GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

„Съгласни ли сте да дадете лични средства за построяването на АЕЦ „Белене” и ако да – колко?”

July 15, 2012

Отворено писмо до гражданите на България, Красен Станчев, ИПИ:
„Ако има референдум по повод продължаването на проекта АЕЦ „Белене“, въпросът трябва да е „Съгласни ли сте да дадете лични средства за построяването на АЕЦ „Белене” и ако да – колко?”. Преди време бившият министър-председателят г-н Симеон Сакскобурготски беше казал: „Хубаво ще бъде да си имаме още една АЕЦ”. Защо – не обясни. Откъде ще се вземат пари и какво ще я правим след като я имаме – също. Сега същото прави г-н Сергей Станишев с няколко свои колеги по партия и кабинет.

Сигурно си спомняте, че първият забърка кашата около възстановяването на проекта за АЕЦ „Белене”. БСП я досвариха – има площадка, за която според тях всички сме платили – има, няма около 1,5 милиарда лева. Между другото, плащането е през сметките за ток и данъците. И сега трябва, пак според тях, ние другите да дадем още 20 милиарда, за да може някой друг да разполага с, да управлява и да продава на нас самите електричеството от АЕЦ „Белене”. Това било нужно, за да остане България в най-престижния клуб на държавите с ядрена енергетика.

Не Ви ли прилича на вица за циганина, копчето и балтона – имам копче, искам да му пришият балтон? Държави като Австрия, Италия, Полша, вече и Германия се отказаха от ядрената енергетика и без да са членове на ядрения клуб вървят напред и гражданите им живеят по-добре от нас. Ние, гордият член на този клуб от още 1972 г., сме най-бедната страна в Европа и ако продължаваме с такава неразумна политика, няма изгледи да се откъснем скоро от дъното. Още повече, ако дадем допълнително още 20 милиарда за нещо, което не ни е нужно даже след 2025 г. Доказаха го HSBC, ние от ИПИ и други сериозни анализатори и правителството спря изграждането на централата. Спря го, но не съвсем. Защото не обърна внимание именно на обстоятелството, че нови реактори не са нужни нито на площадката в Белене, нито на тази в „Козлодуй” до 2025 г.

БСП иска строителството да бъде подновено и продължено. Иска го не с аргументи, а с референдум, и то на принципа „Вярвайте ни”. Откакто свят светува, най-ясният аргумент в полза на мнението, че нещо трябва да се случи, е да го финансираш със собствени средства. Когато давате ваши пари, вие най-вероятно ще поискате известни доказателства, че те не ще отидат отново на вятъра и че ще имате полза от цялото начинание.

Ако някой все пак се пита дали да подкрепи подписката на БСП за възобновяване на АЕЦ „Белене”, ето защо твърденията в нея са неверни и манипулативни:

1. Токът без АЕЦ „Белене” щял да поскъпне с една трета – кога и защо, след като от новата АЕЦ ще струва над 22 стотинки за киловатчас, а сега средната изкупна цена от електроцентралите е под 10 стотинки?

2. Ако ние не построим АЕЦ „Белене”, казват, друг (има се предвид Турция) ще построи АЕЦ и ще ни продава ток, вместо ние на нея. Ние (т.е. фирмите износителки на ток, свързани с БСП) вече 10 години продаваме ток на Турция на цена, по-ниска от тази за вътрешността на страната. Всъщност българските граждани през тези години са субсидирали търговията на фирмите-износителки. От това упражнение нито ние станахме богати, нито Турция обедня. Тя дори попадна в списъка на десетте най-бързо развиващите се страни в света.

3. Инициативата имала смисъл, защото АЕЦ „Белене” била ключът към ВЕИ на приемлива цена и към развитието на „зелена икономика”. Това откритие за атомната енергетика явно не го знаят в Германия, защото решиха да спрат техните АЕЦ за сметка на развитието на ВЕИ. А сега сериозно: развитието на технологиите ще изравни цената на електроенергията от ВЕИ с предполагаемата цена от АЕЦ „Белене” още през 2015 г., след което ще е по-ниска, докато от АЕЦ ще расте поради непрекъснатите изисквания за повишаване на сигурността.

4. Най-съвременната АЕЦ „Белене” щяла да създаде у нас „съвременни” работни места (колко – не се казва); всъщност, погледнато сериозно, в съвременните АЕЦ с такава мощност 200, най-много 500 специалисти.

