GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Соларните централи могат да съжителстват с отглеждане на овце и крави

July 29, 2012

И в Съединените щати се наблюдава тенденция продуктивна земеделска земя да се използва за изграждане на соларни централи, когато това се оказва по-доходен вариант за собствениците и. За радост напоследък има примери как тези централи могат да съжителстват със селскостопански дейности. Някои колежи започнаха да използват стада от овце, за да поддържат тревата около панелите.

В Северна Каролина започна изграждането на експериментална ферма за отглеждане на овце и агнета върху площи, на които се изгражда 4 мегаватова соларна инсталация. Това изглежда напълно разумен вариант за използване на земеделската земя паралелно за селскостопанско и енергийно производство, при което всички са печаливши.

На 15-ти май в Калифорния беше открита първата соларна инсталация, комбинирана с отглеждане на крави. Тя е изградена от компанията Independent Solar Developers, специализирана в изграждането на соларни инсталации във ферми. Централата има пикова мощност от 480kW и осигурява освен електроенергия и така желаната сянка за кравите.

“Поставянето на фотоволтаични мощности върху продуктивна земя е силно критикувано. Комбинацията от оглеждане на овчи стада и енергогенерация обаче може да се окаже подходящо решение в редица географски области, тъй като предоставя два източника на доходи за собствениците на земята. Въпреки че това е все още недостатъчно изпитана практика, тя вероятно ще се окаже изключително печаливша и приложима. ”

Подобен реален пример е и слънчевата централа в Les Mees, Франция, където под панелите спокойно пасат овце.

Кози стада обаче са неподходящи, поради опасността да нанесат повреди на електросистемите.

По материали от: solarbuzz

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: енергия от слънце, фотоволтаични централи

 1. mumintrol
  29 Jul 12
  5:58 pm

  а коне може ли?

 2. Попов
  29 Jul 12
  9:23 pm

  Близко е до ума. 🙂 Какво по-хубаво за едно тревопасно да се скрие на сянка при 30-40 градуса? Така и тревата няма да прегаря, пък и ще има кой да я коси. 😉 Въобще симбиозата е голямо нещо.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>