GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Доставка на товари с велосипед в Европа – възможност за по-чисти и уютни градове

July 28, 2012

Повече от 30 европейски компании се обединиха в European Cycle Logistics Federation (ECLF), целта на която е да се подобрят градските доставки с велосипеди и да лобират за политики, които ги насърчават. „Ние ще убедим всички заинтересовани страни, че товарните велосипеди са практична и приложима опция за доставка на товари, особено в централните части на градовете.“ – казва Rob King, основател на Outspoken Delivery, британска компания, базирана в Cambridge, която беше домакин на стартовата конеференция.

Карго-велосипедите имат прикрепен товарен модул с капацитет до 250 килограма – няколко пъти повече от обикновен велосипед. В момента те се използват за доставки на храни и куриерски пратки в рамките на градовете, разнасяне на поща, обработка на товари на летищата или за вътрешноскладов транспорт. Но от федерацията искат да разчистят пътя за тяхното по-широко използване.

“Повече карго-велосипеди означава доставката на повече стоки и използването на по-малко товарни автомобили в градските центрове – по-безопасни и по-уютни улици за хората“ – добавя още King.

В градове като Амстердам, карго-велосипеди или т.нар. worktrikes често се наемат за преместване на багажа при смяна на жилището, за промоция на различни продукти или за организиране на празненства в парка.

Мебелният гигант IKEA предлага товарни велосипеди под наем в своите магазини в Дания, което дава възможност на клиентите на веригата да се възползват от безплатен транспорт за своите покупки – заплаща се единствено депозит и застраховка.

Нова логистична парадигма

Една от участничките в конференцията – Rachel Aldred, която оглавява изследователска група за устойчива мобилност в University of East London, определя случващото се така: „Общността на знанието придобива форма“ (“knowledge community taking shape”).“Вълнуващо е да бъдеш участник в първите дни на новата логистична парадигма“ – казва тя.

Новата федерация възниква благодареие на финансиран с европейски средства проект, който обединява различни участници за промотиране на логистичните доставки с велосипеди. Изследване по проекта разкрива, че 50% от леките стоки и 25% от всички стоки могат да бъдат доставяни с велосипеди.

“Тази идея има потенциала да намали автомобилите на пътя, да облекчи задръстванията и да намали замърсяването и парниковите емисии“.

По материали от: euractiv

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: зелен свят, зелени градове, товарни велосипеди, Транспорт

 1. Попов
  29 Jul 12
  9:29 pm

  250 кг си е сериозна тежест. Направо си плаче за дискови спирачки. 🙂

 2. крум
  30 Jul 12
  2:18 pm

  Е това е идиотщина някаква. Така се губят всички предимства на велосипеда. Става тромав, почти неуправляем. Отделно, ще трябва да изчаква заедно с колите, пионеже няма да може да минава през задръстванията.
  Има смисъл за куриерски задачи на документи и леки материали, които могат да се поберът в една раница. Но разкарването на обемно, тежко карго е безумно.
  И съвсем отделно, дали идиотът измислил това се е опитвал да кара велосипед с 250 килограма за теглене? Че той едвам ще тръгва, няма да може да изкачва никакви височини и при спускане ще е неуправляем. А колко километра могат да се изминат с такъв товар – 2,5?

 3. инж.Николай Л. Ангелов
  30 Jul 12
  2:53 pm

  Круме, абсолютно си прав!

 4. Попов
  30 Jul 12
  8:19 pm

  Що бе не сте ли виждали от ония китайски или индийски колела? 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=NsevqkForqo

 5. инж.Николай Л. Ангелов
  31 Jul 12
  12:59 am

  Виждали сме, да, с 37-цолови капли и триколесни рикши, но това не значи, че се карат лесно и едва ли стават за стандарта и динамичното движение в Европейските градове. А когато потеглиш с такъв товар или се опиташ да спреш с 250 кг. отзад, тогава ще разбереш за какво става дума. Така че подобни идеи е по-добре да бъдат реализирани с достатъчно мощни електровелосипеди и със спирачки и на ремаркето. А най-добре е за логистика на по-тежки товари (до 250 кг.) да се използва триколесен електровелосипед, а не като този показан на снимката.

 6. Tonchev
  01 Aug 12
  7:38 pm

  Главното предимство на велосипеда е неговата двуколесност.
  Но това не значи, че не може да вози багаж или да се возят двама

  виж видео

  http://www.youtube.com/watch?v=3KnSfGi-VM0&feature=plcp

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>