5. С АЕЦ „Белене” българската енергетика би била модерен отрасъл, а без нея ще бъде доведена до мизерно съществуване. Точно обратното. И сега, и в бъдеще – даже и след 2025 г., България (съответните фирми) ще изнася от наличните мощности и ВЕИ до 10 милиарда киловатчаса електроенергия и без АЕЦ „Белене”. А модерната енергетика, според тенденциите в развития свят, днес се основава на енергийната ефективност и възобновяемите източници.

6. Твърди се, че АЕЦ „Белене”, като всяка такава централа допринасяла за повече сигурност – да се твърди това след Чернобил и Фукушима е, меко казано, издевателство. А след като доставките на горива са само от Русия – национално предателство.
Списъкът на твърденията без потвърждения може да бъде продължен.
Че всичко около АЕЦ „Белене” произтича от БСП в съдружие с остатъците от ВМРО и АТАКА е закономерно – ретроградна партия – ретроградни идеи. Тежко и горко на българския народ, ако им повярва.
И накрая нека кажем, че г-н Р. Овчаров е прав, че с повишаването на цената на електроенергията правителството спасява НЕК от фалит, но поради неразумните и неправомерни разходи за АЕЦ „Белене” (направени при управлението на БСП).

Питаме: кой ще спасява България след изхарчването на вятъра на още 20 милиарда лева за построяване на централата? А дали искането за референдум не е опит на бившите управляващи да се спасят от наказателно преследване, каквото би трябвало прокуратурата да повдигне, предвид закононарушенията, извършени от тях по АЕЦ „Белене”? Затова твърдо НЕ на референдум за АЕЦ „Белене”.“

Източник: economynews

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: АЕЦ, АЕЦ Белене, активизъм, ядрена енергетика

 1. Атанас
  20 Sep 12
  4:24 pm

  Всичко което пише инж.Николай Л. Ангелов е така и ако на всеки покрив има фотоволтаик ще се чисти лесно и може лятото да се сложи стъкло с ванадиев двуокис който непропуска инфрачервените лъчи http://energetskaefikasnost.info/low-e-staklo/?lang=bg
  Фотоволтаика губи производителност когато се нагрее през лятото.
  Това е хубаво ако в РБ-я произвеждаме фотоволтаици ,и затова сега най-евтино и икономическо изгодно е топлоизолацията и дограма с троен стъклопакет защото така се стимулира бълг.икономика.А като паднат още слънчевите панели или се повиши КПД-то ще купуваме.

 2. Tonchev
  20 Sep 12
  5:08 pm

  ванадиевото стъкло не е приложимо при фотоволтаиците по ред причини. А сега те са много евтини – под 0.3 евро на ват. И няма голямо значение точната им олиентация към екватора. Така те по-слабо се нагряват, особено ако са по-вертикални. А при новите технологии за токогенерация се ползва и част от инфрачервения спектър

  вижте как става на фасади
  http://greenclips.eu/bg/smart-grid/external-thermal-wall-insulation-with-solar-pv-modules-reinforced-by-internal-installation-pipes/566/

 3. Атанас
  21 Sep 12
  9:08 am

  проф.Тончев – КПД-то на фотоволтаика е малко и след 20 градуса на всеки градус пада с 0,1% т.е. 10градуса повишение – 1% пада КПД-то.Когенерацията е добре и незнам доколко ванадиевият двуокис спира и светлинният спектър.Някъде четох и за начина им на свързване на самите клетки/вътре/ оказва влияние.Отделно Sharp обявиха ,че са достигнали 38% КПД на фотоволтаика.
  Мисълта ми е ,че на този етап на развитие/ограбване/ на България и като климат първо трябва да се направи топлоизолация и смяна на дограмата икономисващо около 35% енергия за отопление и охлаждане ,и евро-фондове дават 50% от стойноста за саниране.А ,че се изисква другите 50% да се вземат от чужди банки с високи лихви е мафия.

 4. Атанас
  21 Sep 12
  9:15 am

  Тук – http://darikfinance.bg/novini/81851#comments в коментар №9 съм дал адреси как се ограбват хората във България и на световно ниво – с манипулации на ЛИБОР са ограбени десетки трилиони.
  Априлското въстание в 21-век е петиции,референдуми и т.н. конституционни права.
  Имаме държ.инвест.банка и незнам защо да неможе да дава кредити до 1% лихва за топлоизолация ???? – и затова петиция и референдум щом политиците са страхливци и некадърници.

 5. Tonchev
  21 Sep 12
  10:52 am

  топлоизолация в старите блокове нямаше, за да се харчи повече енергия и да сме по-зависими от СССР.
  Сега карат хората да плащат част от парите за топлоизолация, но това няма да стане, защото няма да им се намалят сметките – просто монополът лъже. дори и реално кансумираната топлина да се снижи, то повишението на цените ще компенсира това снижение.

