 % само за последните няколко години, много соларни компании насочват вниманието си към намаляване цената на инсталацията. Две водещи солани компании – базираната в Берлин Solon Energy и китайската Trina Solar – разкриха нови техники за монтаж на покривни фотоволтаици, като обявиха потенциално намаляване на цената за инсталация наполовина, с изключително намаляване на цените за труд. С новите разработки се намалява или елиминира необходимостта от инструменти и хардуер за инсталиране на панелите, стандартизира се процеса, с което се намалява значително необходимото време за проектиране.

Докато преди цената на соларните панели съставлява по-голямата част от себестойността на една покривна соларна инсталация с комерсиални размери, в момента модулите съставляват едва 40% от разходите. 30% се формират от необходимия хардуер, електроника и труд за монтаж.

Монтирането на соларни панели върху плоски индустриални покриви обикновено изисква монтиране на метални рамки към покрива, които захващат панелите и определят ъгъла и ориентацията им към слънцето. Техниците монтират соларните панели към тези рамки, свързват панелите един към друг и заземяват рамките.

При дизайна на Trina не е необходимо да се изграждат такива метални рамки. Те правят няколко прости промени в самите соларни панели. Те наподобяват картина в рамка – състоят се от соларни клетки, покрити със стъкло и „обрамчени“ с метална рамка. Тази рамка се свързва с болтове към метални носачи, която определя наклона на панела. Т.е. рамката на соларния панел замества външната метална конструкция. Специални улеи в металната рамка позволява панелът лесно да се приплъзне в рамката, без необходимост да се ползват каквито и да било инструменти.

Според компанията това намалява времето за инсталиране с 2/3, както и възможността да се компрометира покрива по време на инсталацията. Спестяванията от материали и труд снижава с още 10 цента на ват разходите – значително поевтиняване, като се има предвид, че в момента соларните панели се продават на цени под 1 долар на ват мощност.

Докато Trina модифицира металната рамка на панела, Solon я елиминира напълно. Те покриват соларните клетки със стъкло и след това го залепват за пластмасова рамка, която определя и наклона на клетките спрямо слънцето. Този цялостен модул се сглобява във фабриката, което намалява количеството работа, което трябва да се свърши на място при инсталацията на покрива. Техниците поставят модулите на покрива, свързват ги с помощта на пласмасови конектори и добавят известно количество баласт. След това свързват кабелите и електрическите връзки. Понеже тези модули нямат открити метални части, не е необходимо да бъдат заземявани.

Според Solon този дизайн спестява 75% от времето за монтаж и 505 от времето за електрическо свързване. Разходите като цяло обаче са в широки граници, в зависимост от цената на труда.

Единственият недостатък на модулите – полуфарикати на двете компании е това, че за да постигнат икономичност при производството, и двете компании ги предлагат с един единствен наклон към слънцето. Това може да не е най-подходящия ъгъл в някои географски локации, където панелите биха били по-ефективни ако се монтират под ъгъл, различен от фабричния.

По материали от: technologyreview

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: енергия от слънцето, покривни фотоволтаични инсталации, фотоволтаични панели

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>