GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Завърши първият междуконтинентален полет на соларен самолет

July 25, 2012

След първия междуконтинентален полет на самолет, задвижван само от слънчева енергия, Solar Impulse се завърна у дома в Швейцария. След като прелетя почти 11 000 километра над четири държави на два континента, соларният самолет, пилотиран от Bertrand Piccard кацна в Payerne.

Полетът започна на 24-ти май тази година и имаше 8 спирки в Мадрид, Мароко и Франция. Соларният самолет Solar Impulse HB-SIA има 12 000 соларни клетки на крилете си, които захранват с електричество четири мотора с по 10 конски сили всеки. Благодарение на батериите, с които разполага самолета, той може да лети и през нощта без допълнително гориво.

Екипът на Solar Impulse си поставя като следваща цел създаването на нов соларен самолет – HB-SIB, който ще може да осъществи околсветски полет само с помощта на енергия от слънцето. Ще бъде снабден с по-удобна пилотска кабина, за да се гарантира по-добър комфорт за пилота по време на полети с продължителност 4-6 дни. Ще бъдат осигурени също така батерии с по-голям капацитет и специална изолация на електрическата система, за да може да се лети при дъжд.

Първите тестове на новия HB-SIB са планирани за пролетта на 2013 година, околосветска обиколка за периода април-юли 2014 година.

По материали от: Inhabitat 

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: авиация, енергия от слънцето, Транспорт, чиста енергия

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>