  Затова решението е да се намалят и сметките им за ток, като изолацията да се комбинира с фасадни фотоволтаици, примерно така
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/external-thermal-wall-insulation-with-solar-pv-modules-reinforced-by-internal-installation-pipes/632/

 6. Tonchev
  21 Sep 12
  11:00 am

  да Атанасе – на повечето фотоволтаици кпд-то пада с ръстта на температурата, но то вече е по-високо, както и ти пишеш,
  А повишението е главно за сметка на топлинните лъчи, които, разбира се, загряват фотоволтаиците. Затова решението сега не е с инфрачервени филтри, а с по-добро естествено или изкуствено охлаждане.

  ета например така
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/external-thermal-wall-insulation-with-solar-pv-modules-reinforced-by-internal-installation-pipes/632/

 7. Tonchev
  21 Sep 12
  11:02 am

  Сбърках линка в горния пост
  Ето го правилният
  http://tonchev.net/bg/solar-energy/synergy-of-solar-powered-irrigation-and-forced-water-cooling-of-a-solar-pv-module/662/

 8. Атанас
  21 Sep 12
  1:06 pm

  Тончев – става въпрос държ.инвест.банка да отпуска кредити до 1% лихва за топлизолация ,а не 50% да ги взимаме от чужди банки с над 7% лихва. Твърденията на Президента че до 10-15год. 700.000 панелки са за бутане ако не се санират и 2.700.000 остават на улицата е страшно.
  Тончев – естествено ,че повишението на цените на енергията ще “изяде“ 35% икономисана енергия за отопление.Нещата са много страшни и затова в коментар 104 съм дал адрес и споменавам за Априлското въстание какво е в 21-век.

 9. Санирането на панелките е много добро, но в сегашния му вариянт е трудно приложимо. Във всеки блок има по един луд който не иска, няколко пенсионери които нямат пари, наколко собственика който са в чужбина, наколко апартамента който са наследствени и са собственост на 5-6 човека пръснати по целия свят. Много трудно е да се събере цял блок да се цанира на цяло. В мойта панелка основния проблем е че е бивш военне блок и половината апартаменти са собственост на министерството на отбраната. от тях нито можеш да вземеш пари за ремонт на покрива, водопровод… нищо. камо ли да чакаш пари за саниране. Според мен е много добро като решение държавата да помоли(задължи) ЕРП-тата/топлофикация да платят санирането на хората които не дават пари и после да им се сложи към сметката на тока/парното. Това е много против мойте убеждение за ненамеса на държавата в частни дела, но май няма друг начин.
  Би трябвало блока като един вид кооперация да може 51% от да решават съдбата на сградата и останалите 49 да плащат дори и да не са съгласни.

 10. Tonchev
  21 Sep 12
  4:18 pm

  за Ивайло е прав. И това е една от многото формални причини, че няма да стане масово, за което ще съжаляват строителните фирми и банките. Те биха печелии, а тези с панелките, едва ли.
  Тяхното решение следва да бъде индивидуално. Който има възможности да си сложи фотоволтаици на балкона, например, стига да не е северен и някяква черна торба да му топли вода през лятото. Но пак ще плаща на Топлофикация. Другия вяриант е да си смени топлофицираното жилище с нетоплофицирано и трето да бяга в чужбина, където няма да го задължават насила да плаща на Топлофикация.
  Има разбира се и други варианти – например да бъдат премахнати монополите и законите, които ги защитават.Но това няма да стане лесно и скоро.

  Ето и една балконска електро топло фикация:

  http://www.youtube.com/watch?v=UbzyNb25G-I&list=UUM04QgZ5SrIa93ASKNLZEog&index=6&feature=plcp

 11. Tonchev
  21 Sep 12
  4:27 pm

  Атанасе – имаш право. Но хората не искат и да чуят да заборчняват, ако ще и с нулева лихва.
  А панелките ще паднат, когато паднат и чак тогава от тях ще излязат хората. Ако дотогова не са измрели или емигрирали.
  Сега като гледам, как много си стоят в повредените къщи след земетресението в Перник, едва ли ще слушат какво им казва някой, ако ще и президент да е. А той има пряк интерес от санирането, просто защото е в този бизнес.

