GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Двулицеви соларни панели

July 10, 2012

Соларни панели от този тип се разработват от десетилетия, но те оставаха твърде скъпи, за да се конкурират с традиционните. BSolar обаче неотдавна обяви, че са разработили двулицеви соларни панели, които произвеждат 50% повече енергия от конвенционалните панели, инсталирани вертикално.

Според компанията тези монокристални панели генерират 10-30% повече енергия на  KW инсталирана мощност и до 50% при вертикално разположение на панелите. Това означава 21-24% ефективност на соларните клетки и обща мощност от 280-325 Вата за модул с 60 клетки.

Според GigaOM, тайната на двулицевите соларни панели е в използването на бор вместо на алуминий. Според TreeHugger, BSolar са успели да понижат цената на двулицевите панели и да ги направят конкурентни поради факта, че техните соларни клетки генерират повече електричество от квадратен метър.

BSolar вече имат поръчка за панели с мощност от 730 kW за клиент в Япония, както и от няколко производители на соларни панели за влагане на техните соларни клетки.

По материали от: Clean Technica

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: енергия от слънцето, соларни панели, фотоволтаични клетки, фотоволтаични панели

 1. mumintrol
  10 Jul 12
  10:17 pm

  Тук вече и аз нямам какво да критикувам…

  Това с вертикалния монтаж вече е друго нещо! Ако ще да падат камъни – няма проблеми. Разполагаш го на север от езерцето, пред по-висока варосана стена (на къща, плевня, подпорна и тн) и вдигаш кпд-то с още толкова, особено през зимата 🙂

 2. Tonchev
  12 Jul 12
  12:15 am

  Двулицевите вертикални панели са още по-ефективни при двустранно допълнително осветяване с рефлектори

 3. Joro
  13 Jul 12
  7:57 am

  То даже изложеният панел може и да проивежда някакъв ток, нали е осветен с бели LED

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>