  А иначе, санирането може да прави и ток – виж как:

  http://greenclips.eu/bg/smart-grid/external-thermal-wall-insulation-with-solar-pv-modules-reinforced-by-internal-installation-pipes/566/

 12. Атанас
  21 Sep 12
  8:25 pm

  Около 1998год. си направих топлоизолация отвътре и таваните ,и като неможе отвън се прави отвътре. Отвътре топлоизолацията е по-ефикасна особенно с термо помпи.
  Дали топлоизолацията да е външна или вътрешна зависи от начина на живот – ако те няма по цял ден задължително вътрешна.
  В държавните сгради – училища,детски градини е добре външна и проблема е ,че Правителството крие неуспеха си т.е. нека да санират първо всички държ.сгради в РБ-я и тогава да дават акъл на частниците.Отделно диодно осветление в държ.сгради и да не казвам за отоплението с нафта.

 13. Tonchev
  21 Sep 12
  10:37 pm

  държавните сгради трябва да плащат скъпи сметки на монополите, които се точат от властта. А ние, така или иначе, плащаме даржавните разходи за отопление и всичко друго, разбира се. Поне по два начина – през ДДС-то и през сметките си на монополите.
  От ДДС-то отърване няма в цяла Европа (в САЩ ДДС няма), но от монополите може да се откачаме
  виж как
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/zero-energy-home-with-novel-solar-inverter-circuit-of-roof-pv-modules/643/

 14. Атанас
  22 Sep 12
  8:55 am

  “Една птичка пролет неправи“ – писал съм преди 1,5год. до всички държ.органи да се санират всички държ. сгради в РБ-я и да се сложи диодно осветление.Най-голямата глупост на ЕС е луминицентното и освен живака има и вредни лъчи http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=2523751 и в тоалетната няма да си сложа скъпа лампа за 5мин.ползване.Идеята ми е да информирам 10 човека и тези 10 да информират още 10 и т.н. аритметична прогресия за да може да правим петиции,референдуми и т.н.конституционни права.А за ДДС-то и инфлацията са вид плосък данък ,и няма нужда от други плоски данъци които са несправедливи.Макар ,че БСП го въведе и отделно излъга 670.000 гражданина да се подпишат за Белене

 15. Атанас
  22 Sep 12
  9:00 am

  Глупоста е голяма – енергията която се влага за луминицентни е в пъти повече като парников ефект http://energetskaefikasnost.info/dark-side-of-energy-saving-bulbs/?lang=bg Така е и при биодизел от рапица 1,7 пъти повече от СО2 за парниковият ефект защото се тори с изкуствени торове и най-важното умират пчелите от химията ,а без пчели умираме от глад за 4год. го е казал Айнщайн http://www.greentech.bg/?p=32394

 16. Tonchev
  22 Sep 12
  9:18 am

  писането до институциите върши малко работа, защото те просто си гледат техните интереси. Те си ги знаят и без писма.
  А, че хората се манипулрат масово, по света и унас, е известно отдавна. И това става основно чрез масмедиите.

  Затова вместо да се гледа манипулативна телевизия може да се гледа например, „зелена телевизия“ с обективно защитени технически решения на:

  http://greenclips.eu/bg

 17. инж. Николай Л. Ангелов
  21 Feb 13
  10:57 pm

  Продължение от коментар № 87.
  Загубите на електроенергия в мрежа СН и НН в проценти, отнесени към електроенергията, която ЕРП-тата за 2009г са закупили от НЕК са:
  5495 : (35203 – 1408) = 5495 : 33795 = 0,1625980 или приблизително 16,26%, където:
  5495GWh – загуби в мрежа СН и НН за 2009 г.
  1408GWh – загуби в мрежа ВН за 2009 г.
  35203GWh – произведена за вътрешния пазар електроенергия през 2009г.
  Електроенергия, подадена за вътрешния пазар към крайните потребители
  през 2009г – 28300GWh.

 18. инж. Николай Л. Ангелов
  22 Feb 13
  12:41 am

  Чистият приход на разпределителните дружества е равен на приходите от продажбата минус разходите за закупуване на пренасяното електричество, или:
  33 795 000 MWh x 80лв/MWh = 2 703 600 000 лв. разход
  28 300 000 MWh x180лв/MWh = 5 094 000 000 лв. приход
  5 094 000 000 – 2 703 600 000 = 2 390 400 000 лв чист приход
  Сметките са за продадената на консуматорите електроенергия за 2009г по настоящи цени на електроенергията и са с голямо приближение точни.
  Дори занижени, защото лромишлената електроенергия е по-скъпа от битовата, а тук в сметките цялото количество електроенергия за улесняване на изчисленията е мината като битова.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>